Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ništa od obnove maksimirskog stadiona, Dinamo na Kajzerici

Hoće li Maksimir konzervirati ili dovršiti. Bandić: Obnova možda, ali tek za pet ili 10 godina.
30. ožujka 2010. u 12:05 51 komentara 187 prikaza
stadion maksimir
Foto: Patrik Macek

– Međunarodni natječaj na kojemu je pobijedio austrijski konzorcij Alpine Bau je iza nas. Što se mene tiče, spreman sam do kraja godine započeti s prvom od tri faze gradnje Dinamova stadiona. Prva faza je gradnja stadiona na Kajzerici za 18.000 gledatelja na kojemu će igrati Dinamo i Zagreb, a onda ćemo vidjeti hoćemo li stadion u Maksimiru konzervirati ili dovršiti. Sada nije vrijeme za velike investicije jer smo u krizi. Možda za pet ili deset godina... – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Gradskoj skupštini.

Tako je Bandić neizravno priznao da od dovršetka stadiona u Maksimiru neće biti ništa. Barem ne u idućih pet godina. Samo nekoliko sati nakon Bandićeva govora u Skupštini, o stadionu smo razgovarali s njegovim bliskim suradnikom Ladislavom Prežigalom, pročelnikom za gospodarstvo, koji pak tvrdi da nisu odustali od Maksimira.

Stiže troškovnik

– Nedavno su Austrijanci (predstavnici Alpine Bau, nap. a.) bili kod Bandića i mene. Razgovarali smo o stadionu i dogovorili se da će nam do kraja travnja dostaviti troškovnik gradnje malog stadiona na Kajzerici, dovršetka stadiona u Maksimiru i gradnje atletskog na Sveticama.

Tako je Prežigalo opet podgrijao priču staru tri godine, koliko je prošlo od međunarodnog natječaja za dovršetak stadiona u Maksimiru, gradnje manjega na Kajzerici i atletskog na Sveticama. No, od te vrlo ambiciozne avanture vjerojatno neće biti ništa, a razlog je prozaičan: Zagrepčane bi to u konačnici stajalo vrtoglavih 4,5 milijardi kuna. Toliko bi, naime, Grad po modelu javno-privatnog partnerstva u 24 godine morao vratiti konzorciju Alpine Bau za investiciju vrijednu oko 230 milijuna eura. Uostalom, gradonačelnik Bandić već godinama odgađa odluku o stadionu upravo zato što je svjestan da si Grad ne može priuštiti gradnju dva nogometna i jednog atletskog stadiona. Čak i da Bandić bude zadovoljan ponudom Austrijanaca, zadnju riječ imat će Gradska skupština koju kontrolira SDP.

Jelušić: Može i na rub


– Gradnja stadiona u Maksimiru po modelu Alpine Bau za nas je neprihvatljiva. To je preskupo rješenje. Nikada nećemo pristati na gradnju privremenog stadiona za 18.000 gledatelja. Potreban nam je samo jedan za 50.000 gledatelja na kojemu bi igrali Dinamo, Zagreb i reprezentacija. Ja sam za to da ga sagradimo po posve novom projektu – rekao je Ivo Jelušić, zamjenik gradonačelnika i šef zagrebačkog SDP-a.

Kaže da novi stadion ne mora biti niti u Maksimiru niti na Kajzerici.

– To nije najbitnije. Možemo ga graditi i na rubu grada – kaže Jelušić.

Može se pretpostaviti da to nije posljednja epizoda višegodišnje komedije s Dinamovim stadionom jer Bandić ne može ništa bez pristanka Gradske skupštine, a zastupnici pak nemaju jasan stav dovršiti li maksimirski stadion ili ne. Iz pouzdanog izvora doznali smo da čak niti SDP nema jasan stav o tome!

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Vito:

    Može ti brisati ovo do sudnjeg dana, ali to je činjenica koju je objavio Večernji list prije dva dana. bandićevo obećanje \'\'Pljunite mi u lice ne bude li Maksimir gotov do 2006.\'\' Sad mu treba pljunuti u lice i pljuvati ... prikaži još!i svaki put kad otvori usta. Evo kako laže od kad je gradonačelnik. 162.825 neukih ga podržava. Vrijeme je da nestane s političke scene utopljen u pljuvački koju je sam poželio.

  • Šilo:

    Današnji Dinamo njegovi tz. navijači, kao i ono ruglo što nazivaju Stadion je velika sramota za Hrvatsku i njezin Sport.

  • Deleted user:

    Srušit Maksimir,prodat zemljište i od te love napravit stadion! A može varijanta da se proda zemljište u Kranjčevićevoj, i od te love sagradit Maksimir, na kojem bi igrali i Dinamo o Zagreb.