Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanska naknada

Ne isplate li cijelu božićnicu, nećemo u pregovore za kolektivni ugovor

23.12.2017.
u 13:58

Sindikalisti već skupljaju punomoći za tužbe i najavljuju štrajk, a sad kažu da neće ni u nove kolektivne pregovore ne dobiju li ono što im pripada po dokumentu koji je još na snazi.

Božićnice polako sjedaju na račune, ali Božić će im biti, kažu u Holdingu, baš kao i blagdanske naknade – polovičan. Jer baš kako je i najavio gradonačelnik Milan Bandić, svi će zaposlenici Holdinga, umjesto 2884 kune, koliko im pripada kolektivnim ugovorom, dobiti 1250.

Isti uvjeti, onda isti novac

Sindikalisti već skupljaju punomoći za tužbe i najavljuju štrajk, a sad kažu da neće ni u nove kolektivne pregovore ne dobiju li ono što im pripada po dokumentu koji je još na snazi.

– Prema Zakonu o radu, štrajk ionako ne dolazi u obzir. Povedu li sindikalisti radnike u štrajk, poslodavac im može uručiti otkaz, a obeštetiti ih moraju sindikati. Tako da to jednostavno nije opcija – objasnio je Želimir Hercigonja, predsjednik Sindikata komunalnih radnika Hrvatske, koji okuplja zaposlenike Zrinjevca, Gradskih groblja, Autobusnog kolodvora, Vodoopskrbe i odvodnje, Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva i ustanove Upravljanje sportskim objektima. Kako kaže Hercigonja, koji s kolegama također trenutačno radi na pripremi tužbi, Bandićev argument da bi se u Holdingu trebale smanjiti božićnice i izjednačiti s onima koje dobivaju zaposlenici Grada jednostavno ne drži vodu.

– Uvjeti rada, kao ni koeficijenti plaće nisu nam isti. Oni sjede u kancelarijama, dok naši ljudi voze kamione Čistoće, orezuju drveće ili se bude u tri ujutro da tramvaji u 3.40 mogu krenuti s remize – kaže Hercigonja, pa dodaje da se na manje božićnice holdingovci ne bi žalili kad bi im plaće bile iste visine kao i gradskim zaposlenicima. Ono što mu, također, smeta jesu, kako kaže, nesuvislosti koje je izgovorio gradonačelnik, ali i uprave trgovačkog društva.

Možda bude do 15. siječnja

– Imali smo sastanak 4. prosinca s upravom na kojem je bio i gradonačelnik, koji nas je molio da čekamo s kolektivnim pregovorima dok mu ne prođe proračun u Skupštini. Pristali smo, a onda tri dana poslije, saznali za njegov dopis Ani Stojić Deban u kojem kaže da za božićnicu od 2884 kune “nisu prilike”. Zvali su tad sindikaliste posebno direktori podružnica da ih pitaju pristaju li na manje božićnice, a došao nam je i dopis da ćemo o kolektivnom ugovoru pregovarati između 18. i 22. prosinca – kronologiju je iznio Hercigonja, koji do roka, odnosno do jučer, ni na kakve pregovore nije pozvan. Kako je, kaže, doznao neslužbeno, pregovori će ipak biti u siječnju, i to vjerojatno oko 15. siječnja. A dotad bi, nada se Hercigonja, Holding na račune svojih zaposlenika mogao uplatiti ostatak božićnice.

– Jednostavno ne razumijemo problem. Stalno nas se uvjerava kako dobro poslujemo, a onda nam se kaže da za božićnice nema sredstava. Kako to može biti – pita se predstavnik jednog od tridesetak sindikata koji djeluju u Holdingu, tvrtki koja je trebala isplatiti 10-12 milijuna kuna božićnica.

Komentara 22

DU
Deleted user
19:02 23.12.2017.

Ugovor postoji, potpisan je i na snazi, ali Bandić odbija poštovati ugovor. Tako bi HZMO mogao reći penzićima; e nema love, protegnite se koliko ima, dajemo vam 70% mirovine ?? Ili plaće u firmi; kao - treba biti solidaran? Pa zakaj troše novce na fontane, na mobitele..pa onda nemaju za zakonito ugovorene isplate ?

ST
stefj
14:31 23.12.2017.

Uhljebi u jurišu na svog uhljebitelja... A sve ćemo to opet mi platiti...

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:03 23.12.2017.

Normalno da nema za božićnicu. Više nitko ne kupuje ni kartu od 4 kune kad se svi pozivaju na oprost prvog prekršaja a Grad se odriče prihoda iz kazni i oprašta bez obzira jesu li prekršitelji iz Zagreba ili nekog drugog mjesta. Ne brinite ni kad Vas pauk premjesti. Milan iz prireza časti i sa tim. Samo se pozovite na dobrotvora. Sve dok je njemu "Purgera" koji ne izlaze na izbore, nema šta da brine. Sretan Božić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije