Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademski uspjeh

Mladi Zagrepčani u debati pomeli konkurenciju i uzeli treće mjesto

Tim natjecatelja koji je nastupio u Škotskoj
Jurica Galoić/PIXSELL
04.09.2011.
u 12:08

Iako engleski jezik govore izvrsno, ali ipak se ponekad dogodi blokada kad su na natjecanjima

Nisu oni nikakvi svadljivci, samo, kažu, dobro debatiraju, a svojim znanjem, darom govora i strategijskom vještinom osvojili su i treće mjesto na međunarodnom natjecanju u kategoriji zemalja kojima je engleski strani jezik.

Budući intelektualci

Buduća pravnica Ivona Anić, brucoš ekonomije Filip Herceg, koji se nada pozivu s američkih sveučilišta, studentica molekularne biologije Anastazija Stupar te najmlađa među njima, gimnazijalka Maja Cvitanić, već se godinama bave ovom vještinom, a u konkurenciji 48 zemalja u Škotskoj dobro su plasirali Hrvatsku.

– Objasniti svoje i pobiti tuđe argumente primaran je cilj, a za to imamo osam minuta. Katkad se znamo zanijeti i posvaditi, no pravila su da nema vrijeđanja. U tome su pak najbolji Škoti i Englezi, koji se na vrlo simpatičan prepiru oko pripadnosti Škotske Velikoj Britaniji. Tako Englezi za njih često kažu “evo najboljeg predstavnika Engleske” – ispričala je Ivona Anić. Iako engleski jezik govore izvrsno, katkad im upravo on predstavlja problem jer nije, kažu, jednostavno analizirati za raspravu na stranom jeziku, pa se često dogodi blokada.

Bez podrške

– Dogodi se da se ne možemo sjetiti nekih riječi, osobito kada su u pitanju teme poput “zašto ne slati ljude u svemir”, no onda se snađemo na neki drugi način, što je i bit dobrog debatiranja – kazao je Filip. Iako je u svijetu debata jedna od najprestižnijih vještina, a diplome s natjecanja vrednuju se na svim sveučilištima, kod nas to nije slučaj.

– Niti jedan fakultet, nažalost, ne uvažava ove nagrade – upozorio je voditelj tima Bojan Marijanović.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar wratnik
wratnik
12:57 04.09.2011.

Hrvarski naslijednici, ja vam cestitam,! Ali skolujte se radje u Evropskim skolama...

CV
cvijece
13:32 04.09.2011.

Bravo četverac,a čestitke i roditeljima i nastavnicima !

JI
jimbeam
00:53 05.09.2011.

Bravo mladeži,nažalost u ovoj zemlji je više bitno ono\"tko kaže\"nego \"što kaže\"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije