Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Makar i da je mobilno, reciklažno dvorište dobro bi nam došlo

Stanovnicima Črnomerca još uvijek problem pomalo predstavlja način odvajanja otpada, ali kažu da će brzo sve 'pohvatati'
05. siječnja 2019. u 19:47 1 komentara 727 prikaza
Zeleni otoci u naselju Kustošija
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/17

Najveći problem koji stanovnici Črnomerca imaju s otpadom, govore nam, nedostatak je reciklažnog dvorišta. Nekoliko je lokacija za njegovo smještanje već razmatrano, kaže predsjednik Vijeća gradske četvrti Martin Postružin, uključujući i ono u Ilici kraj Grafokartona te na Šestinskom dolu, no zbog blizine zgrada ili premalog zemljišta prijedlozi su redom odbijani.

Čistoća u mom kvartu Ne moramo više u susjednu četvrt jer imamo novo odlagalište u Gornjoj Dubravi

U međuvremenu, građani na raspolaganju imaju 52 zelena otoka, koliko ih je u četvrti, te spremnike za komunalni miješani otpad i papir koje imaju u svojim dvorištima. 

Zeleni otoci u naselju Kustošija
1 / 12
Zeleni otoci u naselju Kustošija

Loše je ipak iznimka

Odvoze otpad, kaže predsjednik Postružin, i na reciklažno dvorište u Zagorskoj, kao i u Podsused, koji su im dosta blizu. No Črnomerec bi, govori, ipak trebao vlastito dvorište, pa makar mobilno, a baš bi se to uskoro moglo izgraditi jer je Vijeće četvrti lokaciju dogovorilo s Čistoćom, i to na praznom zemljištu u Sokolskoj ulici, ispod pruge. 

- Prijedlog je dostavljen Čistoći na daljnje postupanje, odnosno ishođenje suglasnosti i potpisivanje ugovora, a obzirom na to da površina nije u vlasništvu Grada Zagreba - objašnjava Postružin, no, kako kaže, vjeruje da će Čistoća bez problema riješiti tu situaciju i da će četvrt konačno dobiti svoje reciklažno dvorište.

Čistoća u mom kvartu - Črnomerec | Autor :

U međuvremenu, Črnomerec se bori s tekućim problemima s otpadom, od čega je jedan od najvećih gomilanje smeća oko zelenih otoka. Pored spremnika često se nađe otpad, govore stanovnici četvrti, jer ponekad u kontejnerima nema mjesta, a jedan od razloga svakako je i neznanje njihovih susjeda koji još uvijek odlažu svoje smeće gdje ne bi trebali. 

Novi Zagreb - istok: Čistoća u mom kvartu Čistoća u mom kvartu Koševima s poklopcem uspjeli smo smanjiti broj dosadnih vrana

- Mogli bismo živjeti i bez reciklažnog dvorišta, samo kad bi se zeleni otoci češće praznili ili se otpad barem razvrstavao - komentirala je Jelena Radović koja živi na Kustošiji. Predsjednik Postružin priznaje da građani nisu uvijek sasvim savjesni pri ostavljanju otpada da bi moglo bolje, ali kaže da su situacije kakvu opisuju stanovnici ipak iznimne. Ističe i da četvrt ima dovoljno zelenih otoka. 

Čistoća u mom kvartu - Črnomerec | Autor :

Odbačena drvca

Još jedan problem s kojim se stanovnici Črnomerca suočavaju ostavljanje je glomaznog otpada, a kažu, najviše ga bude na Kustošijanskoj ulici, i to tik prije skretanja za potok. Tamo, kažu, mnogi ostavljaju stari namještaj , a lokacija je to koja je posebno problematična, kažu stanari, jer se nalazi na samom raskrižju Kustošijanske ulice s Trgom hrvatskih obrambenih snaga pa vozači koji s trga izlaze na glavnu cestu imaju otežan pregled prometa. Predsjednik Postružin ipak navodi da je situacija s glomaznim otpadom mnogo bolja nego prije. 

Galerija: Novi Zagreb - istok: Čistoća u mom kvartu

Zeleni otoci u naselju Kustošija
1 / 12
Novi Zagreb - istok: Čistoća u mom kvartu

- Građani s uplatnicama Čistoće dobiju i prijavu kojom mogu zatražiti odvoz glomaznog otpada. Nadležni iz Čistoće ih kontaktiraju i obavijeste kada će doći po njega - kaže Postružin i dodaje da su zahvaljujući toj suradnji građani bolje informirani pa se zato mahom pridržavaju uputa za odvoženje glomaznog otpada. A svako divlje odlagalište, kaže, pod hitno se uklanja. Baš kao što će se sad, nakon blagdana Sveta tri kralja, odmah krenuti s uklanjanjem odbačenih božićnih drvca. Kako kažu na Črnomercu, svake se godine na zelenim otocima oko spremnika pojave nakupine borova koje su "ružne za vidjeti". No predsjednik Vijeća četvrti naglašava kako se rigorozno pazi na svaki nepropisno odložen bor i pod hitno ih se uklanja u suradnji sa Zrinjevcom. 

Reciklažno dvorište u podsljemenskoj zoni Čistoća u mom kvartu 'Mi imamo dva dvorišta, ali bi nam dobro došla još barem dva'

Izuzev pojedinih problema, Martin Postružin kaže da je zadovoljan stanjem na Črnomercu, kao i građanima koji savjesno i redovno odvajaju svoj otpad

- Zajedno pazimo da naša četvrt bude čista i uredna i uvjeren sam da nam ide jako dobro -  kaže Postružin. 

>> Pogledajte divlje odlagalište otpada u Botincu

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Ah, nikad nije u ovom gradu bio problem sa otpadom, nego sa političkim smećem, koje ne želi rješavati problem otpada, jer je za političku karijeru to nebitna stvar. Građani Zagreba, bosanci, prigorci, dalmoši ili drugi, tvrdim, puno su ekološki osvješteniji ... prikaži još! od gamadi politički indoktrinirane, koja na otpadu skuplja poene.