Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čistoća u mom kvartu

'Mi imamo dva dvorišta, ali bi nam dobro došla još barem dva'

Reciklažno dvorište u podsljemenskoj zoni
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
1/5
03.01.2019.
u 12:20

Glavni problemi u Podsljemenu su nerazvrstavanje otpada i ilegalni deponiji glomaznog otpada po šumama i putevima Medvednice.

U Podsljemenu se nalaze dva reciklažna dvorišta koja svaki dan rade punom parom. Jedno je, objašnjava predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak, stacionirano već godinama u Gračanima, dok je drugo, u mobilnoj varijanti, u Markuševec došlo 2016. godine. Osim toga, dodaje, četvrt ima i 15 zelenih otoka raspoređenih po cijelom kvartu, gotovo svako kućanstvo ima spremnike za komunalni otpad i papir, a sav otpad prikuplja se na vrijeme.

– Čak i ako iskrsne nekakav problem, riješim ga s Čistoćom u rekordnom roku – zadovoljan je Kompesak. Jedina stvar, nadodaje, koja bi za njega bila bolja od dva reciklažna dvorišta u kvartu jest da se postave još dva, i to jedan u Vidovcu te još jedan u Šestinama.

Otpad se ne razvrstava

Za to, kaže, ima realne argumente, jer iako Podsljeme osim reciklažnih dvorišta ima i sasvim dovoljan broj zelenih otoka, građani mahom ne razvrstavaju svoj otpad.

Reciklažno dvorište u podsljemenskoj zoni
1/9

– Redovito se događa da građani pored zelenog otoka ostavljaju vreće otpada koji nisu prethodno razvrstali, ili ostavljaju plastiku i tekstil ispred, umjesto unutar samog kontejnera unatoč tome što ima sasvim dovoljno mjesta – žali se Kompesak, a nadodaje da sad, nakon Nove godine, četvrt ima velikih problema s kutijama od pirotehnike, koje umjesto da se odlože u spremnike za papir, bivaju razbacane uz cestu ili kraj kontejnera koji nisu za papir.

– No odmah nazovem Čistoću i svaki takav slučaj s nerazvrstanim otpadom se riješi po hitnom postupku – napominje Kompesak. A da stanovnici Podsljemena ne razvrstavaju svoj otpad, potvrđuje i Dominik Bukvić koji radi u reciklažnom dvorištu u Gračanima. Velik broj ljudi, kaže, uopće ne razvrstava svoj otpad prije dolaska u dvorište, a ne znaju ni kamo što treba ići.

– Nisam siguran je li riječ o tome da građani ne žele sami odvajati svoj otpad već očekuju da to netko drugi radi ili im jednostavno treba objasniti kako se razvrstava – kaže Bukvić ali napominje da djelatnici rado razdvajaju sav dovezeni otpad.

A nerazvrstani otpad, dodaje, čeka ih i pred vratima dvorišta gotovo svaki ponedjeljak ujutro. Nedjeljom popodne, naime, reciklažna dvorišta ne rade, pa građani često dovezu svoj otpad i jednostavno ga “parkiraju” pred zatvorenim dvorištem. Bukvić priznaje da je to već postalo problem, jer se povrh svog redovnog posla moraju baviti i otpadom prikupljenim kad dvorište ne radi.

Pored stakla – perilica

A nije neobično, kaže Kompesak, pred zelenim otokom vidjeti i perilicu za rublje, madrac ili komade namještaja, navodeći još jedan veliki problem u Podsljemenu, a to je ilegalno odlaganje glomaznog otpada.

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

– Čini se da pojedini građani zelene otoke vide i kao mjesto za odlaganje svog starog namještaja – komentira Kompesak, ali također dodaje da se hrpe glomaznog otpada vide i u šumama i po livadama.

Nije siguran, kaže, jesu li građani Podsljemena uopće svjesni da imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje, pa stoga predlaže da se u račune dodaju i obavijesti o tome kako mogu odvesti svoj stari namještaj i bijelu tehniku. Zato poziva sve stanovnike Podsljemena da odvezu svoj glomazni otpad do reciklažnog dvorišta ili nazovu komunalne djelatnike koji će ga bez naknade odvesti u roku od dva tjedna.

No volio bi kad bi se od odlaganja suzdržale i tvrtke koje često kamionima dovoze šutu i drugi građevinski otpad.

– Ne prave samo nered, već i zagađuju okoliš, a to nipošto nije u redu – napominje Kompesak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije