Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u nedjelju

“Kumek” rasprodan, uveden i četvrti termin za projekciju

Dario Juričan
Josip Regovic/PIXSELL
18.11.2020.
u 11:40

Umjesto u Kinu Tuškanac, Kumeka ćemo gledati u Kinu Studentski centar u nedjelju u četiri termina,a karte su rasprodane

Karte za nedjeljnu premijeru dokumentarnog filma Kumek Darija Juričana u kinu SC rasprodane su u sva tri termina pa je u uveden još jedan, u nedjelju u 15 sati. Film rekonstruira dvadesetogodišnju vladavinu Milana Bandića nad Zagrebom i treći je iz Juričanova serijala Gazda, nakon onih o Ivici Todorići i Miroslavu Kutli. 

Prašinu u javnosti podigla je odluka rukovodstva kina Tuškanac koje je odbilo prikazati Kumeka, a društvenim mrežama kruži pismo šefa Hrvatskog filmskog saveza Tonćija Gaćine kojim je redatelja iskreno obavijestio da bi im to moglo prouzročiti financijsku štetu. Naime, Hrvatski filmski savez koji upravlja kinom Tuškanac od Grada godišnje dobiva 583.000 kuna za svoje programe pa, kako stoji u pismu, Savez nije htio da se prikazivanje 'Kumeka' 'protumači kao kontra djelovanje prema Gradu'. Iz Kina Tuškanac čitav slučaj nisu htjeli komentirati, no redatelj Dario Juričan ne skriva svoje razočarenje njihovom odlukom. 

-Tu je vidljiva sva tuga i jad Hrvatskog filmskog saveza koji se boji Milana Bandića. Situacija je gora nego ona koju smo prošli s Gazdom. Cinestar ga je odbio prikazati, no podržala su nas art kina poput Tuškanca koji nam je za Kumeka bio prva opcija jer nam je to omiljeno kino koje vode naši prijatelji - kazao je Juričan te dodaje da ovaj primjer pokazuje 'ovisnost zagrebačke kulturne scene u Milanu Bandiću'. Javni novac, ističe, dolazi od građana, a ne od 'šačice ljudi okupljene oko gradonačelnika.  

-Žao mi je što su se doveli u takvu poziciju. Kultura je u Zagrebu mala, a ovime postaje još marginalnija. Da su dopustili premijeru Kumeka i da ih je Bandić zbog toga pokušao zatvoriti, ja bih prvi ispred Tuškanca podigao šator. Prije 20 godina od Filmskog saveza sam dobio svoju prvu nagradu, repliku sunca pokojnog Ivana Kožarića. ' - rekao je Juričan te dodao kako je Igor Jelinović, koproducent Kumeka, zbog neslaganja s odlukom podnio ostavku u izvršnom odboru Hrvatskog filmskog saveza. 

Komentara 5

CR
crna.rupa
07:28 19.11.2020.

Gospodine Juričan, u zadnje vrijeme ste se opustili. Molim vas više angažmana protiv kriminalca grada.

TO
torente
07:42 21.11.2020.

Dario stavi film na net s engleskim titlovima da cijeli svijet vidi lopove iz Hrvatske.

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
18:36 18.11.2020.

Kino Stunedstaki centar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije