Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mimara slavi 36. rođendan

Garnitura iz zbirke bjekolosti: Šah na ploči iz 15. stoljeća, a figura je i Henrik VIII.

Foto: Goran Vranić
1/4
15.07.2023.
u 08:00

Autor studije je kustos Krešimir Juraga, a garnitura je dio ostavštine Ante Topića Mimare

Šahovska garnitura iz zbirke bjelokosti, čija je ploča u 15. stoljeću izrađena u Italiji, a figure u 19. stoljeću u Francuskoj, dio je nove studije muzeja Mimara koja se u povodu 36. obljetnice predstavlja na njegovoj internetskoj stranici.

Autor studije je kustos Krešimir Juraga, a garnitura je dio ostavštine Ante Topića Mimare. A među 32 rezbarene figure ističu se portreti francuskog kralja Franje I. i kraljice Leonor te engleskog kralja Henrika VIII. i kraljice Marije I. O francuskom podrijetlu svjedoče i figure lovaca koji su interpretirani kao dvorske lude.

VEZANI ČLANCI: 

Mimara je, podsjetimo, zatvorena zbog obnove nakon potresa, no virtualne izložbe, među ostalim, također možete razgledati na webu te društvenim mrežama muzeja koji rođendan slavi 17. srpnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije