Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup ručak

FOTO Paprene cijene na Dolcu: Kila mahuna čak 6 eura, mjerica malina i do 4 eura

Zagreb: Cijene sezonskih namirnica na tržnici Dolac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/26
21.06.2023.
u 08:36

Kupaca ima, ali im, kažu prodavači, posao ne cvate iako iznosi za koje se možete osladiti trešnjama, primjerice, više nisu vrtoglavi, a po prihvatljivim tarifama daju se nabaviti i namirnice za rižoto ili varivo, poput tikvica

Trešnje, jagode, breskve, rajčice, mahune i krastavci samo su neke od sezonskih namirnica zbog kojih se posljednjih dana šareni glavna gradska tržnica. Cijene su mnogim kupcima "paprene" iako za neke vrste voća i povrća, tvrde prodavači, padaju iz tjedna u tjedan. Tako su, primjerice, prije nepunih mjesec dana divljale cijene trešanja pa su dosezale čak 15 eura po kilogramu. Slatki hrušt na Dolcu sad se pak može kupiti za četiri do osam eura, što ovisi, kažu, i o nabavnoj cijeni.

– Trešnje koje prodajem su iz nabave i kupujem ih po četiri eura za kilogram. Ovdje ih nudim za pet eura jer sam svjestan aktualne situacije s inflacijom, a to je najviše što sam mogao spustiti cijenu – svjedoči jedan od prodavača te dodaje kako, unatoč iznosu koji za mnoge nije nizak, dobro idu.

Bile su divlje, sad su pitome

U posljednje vrijeme skaču i cijene jagoda, za koje danas treba izdvojiti čak i pet eura, a u svibnju su se, primjerice, mogle naći za tri.

– Jagodama polako završava sezona i sve ih je manje pa im i cijena ovisi o tome. Kupci se i dalje čude, ali svake godine je tako i gotovo sa svakom namirnicom, to je neizbježno – kažu prodavači.

VEZANI ČLANCI: 

VIDEO: Paprene cijene na Dolcu: Kila mahuna čak 6 eura, mjerica malina i do 4 eura

Osvježenje se, s obzirom na sve više temperature, najčešće traži u bobičastom voću, govore na Dolcu, pa su među najprodavanijima maline, čija mjerica stoji tri ili četiri eura, ribiz, koji se prodaje po istoj cijeni, te borovnice, za koje treba platiti euro više. Osim s inflacijom, koja je utjecala i na više cijene repromaterijala i energenata, žale se prodavači, suočili su se i poskupljenjem najma štandova, a velik su im problem stvorile i vremenske neprilike.

– Promjenjivo vrijeme ove nam je godine uništilo čak do 40 posto uroda, što je također utjecalo na cijene. Ljudi kupuju i dalje, ali ne mogu reći da im visoke cijene ne smetaju, prodaja je dosta pala – ističu na tržnici. Mnogi su kupci, dodaju, svjesni da će, što se cijena tiče, ipak bolje proći u trgovinama, no u najčešćem slučaju, napominju, neće kada je riječ o kvaliteti i podrijetlu namirnica pa onamo dolaze u potrazi za domaćim proizvodima.

14.06.2023., Zagreb - Cijene sezonskih namirnica na trznici Dolac. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

– Činjenica je da su cijene na placu više nego u trgovinama, ali važnija mi je kvaliteta. Zato uvijek radije odem na tržnicu, imam nekoliko štandova na kojima uvijek kupujem jer znam da je domaće, a za takve namirnice nije mi žao izdvojiti koji cent više – kaže nam Viktorija, koja se na Dolcu odlučila počastiti breskvama. Kilogram se ovih dana na tržnicama može kupiti za dva i pol eura, a ista je cijena i za kruške, iako im sezona počinje tek u srpnju. Dva eura izdvojit ćete pak za kilogram lubenice.

Osim voćem, košarice i vrećice na Dolcu pune se i sezonskim povrćem, među ostalim i mahunama, kojima je sezona počela još u svibnju. Kilogram se može kupiti za šest eura, a iako su one zamrznute jednostavnije za pripremu, ne mogu se mjeriti sa svježima. Žute ili zelene, tanke ili široke, izuzetno su zdrave jer su, među ostalim, bogate vitaminima K, C i B1 te magnezijem, kalcijem i fosforom, a usto su niskokalorične.

14.06.2023., Zagreb - Cijene sezonskih namirnica na trznici Dolac. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dva eura manje izdvojit ćete pak za vezicu "carskog povrća", odnosno šparoga, kojima su, podsjetimo, divljale predsezonske cijene. Kada su krajem ožujka stigle na zagrebačke tržnice, vezica od 250 grama stajala je vrtoglavih 15 eura, no riječ je bila o divljim šparogama i cijenu su regulirali berači. Kupovale su se i tada, a danas, kada se na štandovima prodaju domaće pitome šparoge, čiju cijenu reguliraju uzgajivači, svjedoče, situacija je još i bolja.

Plus krastavac i domaći jabučar

Zagrepčanima omiljena ljetna namirnica su i tikvice, također vrlo tražene, a mogu se kupiti za dva eura po kilogramu. Prilagodljive su pa se mogu koristiti, primjerice, za rižota i tjestenine ili pak kombinirati u varivima, a imaju malo kalorija te snižavaju kolesterol i kontroliraju razinu šećera u krvi. Istoj biljnoj obitelji pripada i krastavac, kilogram na Dolcu stoji također dva eura, a idealni su, preporučuju uzgajivači, za osvježavajuće miješane salate.

VEZANI ČLANCI: 

U tom ih slučaju možete kombinirati s domaćom rajčicom, kilogram koje, rane sorte jabučar, stoji dva i pol eura. Iako je nerijetki svrstavaju u povrće, rajčica je, podsjetimo, voćka, a poznata je po visokom sadržaju likopena koji, među ostalim, pomaže u borbi s kancerogenim stanicama.

Vitaminima A, C i B6 te magnezijem i karotenoidom zeaksantinom, koji je iznimno važan za zdravlje očiju, bogata je pak paprika, a kilogram zelenih na Dolcu stoji tri eura. A pola eura manje platit ćete kilogram mladoga krumpira, također neizostavnu ovosezonsku namirnicu.

GALERIJA Evo kako se ovih dana na Dolcu kreću cijene sezonskih namirnica

Zagreb: Cijene sezonskih namirnica na tržnici Dolac
1/15

Komentara 31

Avatar Zgubider..
Zgubider..
08:48 21.06.2023.

Trgovci uskoro preračunavaju Kune u Eure 1:1...

KR
kruno100
08:55 21.06.2023.

Dolac je odavno prestao biti mjesto gdje kumice prodaju svoje proizvode. Leglo preprodavača koji su i bez PDV-a i fiskalizacije skupllji nego obične trgovine...

JU
juma
09:53 21.06.2023.

Bome ovo su cijene već jako blizu ili već na razini onih u Zürichu. Polako nam se ispunjava obećanje da ćemo postati kao Švicarska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije