Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
evo o čemu se radi

Filmovi, radionice, predavanja... Tijekom cijelog tjedna u Zagrebu možete otkrivati 'Nevidljive žene'

Marinsky Bolja Polovica
Festival prvih
23.10.2023.
u 12:20

Pitanje vidljvosti nije jedino pitanje s kojim se žene susreću. Procesi retradicionalizacije društva, inicijative za sužavanje ženskih sloboda, sistemska mizoginija, izuzetno su vidljivi i važno je da se o tome govori, rekla je organizatorica festivala Ana Janjatović Zorica

Program koji ukazuje na sistemsku diskriminaciju žena i prevlast muških mjerila koja oblikuju svijet unutar kojeg nema dovoljno prostora za vidljivost ženskog doprinosa obol je ovogodišnjeg 21. Festival prvih kojeg organizira Studio Artless. Riječ je o događanju koje će se održati od 23. do 28. listopada u Galeriji Događanja, Centru KNAP i Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Ulaz na sva događanja je slobodan, a Program festivala nalazi se na web stranici Artlessa.

Ovogodišnja središnja tema je "(Ne)vidljive žene", a na otvorenju koje je zakazano večeras u 10 sati u Galeriji događanja Na predstavit će se 11 umjetnica i umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su video radovi, video performans, AI grafika, ready-made intervencija, fotografije, objekti i performance. 

-Pitanje vidljvosti nije jedino pitanje s kojim se žene susreću. Procesi retradicionalizacije društva, inicijative za sužavanje ženskih sloboda, sistemska mizoginija, izuzetno su vidljivi i važno je da se o tome govori- rekla je organizatorica festivala Ana Janjatović Zorica.

Nakon otvorenja izložbe, prvi festivalski dan će obilježiti i poetsko-glazbeni performance Improvizije/ Koncart multinstrumentalistice i izvedbene umjetnice Ane Paške, koja se igra glasom i riječima, pronalazi nepoznate glasovne pejzaže i stvara pjesničke slike rastvarajući svakodnevicu, dok je drugi dan, utorak, rezerviran za razgovor s autoricama izložbe, koji će moderirati povjesničarka umjetnosti Josipa Bubaš, i predavanje "Uvod u feminističke teorije i pokrete" sociologinje Branke Galić.

>>VEZANI ČLANCI: 

Predavanja možete poslušati i u ostatku tjedna pa tako u srijedu slušajte "(Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke" predstaviti Čuvarice vremena, povjesničarke Đurđica Vitković i Ana Zbiljski, donoseći priče o kultnim junakinjama Zagorkinih romana koje prkose društvenim normama. U četvrtak će govoriti kulturalna antropologinja Suzane Marjanić na predavanju "Što je feministički performans? I feminizam i aktivizam" dok je kraj radnog tjedna rezerviran za te performativno predavanje Doplgengera "Jugoslavenski socijalizam i žensko pitanje na filmu" kojim se ukazuje na napuštanje ideje ženske emancipacije, koja je prisutna u filmovima do početka šezdesetih, ali i na sve prisutniju retradicionalizaciju društva. O potonjem možete slušati u petak. 

Osim predavanja, u sklopu festivala možete pogledati i dva kratka filma, a to su dokumentarac "Projekt Carmen" u kojem Željko Zorica prati žensku dramsku grupu Vedra lica s Ravnica u pripremi predstave Carmen te film Jagode Kaloper "Iza ogledala" kojeg je autorica snimala, montirala i režirala tijekom više godina kao work in progress. Nakon projekcije filma održat će se panel rasprava "Iza ogledala: prikazi žena na filmu jučer i danas", o glumačkom i autorskom radu Jagode Kaloper te reprezentaciji i poziciji žena u jugoslavenskom i postjugoslavenskom filmu.

>>VEZANI ČLANCI: 

Filmski program donosi i projekciju "Izbor ženskog eksperimentalnog stvaralaštva Kino kluba Zagreb" kojeg su odabrale Petra Belc i Lana Kosovac, kojim se pitamo čemu nas uči povijest domaćeg eksperimentalnog filma i zašto su eksperimentatorice ustrajno marginalizirane?

Interes publike sigurno će probuditi "Otvorenje izložbe drugih" u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra KIC o to u petak 2, ali i mogućnosti participacije na radionicama "Žene i starenje" feministkinje Nine Čolović na kojoj će voditeljica potaknuti razgovor među različitim generacijama žena razmatrajući kako se starenje odražava na njihovu svakodnevnicu i na koje načine mijenjati društvene odnose; radionica vezenja "No more I'm sorry" umjetnice Marlen Ban na kojoj će se tematizirati društveni pritisak povezan sa stereotipnim idejama o poželjnim oblicima romantičnih veza i odnosa i na kraju radionica "Osnaživanja žena" na kojoj će se dobiti savjeti i vježbe za izbjegavanje sukoba, deeskalaciju i samoobranu te naučiti kako zadržati smirenost, osnažiti se i zaštititi u situacijama potencijalnog napada na psihički i fizički integritet.

>>VIDEO: Prošlo je deset godina od tragične smrti Dolores Lambaše, tu večer iznenada je promijenila planove 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije