Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIRTUOZ NA BRAČU

Filip Novosel: 'Upoznao sam Kubance sa zvucima naše tambure'

Foto: Lilien Trujillo Viton
1/11
01.06.2024.
u 13:50

Zadatak je bio da u tjedan dana rada pripremimo repertoar s tamošnjim kolegama glazbenicima, koji su naučili pjevati i "Oj, Savice", kaže Novosel

Kako zvuči tambura prvi je put u svojoj zemlji čula kubanska publika, i to zahvaljujući našem glazbeniku Filipu Novoselu, koji je onamo putovao u povodu proslave Dana Europe na poziv Fonda za potporu mladih umjetnika. Tjedan je dana, kaže nam, proveo u Kubi radeći s tamošnjim kolegama, ali i Germánom Díazom iz Španjolske, koji je pak zasvirao kololiru. Njihova je suradnja rezultirala spajanjem kubanske, hrvatske i španjolske kulture, a ritmovima tradicionalnih europskih instrumenata oduševili su publiku.

– Zadatak nam je bio da s kubanskim glazbenicima pripremimo repertoar, a dok je Germán radio na svom tradicijskom španjolskom opusu, ja sam se bavio baštinom našeg podneblja, prvenstveno hrvatskom glazbom. Koristio sam neke aranžmane koji su nastali u sklopu Hojsak & Novosel dua, a izveo sam i sonatu Frane Đurovića za klavir i brač – govori Novosel.

VEZANI ČLANCI: 

Kubanska publika tako je, dodaje, imala prilike čuti "Choro", brazilsko-hrvatsku kompoziciju koju on potpisuje, kao i "Mista dance", koji se pak temelji na istoimenom slavonskom kolu, ali i tradicionalnu turopoljsku skladbu "Grličica grkovala".

– Za kraj smo u afrokubanskom aranžmanu izveli pjesmu "Oj, Savice", koja je u originalu za ženske klape i tamburaški orkestar uz udaraljke, no mi smo je prearanžirali, a Kubanci su se zaista potrudili da cijeli tekst na hrvatskom nauče napamet – ističe Novosel.

Poznat je, podsjetimo, i kao jedini tamburaš s američkom jazz diplomom na svijetu, a s također vrsnim glazbenikom, kontrabasistom Tihomirom Hojsakom, osam godina čini duo koji je dosad objavio i pet albuma. Dobitnici su Porina za izvedbu "Divjeg cvita" s albuma "Perle", ostvarili su i brojne suradnje s renomiranim glazbenicima poput Monike Leskovar, Gibonnija, Vlatka Stefanovskog, Theodosiija Spassova, Elvisa Stanića i Bože Vreće, a nastupali su u mnogim europskim gradovima, ali i onima u SAD-u, Kini i Indiji.

VEZANI ČLANCI: 

Njihova atraktivna kombinacija tambure i kontrabasa slušala se nedavno i u sklopu Spring Etno Jazz Festivala na Zrinjevcu, a izbacili su i novi spot, i to za skladbu "Dalmatian Sunrise", koji možete pronaći na YouTube kanalu dua Hojsak & Novosel. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije