Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni skup

Dobre zakone, osim na papiru, treba primijeniti i u praksi

Stepenice kod ulaza u ljekarnu
Javorka Lemo/VLM
Autor
Sonja Hoffman
10.01.2011.
u 16:54

Pravobraniteljski uredi svakodnevno se susreću s diskriminacijom i nepoštivanjem prava koje imaju osobe s invaliditetom

O tome kakvu ulogu u zaštiti i promicanju prava osoba s invalidnošću imaju uredi pravobranitelja jučer su u hotelu Dubrovnik razgovarali pravobraniteljica Anka Slonjšak i čelni ljudi ureda iz nama susjednih zemalja.

Uz Hrvatsku iskustva u radu ureda iznijeli su pravobranitelji Austrije, Mađarske, Slovenije, Kosova, Crne Gore, Srbije, te Bosne i Hercegovine.

– Iako se strukture ureda susjednih zemalja razlikuju problemi s kojima se invalidi susreću su slični. Najviše pritužbi odnosi se na povredu ljudskih prava, a primjerice u Bosni i Hercegovini osobe s invaliditetom još se uvijek bore i za ona temeljna. Sarajevo nema ni jedan tramvaj prilagođen invalidima, a naknade su niske – objasnila je N. Jukić, jedna od tri predsjednika u uredu BIH.

U Crnoj se Gori pak na sudu već više godina vodi spor kojim slijepa osoba traži pravo da na posao dovodi psa vodiča. Zbog takvih i sličnih primjera pravobranitelji se slažu da je ključno ne samo donijeti dobre zakone nego i osigurati njihovu primjenu u svakodnevnom životu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije