Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEDENA PLOČA S LEDENIM ZVUKOM

Zvuk umirućeg ledenjaka na ledenoj LP ploči

ledeni LP
Katie Patterson
07.12.2009.
u 14:49

Umjetnica je zvuk umirućeg tj. otapajućeg ledenjaka snimila na LP ploče prešane od leda, koje su otapajući se na gramofonu ispuštale zvuk otapanja.

Katie Patterson iz Glasgowa, konceptualna umjetnica koja se najviše bavi zvukom, posvetila se ledenjacima, posebno najvećem europskom ledenjaku Vatnajökullu na Islandu, čije postupno nestajanje želi podrobno dokumentirati. Nakon diplome na Slade School of Fine Art, Patterson je izlagala u brojnim galerijama, a zahvaljujući sponzorstvu Virgin Mobilea omogućila je svakome da posluša zvukove "umirućeg ledenjaka".

Ubacila je vodootporni mikrofon u lagunu, povezala ga s telefonskom linijom na kopnu, i tkogod nazove njezin broj mobitela 07758 225698 (pozivni je +44) može poslušati zvukove koje Vatnajökull ispušta otapajući se - krckanje, šuškanje, žuborenje... Moguć je samo jedan slušatelj istodobno, pa Katie preporučuje zvanje u ranim jutarnjim satima.

- Ova je laguna groblje ledenjaka. Na neki način od toga vam puca srce, zbog saznanja da slušate nešto veličanstveno što se raspada, ali to je i zbilja prekrasno, slavljenje veličanstvenosti prirode – kaže umjetnica o zvukovima koje je slušala i snimila.

No, još više pozornosti od "ledenjačkog telefona" privukao je njezin prethodni projekt, u kojem je ona snimala zvuke otapajućih ledenjaka (Langjökull, Snæfellsjökull i Solheimajökull), a onda od vode nastale otapanjem tih ledenjaka prešala LP ploče od leda s tim zvučnim zapisom, puštala ih i snimala zvuke otapanja ploče sa zvucima otapajućih ledenjaka. Nakon dva sata LP ploče od leda puštane na tri gramofona su se rastopile, ali su u međuvremenu ispuštale zvukove "dvostrukog otapanja".

No, kad je zvukove puštala posjetiteljima svoje izložbe, neki su zlobno primijetili da i umirući ledenjaci zvuče bolje od same umjetnice, jer je od hodanja po brojnim ledenjacima Katie Patterson zaradila takvu žestoku prehladu da je neprekidno šmrcala i jedva je govorila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije