Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vargina akcija

Zubaru i bebe, škole će morati sačuvati izbijeni đački zub

11.05.2012., Krapina - Povodom obiljezavanja Dana sestrinstva djeca iz gradskog djecjeg vrtica Gustav Krklec posjetila su Dom zdravlja gdje su obisli labaratorij, zubara, odjel hitne pomoci te vozilo hitne pomoci. Nakon obilaska djeci je posluzen i doruca
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/2
04.10.2015.
u 23:00

Prvi stomatolog do prvog rođendana, roditeljima za nemar opomena

Do svojeg prvog rođendana sve bebe morat će imati stomatologa, a roditelji koji ih neće voditi na redovite kontrole dobivat će pisano upozorenje. Upis u školu uvjetuje se zdravim odnosno popravljenim zubima, ali bez karijesa moraju biti i svi mliječni zubići najmlađih pri upisu u vrtić. Nadalje, u škole se uvodi "prva pomoć za zub" – komplet s bočicom za čuvanje izbijenog zuba ili njegova dijela, upute o postupanju i kontakt najbližeg stomatologa.

Sprečavanje bolesti

Sve navedeno samo je dio projekta Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja Ministarstva zdravlja koje je trenutačno u fazi savjetovanja s javnošću. Tijekom savjetovanja, zainteresirane strane prije prihvaćanja dokumenta daju svoje dopune, komentare i kritike. U ovoj priči zainteresirani bi trebali biti mnogi budući da djeca u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, uz svoje vršnjake iz Bugarske, imaju najlošije stanje zuba u Europi. Podsjetimo, taj je podatak Ministarstvo objavilo još početkom godine pri predstavljanju Strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja. Taj je dokument bio ključan korak u osmišljavanju i realizaciji pojedinačnih projekata za popravljanje zuba u Hrvatskoj jer nebriga osim zdravstvenih ima i materijalne posljedice.

S obzirom na trajne posljedice koje ostavljaju karijes i parodontne bolesti te na troškove koji su tada neizbježni, a podmiruju ih države i/ili pacijenti osobno, smatra se opravdanim preventivnim mjerama na svakoj mogućoj razini osigurati sprječavanje bolesti – poručila je struka u spomenutom dokumentu.

Satima u školi u bolovima

A bolest odnosno karijes sprečavat će se, podsjetimo, i pečaćenjem fisura u školama, što je dr. Željko Rotim, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za djelatnost dentalne medicine, opisao najboljim preventivnim zahvatom koji je besplatan i bezbolan, a sprečava razvoj karijesa. Nadalje spomenuta "prva pomoć za zub" bit će dostupna u svim osnovnim školama u Hrvatskoj gdje je, prema podacima dr. Rotima, gotovo polovica školaraca do desete godine, najčešće između osme i desete, doživjelo neku traumu sa zubima.

Kako uostalom piše i u nacionalnom programu, djeca nakon traume satima ostaju u školi i trpe bolove, a izbijeni zub nije im odgovarajuće zbrinut.

>>Obnovljen drugi kat, 20 roditelja može biti uz djecu

>>Bolesnici s ginekološkim tumorima ne moraju više u Zagreb na brahiterapiju

Komentara 7

OR
@orlando
00:11 05.10.2015.

Sve krivica lijenih i nemarnih roditelja, šopaju djecu slatkišima a nisu im stvorili naviku pranja zubiju.

ZV
zvocalo
00:06 05.10.2015.

A da za početak omogućite svoj dijeci ortodonta u svojoj sredini a ne da moraju ići iz Slavonije u Zagreb ( put sa hranom oko 400kn ) . Zatim recimo Vinkovci nemaju više oralnog kirurga pa se ljudi moraju snalaziti kako znaju.

HE
hermet
10:15 05.10.2015.

"Sve navedeno samo je dio projekta Nacionalnog programa za preventivu i zaštitu oralnog zdravlja Ministarstva zdravlja koje je trenutačno u fazi savjetovanja s javnošću. Tijekom savjetovanja, zainteresirane strane prije prihvaćanja dokumenta daju svoje dopune, komentare i kritike", piše . Mene zanima kad su iz bilo kojeg ministarstva pitali javnost što uistinu misli. A ova budalaština sa bočicom i čuvanjem zuba je vrh gluposti tzv. ministra Varge. Kad bi se popravili životni i materijalni uvjeti djece i obitelji po kojima je on donio takve odluke, ako je to uopće istina, problemi sa zdravljem, tj, zubima bi se bitno smanjili. A mediji bi trebali već jednom naglas raskrinkati tzv. "domaću hranu" koja se prodaje u dućanima i trgovačkim lancima, a zadnje je smeće koje se čovjeku gura pod nos, puno nitratne soli, aditiva, hormona i kojekakvih otrova što i djeca jedu, jer nema im ništa finije od kojekakvih salamurdača i marmeladica za dobro jutro. I zbog toga zdravstvena slika djece pada. Ah, ništa od toga, mediji su čvrsto pod čizmom bilo koje vlasti. Možda je to izlika Vargi da još malo pojača dotakanje otrova fluora u vodu za piće. Treba sačekati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije