Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENO VOĆE

Znate li zašto su jabuke iz trgovine 'masne'?

Voće izvor vitamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
01.11.2025.
u 07:00

On daje glatku i sjajnu površinu koja može izgledati kao da je prekrivena nekom vrstom masne tvari

Jabuka je jedno od najpopularnijih voća na svijetu, a njezin prepoznatljiv izgled i sočan okus savršen su izbor za mnoge užine. No, mnogi su se barem jednom zapitali – zašto nam se čini da su jabuke iz trgovine "masne" na površini? Tajna je puno jednostavnija nego što se čini i nema ništa zajedničko s masnoćama koje stvaramo prilikom pripreme obroka. Svaka jabuka, kao i mnogi drugi plodovi, prirodno stvara zaštitni sloj voska na svojoj kori. Ovaj vosak služi kao štit protiv isušivanja i oštećenja te pomaže plodovima da prežive na drveću. Taj vosak je zapravo prirodan, bezopasan i neškodljiv, ali može biti razlog zašto nam se čini da jabuke izgledaju "masno". On daje glatku i sjajnu površinu koja može izgledati kao da je prekrivena nekom vrstom masne tvari.

Dodatak prehrambenog voska: No, to nije jedini "krivac" za sjaj na kore jabuka koje kupujemo u trgovinama. Kako bi se produžila svježina voća, trgovci i distributeri često na jabuke dodaju dodatni sloj prehrambenog voska. Najčešće se koristi karnauba vosak, koji je potpuno siguran za konzumaciju, ali daje jabukama još izraženiji sjaj. Zbog ovog procesa, jabuke mogu izgledati poput voća koje je upravo izašlo iz nečijeg kozmetičkog tretmana – glatke i sjajne.

Utjecaj dugotrajnog skladištenja: Jabuke koje su duže skladištene također mogu razviti tanji sloj voska na površini zbog obrade koja se primjenjuje prilikom transporta i pakiranja. Dugotrajno skladištenje voća može dodatno naglasiti taj voskasti sloj, što može dovesti do dojma da je jabuka "masna". Iako je voće sigurno za konzumaciju, ova površinska tekstura ponekad može izazvati nesvjesnu asocijaciju s masnoćama.

Kako smanjiti osjećaj masnoće? Za one koji žele izbjeći osjećaj "masnih" jabuka, postoji nekoliko rješenja. Prvo, možete oprati jabuke u toploj vodi ili korištenjem mekanih spužvica, kako biste uklonili dodatne slojeve voska. Osim toga, kupnja jabuka od lokalnih proizvođača koji ne koriste intenzivne postupke obrade može biti odlična alternativa za one koji žele konzumirati voće bez dodatnih aditiva.

Iako možda na prvi pogled izgleda kao da jabuke iz trgovine imaju neki "masni" premaz, riječ je o prirodnom vosku koji štiti plodove i omogućava im duže očuvanje svježine. Bilo da je riječ o prirodnom sloju ili dodanom vosku, nema potrebe za brigom – jabuke su sigurne za konzumaciju, a njihov sjaj samo je znak njihove pažljive obrade. 

Ključne riječi

Komentara 6

CR
crocro
19:21 01.11.2025.

Gyam, osim toga ako ne vršiš kvalitetnu rezidbu teško ćeš brati plodove. Rezidbom reguliraš i rast jabuke i njezinu rodnost. Ako ti je krošnja kao rodino gnijezdo ili ako su ti grane kao rakete usmjerene u nebo, nema puno roda svijeta bude ali se oplode samo s vanjske strane a unutrašnjost nema plodova. Možda imaš neke stare sorte jabuka koje su otporne ba bolesti jabuke kao npr "Repica ili Božićnica", ili kao Topaz, ili neke druge. Danas ima puno novih sorti jabuka otpornih na bolesti kao Enterprise, Apistar, Florina, Piros i još neke druge. Ako imaš jabuke novih sorti kupljene u rasadniku, onda bez minimalnog prskanja nećeš imati na kraju niti jednu jabuku a to je minimalno 2-4 puta i to točno u određenom trenutku prije kišnih razdoblja i određene temperature zraka. Vlaga razvija bolesti. Tu još imaš i glavne štetnike jabuke koje trebaš tretirati. Dakle, možeš imati svoje domaće jabuke a prava domaća jabuka se cijepi na sjemenjaku i to je onda visokostablašica, možeš biti pošteđen bolesti i prskanja i ubrati nešto jabuka. Ako ne prorjeđujem o osvjetljuješ krošnju biti će malo plodova izvana. Da bi mogao vršiti rezidbu moraš poznavati sorte koje posjeduješ jer svaka od sorti zahtjeva malo drugačiju rezidbu. Neću dalje, mogu ti o jabukama pričati cijeli dan. Ali jabuka proizvodi svoju prirodnu zaštitu tj. tanki sloj voska i to neovisno o tretiranju zaštitinim sredstvima.

Avatar Gyam
Gyam
10:12 01.11.2025.

Nije istina, LAŽ!!! Ja sam na selu i imam ORGANSKE jabuke svake vrste i NISU MASNE! Premazuju ih ko zna kakvim konzervansima trgovci kao i agrume da ostanu "PLASTIČNO SVJEŽE"!

CR
crocro
18:58 01.11.2025.

Gyam, Netočan odgovor. Točno je da sve jabuke u tijeku procesa sazrijevanja stvaraju prirodni voštani zaštitini sloj. Stvaranje zaštitnog voštanog sloja nema veze s tretiranjem zaštitnim sredstvima. Veliki proizvočači jabuka u tijeku vegetacijske godine tretiraju jabuke zaštitnim sredstvima preko 20 puta a poneki i do 25 puta. Naravno ima i onih koji jabuke tretiraju zaštitnim sredstvima i manje od 20. To je veliki broj tretiranja pesticidima, ali oni nemaju veze sa stvaranjem prirodnog zaštitnog voštanog sloja od dehidracije ploda. To se odnosi i na tvoje jabuke, pa vjerojatno nisi obraćao pozornost na tanki sloj masnoće. Meni je voćarstvo hobi jer uživam u održavanju voćnjaka čak sam završio i obrazovanje za profesionalnog voćara. Ja imam svoju diplomu stručnosti, ali hobi mi je voćarstvo, i solidno poznajem tematiku oko jabuka. Nisam dovoljno educiran za ostale sorte voća i neću se petljati. Dakle, druga se stvar što se sve nabacuje na fasadu jabuke da održi dugotrajnost, a druga je stvar razvoj ploda jabuke i njezino dozrijevanje na stablu. Netko tretira jabuke zaštitinim sredstvima, 1, 2 3, 4 ili 5 puta na netko 25 puta. Nažalost, današnji nasadi ako ih uopće ne tretirate i održavate, jabuke obolijevaju i padaju sa stabla. Malo je domaćih sorti kojene nećete tretirati a da če dati veliki urod. Kompleksa je ovo tema o kojoj se mogu knjige pisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata