Jabuka je jedno od najpopularnijih voća na svijetu, a njezin prepoznatljiv izgled i sočan okus savršen su izbor za mnoge užine. No, mnogi su se barem jednom zapitali – zašto nam se čini da su jabuke iz trgovine "masne" na površini? Tajna je puno jednostavnija nego što se čini i nema ništa zajedničko s masnoćama koje stvaramo prilikom pripreme obroka. Svaka jabuka, kao i mnogi drugi plodovi, prirodno stvara zaštitni sloj voska na svojoj kori. Ovaj vosak služi kao štit protiv isušivanja i oštećenja te pomaže plodovima da prežive na drveću. Taj vosak je zapravo prirodan, bezopasan i neškodljiv, ali može biti razlog zašto nam se čini da jabuke izgledaju "masno". On daje glatku i sjajnu površinu koja može izgledati kao da je prekrivena nekom vrstom masne tvari.
Dodatak prehrambenog voska: No, to nije jedini "krivac" za sjaj na kore jabuka koje kupujemo u trgovinama. Kako bi se produžila svježina voća, trgovci i distributeri često na jabuke dodaju dodatni sloj prehrambenog voska. Najčešće se koristi karnauba vosak, koji je potpuno siguran za konzumaciju, ali daje jabukama još izraženiji sjaj. Zbog ovog procesa, jabuke mogu izgledati poput voća koje je upravo izašlo iz nečijeg kozmetičkog tretmana – glatke i sjajne.
Utjecaj dugotrajnog skladištenja: Jabuke koje su duže skladištene također mogu razviti tanji sloj voska na površini zbog obrade koja se primjenjuje prilikom transporta i pakiranja. Dugotrajno skladištenje voća može dodatno naglasiti taj voskasti sloj, što može dovesti do dojma da je jabuka "masna". Iako je voće sigurno za konzumaciju, ova površinska tekstura ponekad može izazvati nesvjesnu asocijaciju s masnoćama.
Kako smanjiti osjećaj masnoće? Za one koji žele izbjeći osjećaj "masnih" jabuka, postoji nekoliko rješenja. Prvo, možete oprati jabuke u toploj vodi ili korištenjem mekanih spužvica, kako biste uklonili dodatne slojeve voska. Osim toga, kupnja jabuka od lokalnih proizvođača koji ne koriste intenzivne postupke obrade može biti odlična alternativa za one koji žele konzumirati voće bez dodatnih aditiva.
Iako možda na prvi pogled izgleda kao da jabuke iz trgovine imaju neki "masni" premaz, riječ je o prirodnom vosku koji štiti plodove i omogućava im duže očuvanje svježine. Bilo da je riječ o prirodnom sloju ili dodanom vosku, nema potrebe za brigom – jabuke su sigurne za konzumaciju, a njihov sjaj samo je znak njihove pažljive obrade.
Gyam, osim toga ako ne vršiš kvalitetnu rezidbu teško ćeš brati plodove. Rezidbom reguliraš i rast jabuke i njezinu rodnost. Ako ti je krošnja kao rodino gnijezdo ili ako su ti grane kao rakete usmjerene u nebo, nema puno roda svijeta bude ali se oplode samo s vanjske strane a unutrašnjost nema plodova. Možda imaš neke stare sorte jabuka koje su otporne ba bolesti jabuke kao npr "Repica ili Božićnica", ili kao Topaz, ili neke druge. Danas ima puno novih sorti jabuka otpornih na bolesti kao Enterprise, Apistar, Florina, Piros i još neke druge. Ako imaš jabuke novih sorti kupljene u rasadniku, onda bez minimalnog prskanja nećeš imati na kraju niti jednu jabuku a to je minimalno 2-4 puta i to točno u određenom trenutku prije kišnih razdoblja i određene temperature zraka. Vlaga razvija bolesti. Tu još imaš i glavne štetnike jabuke koje trebaš tretirati. Dakle, možeš imati svoje domaće jabuke a prava domaća jabuka se cijepi na sjemenjaku i to je onda visokostablašica, možeš biti pošteđen bolesti i prskanja i ubrati nešto jabuka. Ako ne prorjeđujem o osvjetljuješ krošnju biti će malo plodova izvana. Da bi mogao vršiti rezidbu moraš poznavati sorte koje posjeduješ jer svaka od sorti zahtjeva malo drugačiju rezidbu. Neću dalje, mogu ti o jabukama pričati cijeli dan. Ali jabuka proizvodi svoju prirodnu zaštitu tj. tanki sloj voska i to neovisno o tretiranju zaštitinim sredstvima.