Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OMILJENO VOĆE
Povratak na članak

Znate li zašto su jabuke iz trgovine 'masne'?

On daje glatku i sjajnu površinu koja može izgledati kao da je prekrivena nekom vrstom masne tvari

Komentari 6

CR
crocro
19:21 01.11.2025.

Gyam, osim toga ako ne vršiš kvalitetnu rezidbu teško ćeš brati plodove. Rezidbom reguliraš i rast jabuke i njezinu rodnost. Ako ti je krošnja kao rodino gnijezdo ili ako su ti grane kao rakete usmjerene u nebo, nema puno roda svijeta bude ali se oplode samo s vanjske strane a unutrašnjost nema plodova. Možda imaš neke stare sorte jabuka koje su otporne ba bolesti jabuke kao npr "Repica ili Božićnica", ili kao Topaz, ili neke druge. Danas ima puno novih sorti jabuka otpornih na bolesti kao Enterprise, Apistar, Florina, Piros i još neke druge. Ako imaš jabuke novih sorti kupljene u rasadniku, onda bez minimalnog prskanja nećeš imati na kraju niti jednu jabuku a to je minimalno 2-4 puta i to točno u određenom trenutku prije kišnih razdoblja i određene temperature zraka. Vlaga razvija bolesti. Tu još imaš i glavne štetnike jabuke koje trebaš tretirati. Dakle, možeš imati svoje domaće jabuke a prava domaća jabuka se cijepi na sjemenjaku i to je onda visokostablašica, možeš biti pošteđen bolesti i prskanja i ubrati nešto jabuka. Ako ne prorjeđujem o osvjetljuješ krošnju biti će malo plodova izvana. Da bi mogao vršiti rezidbu moraš poznavati sorte koje posjeduješ jer svaka od sorti zahtjeva malo drugačiju rezidbu. Neću dalje, mogu ti o jabukama pričati cijeli dan. Ali jabuka proizvodi svoju prirodnu zaštitu tj. tanki sloj voska i to neovisno o tretiranju zaštitinim sredstvima.

VL
Avatar Gyam
Gyam
10:12 01.11.2025.

Nije istina, LAŽ!!! Ja sam na selu i imam ORGANSKE jabuke svake vrste i NISU MASNE! Premazuju ih ko zna kakvim konzervansima trgovci kao i agrume da ostanu "PLASTIČNO SVJEŽE"!

VL
CR
crocro
18:58 01.11.2025.

Gyam, Netočan odgovor. Točno je da sve jabuke u tijeku procesa sazrijevanja stvaraju prirodni voštani zaštitini sloj. Stvaranje zaštitnog voštanog sloja nema veze s tretiranjem zaštitnim sredstvima. Veliki proizvočači jabuka u tijeku vegetacijske godine tretiraju jabuke zaštitnim sredstvima preko 20 puta a poneki i do 25 puta. Naravno ima i onih koji jabuke tretiraju zaštitnim sredstvima i manje od 20. To je veliki broj tretiranja pesticidima, ali oni nemaju veze sa stvaranjem prirodnog zaštitnog voštanog sloja od dehidracije ploda. To se odnosi i na tvoje jabuke, pa vjerojatno nisi obraćao pozornost na tanki sloj masnoće. Meni je voćarstvo hobi jer uživam u održavanju voćnjaka čak sam završio i obrazovanje za profesionalnog voćara. Ja imam svoju diplomu stručnosti, ali hobi mi je voćarstvo, i solidno poznajem tematiku oko jabuka. Nisam dovoljno educiran za ostale sorte voća i neću se petljati. Dakle, druga se stvar što se sve nabacuje na fasadu jabuke da održi dugotrajnost, a druga je stvar razvoj ploda jabuke i njezino dozrijevanje na stablu. Netko tretira jabuke zaštitinim sredstvima, 1, 2 3, 4 ili 5 puta na netko 25 puta. Nažalost, današnji nasadi ako ih uopće ne tretirate i održavate, jabuke obolijevaju i padaju sa stabla. Malo je domaćih sorti kojene nećete tretirati a da če dati veliki urod. Kompleksa je ovo tema o kojoj se mogu knjige pisati.

VL
SV
Svelažovi
17:43 01.11.2025.

Istina je da neke sorte jabuka imaju prirodno voštanu koru, ali u današnje vrijeme se služe svakakvom kemijom.

VL
BL
Bloomberg
17:03 01.11.2025.

Pa nisu svi rođeni prije 20 godina da bi vjerovali u ovakve pričice ahahhahahah

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.