Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa Iraku

Znamo da je Aziz bio Saddamov čovjek, ali morate ga pomilovati

tarik aziz
Reuters/PIXSELL
26.11.2010.
u 10:34

Europski parlament napominje da je Iraku, prije svega, potrebno pomirenje, a da izvršavanje smrtne kazne nad Azizom tome ne bi pridonijelo

Europski parlament apelirao je Iraku da ukine smrtnu kaznu Tariqu Azizu, bivšem ministru iz razdoblja Saddama Husseina, uz upozorenje da njegovo pogubljenje ne bi popravilo klimu nasilja u toj zemlji, javljaju agencije.

Parlament je prihvatio rezoluciju u kojoj ponovo izražava protivljenje smrtnoj kazni u svim situacijama, uključujući ratne zločine i genocid, ocjenjujući tu kaznu kao "okrutnu, nehumanu i ponižavajuću".

Europski parlament napominje da je Iraku, prije svega, potrebno pomirenje, a da izvršavanje smrtne kazne nad Azizom (74) tome ne bi pridonijelo.

Irački predsjednik Jalal Talabani izjavio je prošloga tjedna da neće potpisati naredbu o pogubljenju Aziza koji je služio kao potpredsjednik vlade u vrijeme vladavine Saddama Husseina.

No, Europski parlament upozorava da u iračkom ustavu postoje "mehanizmi za izvršenje pogubljenja po odluci parlamenta".

Aziz je prije mjesec dana osuđen na smrt zbog akcija protiv šijita tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća, kao i zbog operacija protiv iračkih Kurda.

Komentara 6

Avatar Dolar=0
Dolar=0
10:53 26.11.2010.

koliko je samo \"zapadna\"kultura povešala svoje sluge

Avatar ferdinand_ni
ferdinand_ni
13:37 26.11.2010.

Ako ništa drugo, za Sadamova vremena je u Iraku bilo dvostruko više kršćana. S američkom invazijom dođoše i militantni islamisti i tako trajno potkopaše Irak.

OB
-obrisani-
13:50 26.11.2010.

26.11.2010. u 13:37h Hikos je napisao/la: Ako ništa drugo, za Sadamova vremena je u Iraku bilo dvostruko više kršćana. S američkom invazijom dođoše i militantni islamisti i tako trajno potkopaše Irak. ------------------------------------------------- Hikos to je statistika, istina je da je velik broj kršćana iz Iraka prebjegao u okolne zemlje, ali broj kršćana u Iraku je u postotcima u stalnom opadanju radi velikog nataliteta muslimanskog stanovništva, ista je situacija i u Egiptu u kome koliko mi je poznato nije bilo nikakvog rata, broj stanovnika Egipta i Iraka, kao i ostalih muslimanskih država se udvostručuje svakih 25-30 godina a broj nemuslimana u njima u postotcima i pada i nema to baš puno veze sa Amerima ili bilo kime drugim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije