Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVSTVO

Život na otoku: Ostali bez liječnika, pa ga pokušavaju privući bonusom od 50 tisuća kuna

Pogled s trajekta na grad Hvar
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
14.01.2021.
u 14:59

Hrvatska liječnička komora navodi kako će uskoro nedostajati najmanje petsto liječnika u sustavu obiteljske medicine.

Zbog nedostatka medicinskog osoblja prijeti nam raspad sustava primarne zaštite, upozorava Hrvatska liječnička komora. Jedan od najboljih primjera za to je i Hvar. Tamo ne mogu pronaći stalnog liječnika obiteljske medicine ni uz financijske bonuse i plaćeni smještaj. 

- To je kao da nemate liječnika, dođete tamo, sami sebi postavite dijagnozu, pitate za lijekove ili nazovete za lijekove, niti vas tko što pita niti išta. Naprosto se ne stignete povezati s doktorima - objašnjava Ada iz Sućuraja, piše Dnevnik.hr 

Tamo je radila makedonska liječnica kojoj je nedavno istakao dvogodišnji ugovor.

- Mladi čovjek traži drugačiji način života i drugačije uvjete života. Odlazak na specijalizaciju normalan je slijed događaja nakon ambulante Sućuraj i života na otoku - istaknula je sestra iz mjesnog doma zdravlja Ida Franičević.

Općina pokušava liječnike privući i s novčanim bonusima od 50 tisuća kuna neto. Uz to, imaju pravo besplatnog korištenja trosobnog stana od 80-ak kvadrata. No, ni takva metoda nije dala rezultata.

- Ako se nitko ne prijavi na taj natječaj, onda će Dom zdravlja iz trenutačno postojećih zamjena osigurati zamjene, ali nažalost na način da će se nekoliko kolega rotirati svakih mjesec dana - pretpostavlja ravnatelj Doma Marko Rađa.

U neku ruku situacija na Hvaru predstavlja upozorenje za čitavu zemlju. Naime, Hrvatsku to isto čeka. Hrvatska liječnička komora navodi kako će uskoro nedostajati najmanje petsto liječnika u sustavu obiteljske medicine. 

VIDEO: Alemka Markotić: Strpimo se još dok je hladno, da se onda u proljeće i ljeto vratimo normalnijem životu!

Komentara 6

DU
Deleted user
18:04 14.01.2021.

Medicinski fakultet je zatvoren i srusen vec godinu dana Obnova nije ni na pomolu / medicina nije dopisni fakultet Razmislite o obnovi Zagreba dragi Hrvati

DO
DoktorovaMama
15:42 14.01.2021.

50 000 kn bonusa godišnje za liječnika??? U meki hrvatskog turizma , na otoku Hvaru. Sramotno!!! To je 138 kn bonusa na dan. Da jadni doktor-sirotinja mozda uspije popiti dvije kave i dvije mineralne dnevno u jednom od elitnih hvarskih restorana. Boze me sacuvaj!!

Avatar Franz_Ferdinand
Franz_Ferdinand
15:45 14.01.2021.

Ma dajte, kao doktori kod nas ne mogu naci posao, a vidi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije