Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz Njemačke se preselila u Livno: 'Ovo ne postoji nigdje u cijelom svijetu'

Dr. Maksida Vogt udala se za Nijemca i godinama ondje živjela, no onda je zbog divljih konja došla u Livno
14. siječnja 2021. u 12:58 50 komentara 77172 prikaza
Maksida Vogt
Foto: Željka Mihaljević
Pogledajte galeriju 1/2

Obilan snijeg u planinskim predjelima oko Livna natjerao je livanjske divlje konje da se s visoravni Kruzi podno planine Cincar spuste do rubnih sela Zagoričani i Potočani.

Nakon uvođenja novih mjera pust granični prijelaz u Slavonskom Brodu USPOREDBA PRAVILA Donosimo što se promijenilo pri prelasku granice s BiH: Umjesto 200, sada možete imati 40 cigareta

Kako ih potreba za solju svako malo dovodi na frekventnu prometnicu koja vodi od središnje Bosne preko Kupresa i Livna sve do Splita, vozači na toj dionici i ove zime trebaju biti posebno oprezni. I mi srećemo konje na cesti, vozila koja ih obilaze... Ali i ženu s profesionalnom opremom, fotoaparatom i kamerom, piše vecernji.ba.

Od 2014. dovodi grupe

Uskoro doznajemo kako je riječ o dr. Maksidi Vogt, podrijetlom iz BiH, koja se udala za Nijemca i godinama boravila u Njemačkoj, pa se zbog konja prošle godine doselila u Livno.

– Još od 2014. dolazim i dovodim razne grupe iz Njemačke, Švicarske, Austrije, jer ja imam svoju školu, studente, pišem za njemačke novine, izdajem knjige. Ustvari, profesija kojom se bavim bila je razlog moga preseljenja. Stalno pravim dokumentaciju s fotografijama, videouracima... – govori nam Maksida. Zajedno s nama i Maksida primjećuje kako su te prelijepe, snažne, slobodne i nekad plahe životinje ljudi zapravo previše pripitomili. Ovi su ljepotani svojedobno i Ceste FBiH “natjerali” da naprave znak za njih, a zimi se gotovo redovito nalaze u izvješćima o stanju na cestama.

– Vozače koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova glava (M-15 Šujica - Livno) upozoravamo na učestale izlaske divljih konja na kolnik, posebice u jutarnjim i večernjim satima – upozorenja su koja često čujemo. Danju to i nije tako veliki problem. Vozači opčinjeni njihovom ljepotom zaustavljaju vozila, fotografiraju ih, uživaju u pogledu. Susrećemo tu i Livnjaka Viktora Milanovića koji se zaustavio kako bi uživao u prizoru.

– Problem jest kada se konji nađu na cesti, ali mislim da bi svi naši građani trebali savjesno voziti na ovom dijelu, na ovoj prometnici koja je naznačena kao prometnica gdje se divlji konji kreću i ližu sol, pogotovo u zimskom razdoblju, tako da trebamo svi imati nekog razumijevanja i polako se kretati na ovom dijelu ceste – govori nam Milanović.

Bolnica u Mostaru NJEMAČKI FAZ: 'Bosanska nacija nerealna, kao i to da će se Europa uskoro spojiti u jednu naciju'

– Ovakvo blago s divljim konjima koje postoji ovdje u Livnu, ne postoji u cijelom svijetu. Čak i u Americi s mustanzima, gdje su ih počeli protjerivati s njihova teritorija. Mi nigdje u Europi ni u svijetu nemamo ovako veliko krdo koje može slobodno živjeti i slobodno se kretati, a da nije ograđeno.

Pripitomili se

– Mi koji se bavimo ovom profesijom i konjima možemo promatrati prirodan način života tih životinja, a to ne možemo nigdje drugdje. Konji se ne smiju hraniti, primjerice, kruhom i sličnim stvarima koje te životinje ne podnose, a tako se i pripitomljuju – govori nam Maksida i dodaje kako je vidjela veliku razliku u ponašanju konja od 2014. do prošle godine. Čak i ždrijebe dolazi u blizinu ljudi, što se prije nikada nije događalo – ističe naša sugovornica i dodaje kako je to kvarenje konja i divljine te da često govori ljudima koje sreće da to ne rade, da ih ne hrane, već da ih puste i promatraju onakve kakvi jesu u prirodi i da je to jedinstveno u svijetu. Inače, dr. Maksida Vogt piše o konjima i zalaže se za širenje znanstveno utemeljenih saznanja o okolnostima u kojima konji žive i drže se u našem svijetu. Njezin pristup ima za cilj ojačati ljude kako bi mogli živjeti u harmoniji (sa sobom i konjem), bezuvjetno voljeti, vjerovati, živjeti bez očekivanja (svog konja i sebe), osjećati mir – zadaći u kojoj konj beskompromisno podržava ljude, stoji u predgovoru jedne od njezinih knjiga.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
  neomarxisticka extr. ljeviciva:

  nisam znao da u herzegovini ima divljih konja, jos jedna od prirodnih ljepota hrvatske, sve najbolje nasim dalmatincima i hercegovcima, ista loza ista krv

 • Herceg56:

  Predivan krajolik,tu ima i lijepo groblje,priroda,konji..., sve to treba staviti u funkciju i od toga se može lijepo živjeti.Čuvajte to livnjaci i osmislite to,EU fondovi vam u tom mogu jako puno pomoći.

 • Norway:

  Livno❤️