Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Rusija želi razvući rat i iscrpljivati naše snage. Moramo imati vlastito oružje

Atermath of a Russian missile strike in Kostiantynivka
Foto: Stringer/REUTERS
1/5
29.01.2023.
u 22:17

Philip Ingram, bivši visoki časnik vojno-obavještajne i sigurnosne službe, rekao je da će Ukrajina možda morati prepustiti dio teritorija oko istočnog grada Bahmuta kako bi "kupila vrijeme".

Najmanje tri osobe su ubijene, a dvije su ranjene u ruskom napadu stambene četvrti u gradu Kostiantinivka na istoku Ukrajine, priopćile su vlasti. Ukrajinske zračne snage zatražile su od svojih zapadnih saveznika da razmotre doniranje 24 borbena zrakoplova. Rusija je optužila ukrajinsku vojsku da je u raketiranju bolnice u Luhanskoj oblasti, na separatističkom istoku Ukrajine, usmrtila 14 i ranila 24 osobe.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

22:15 - Dopustiti Rusiji sudjelovanje na Olimpijskim igrama jednako je poruci da je teror prihvatljiv, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te zatražio brže isporuke oružja i nove vrste kako bi se Ukrajinci oduprli ruskim napadima.

"Pokušaji Olimpijskog odbora da vrati ruske sportaše na Olimpijske igre pokušaj su poruke svijetu da je teror na neki način prihvatljiv", rekao je Zelenski u noćnom obraćanju. 

Rusiji se ne smije dopustiti da se "koristi (Olimpijskim igrama) ili bilo kojim drugim sportskim događajem kao propagandom za svoju agresiju ili državni šovinizam", rekao je.

Ukrajinski predsjednik pozvao je saveznike da brže isporučuju oružje

"Stanje je jako teško. Bakhmut, Vuhledar i drugi sektori u regiji Doneck - izloženi su stalnim ruskim napadima", rekao je Zelenski u noćnom obraćanju. 

"Rusija želi razvući rat i iscrpljivati naše snage. Zato moramo imati vlastito oružje. Moramo ubrzati događaje, ubrzati isporuke i otvoriti nove opcije oružja za Ukrajinu", rekao je Zelenski.


21:10 - Četiri su osobe poginule, a pet je ranjeno u napadu ukrajinskih snaga na most u okrugu Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, objavile su lokalne proruske vlasti. Agencija Reuters ne može potvrditi te navode.

Čelnik tog okruga kojega su postavile ruske okupacijske vlasti, Jevgenij Balicki napisao je na Telegramu da je projektil ispaljen iz sustava HIMARS pogodio željeznički most na rijeci Moločnoj u okrugu Melitopolju.

"Radilo se na obnovi mosta. Prema prvim podacima, od raketiranja poginule su četiri osobe, a pet je ranjeno", rekao je.

Regiju Zaporižje u kojoj se nalazi najveća nuklearna elektrana u Europi, djelomično su okupirale ruske snage otkako je Moskva počela invaziju na Ukrajinu 24. veljače.


21:07 - Troje ljudi je poginulo danas u ruskom granatiranju Hersona, na jugu Ukrajine, priopćile su regionalne vlasti dodavši da su u tom napadu oštećene gradska bolnica i škola.

"U današnjem ruskom granatiranju imamo troje poginulih i šest ranjenih, dva muškarca i jednu ženu", objavile su vlasti na Telegramu.

U neprijateljskom granatiranju, dodaje isti izvor, oštećen je niz infrastrukturnih objekata, uključujući regionalnu kliničku bolnicu, školu, autobusnu postaju, poštu, banku i stambene zgrade.

Herson je bio pod ruskom okupacijom od početka invazije do studenoga, kada je ponovo došao pod kontrolu ukrajinskih snaga. Od tada je redovita meta ruskih snaga čiji se položaji nalaze s druge strane Dnjepra.


13:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin otvoren je za kontakte s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom iako nema s njim zakazan telefonski razgovor, rekao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja za državnu novinsku agenciju RIA Novosti. 

Njemačka, koja je prvo bila glavni protivnik unutar zapada u smislu opskrbe Ukrajine modernim borbenim tenkovima kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije, rekla je prošlog tjedna da će poslati svojih 14 tenkova Leopard 2 u Kijev i odobriti savezničkim europskim zemljama da isporučuju Leoparde. Ta objava, nakon koje je SAD obećao Kijevu tenkove M1 Abrams, razbjesnila je Kremlj.

"U rasporedu za sada nema dogovorenih razgovora (sa Scholzom). Putin je bio i ostaje otvoren za kontakte", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, izvijestila je RIA Novosti.

U intervjuu za berlinski dnevnik Tagesspiegel koji je objavljen u nedjelju, Scholz je poručio: "Ponovno ću razgovarati i s Putinom - jer je potrebno razgovarati." "Putinova je odgovornost da povuče vojnike iz Ukrajine kako bi okončao ovaj užasan, besmisleni rat koji je već koštao stotine tisuća života", dodao je njemački kancelar. 

Glasnogovornici Scholza, koji je na turneji u Južnoj Americi, nisu bili dostupni za komentar.

Putin i Scholz posljednji su put telefonski razgovarali početkom prosinca. Ruski čelnik rekao je tada da je njemački i zapadni stav prema Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da preispita svoj pristup.

Njemačka je drugi najveći donator vojne opreme Ukrajini nakon Sjedinjenih Država, prema Institutu za svjetsko gospodarstvo u Kielu, ispred drugih europskih sila poput Francuske i Britanije. Kijev kaže da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane napadati i povuče sve svoje snage s ukrajinskog tla.


12:08 - Reuters izvještava da je njemački proizvođač oružja Rheinmetall spreman znatno povećati proizvodnju tenkovskog i topničkog streljiva kako bi zadovoljio snažnu potražnju u Ukrajini i na Zapadu, te bi mogao početi proizvoditi višecevne raketne bacače HIMARS u Njemačkoj, rekao je izvršni direktor Armin Papperger.

Govorio je nekoliko dana prije nego što će se šefovi njemačke obrambene industrije prvi put susresti s novim ministrom obrane Borisom Pistoriusom. Pistorius namjerava započeti razgovore o tome kako ubrzati nabavu oružja i dugoročno povećati opskrbu streljivom nakon što je gotovo godinu dana donacija oružja Ukrajini iscrpilo ​​zalihe njemačke vojske.

Rheinmetall proizvodi niz obrambenih proizvoda, ali je vjerojatno najpoznatiji po proizvodnji 120 milimetarskog topa tenka Leopard 2. Papperger je u intervjuu za Reuters rekao da firma godišnje može proizvesti 240.000 metaka tenkovskog streljiva (120 mm), što je "više nego što treba cijelom svijetu".

Rheinmetall je također u pregovorima s Lockheed Martinom, američkom tvrtkom koja proizvodi HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) višestruke raketne bacače koje intenzivno koriste ukrajinske trupe, rekao je Papperger.


12:04 - Američki vojni dužnosnici navodno pozivaju Pentagon da opskrbi Ukrajinu avionima F-16 kako bi se zemlja bolje obranila od ruskih projektila i dronova.

Visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane rekao je za Politico: "Mislim da se ne protivimo". Izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je publikaciji da nije donesena konačna odluka.

Ova informacija dolazi samo nekoliko tjedana nakon što su se SAD obvezale poslati Ukrajini paket oružja vrijedan dvije milijarde dolara, uključujući i raketni sustav Patriot.


12:02 - Ukrajinska vojska i ruska privatna vojna grupa Wagner tvrde da imaju kontrolu nad područjem Blahodatne u istočnom dijelu regije Donjeck. "Jedinice ukrajinskih obrambenih snaga odbile su napade okupatora u područjima ... Blahodatne ... u regiji Donjeck", objavile su ukrajinske oružane snage u svom dnevnom jutarnjem izvješću, dodajući da su njihove snage također odbile napade u 13 drugih naselja u oblasti Donjeck.

Wagner grupa, koju su SAD označile kao transnacionalnu kriminalnu organizaciju, objavila je u subotu na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su njezine jedinice preuzele kontrolu nad Blahodatnim.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.


8:32 - Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je o planovima Moskve za uvođenje vojne obuke u ruske škole.

Posljednjih je tjedana rusko Ministarstvo obrazovanja dalo više detalja o uvođenju prethodno najavljenog plana za uključivanje osnovne vojne obuke u ruski srednjoškolski program, prenose. Program u okviru predmeta 'Osnove sigurnosti života' uključivat će obuku s jurišnim puškama serije AK i ručnim bombama, vojnu vježbu i pozdrave te korištenje osobne zaštitne opreme. 

Nastava će postati obvezna od 1. rujna 2023. Osim toga, u prosincu 2022. Ministarstvo znanosti i visokog obrazovanja objavilo je program 'Osnove vojne obuke' za sveučilišne studente, navodi ministarstvo. Inicijative naglašavaju sve više militariziranu atmosferu u ratnoj Rusiji, kao i (vjerojatno namjerno) pozivanje na Sovjetski Savez: slična obuka bila je obavezna u školama do 1993.


8:25 - Pregovori između Kijeva i njegovih saveznika o zahtjevima Ukrajine za projektilima dugog dometa, za koje kaže da su joj potrebni kako bi spriječila Moskvu u uništavanju ukrajinskih gradova, odvijaju se ubrzano, rekao je najviši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Kako bi se drastično smanjilo ključno oružje Rusije...potrebni su nam projektili koji će uništiti njihova spremišta", rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak u subotu za ukrajinsku televiziju. Rekao je da se na Krimskom poluotoku koji je Rusija okupirala nalazi više od 100 topničkih skladišta. "Prvo, pregovori stoga već traju. Drugo, pregovori napreduju ubrzanim tempom", dodao je, no nije ulazio u pojedinosti.

Zelenski je, zasebno govoreći, rekao da Ukrajina želi spriječiti ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile. "Ukrajina treba rakete dugog dometa kako bi okupatoru oduzela mogućnost da postavi svoje lansere raketa negdje daleko od bojišnice i uništava ukrajinske gradove", kazao je u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenski je dodao da Ukrajina treba projektile američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometara. Washington zasad odbija poslati to oružje.

Ukrajina, kojoj su obećani zapadni tenkovi, zatražila je i borbene mlazne zrakoplove kako bi odbila ruske i proruske snage, koje polako napreduju u nekim dijelovima bojišnice. Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo je ranije opovrgnulo novinarsko izvješće da namjerava nabaviti 24 borbena zrakoplova od saveznika, rekavši da se pregovori nastavljaju, objavio je ukrajinski portal Babel.

Španjolski list El Pais je, navodeći glasnogovornika ukrajinskog zrakoplovstva Jurija Ihnata, napisao da je Ukrajina prvotno htjela dvije eskadrile, od kojih bi svaka bila sastavljena od 12 zrakoplova, ako je moguće mlažnjaka Lockheed Martin F-16. No, u izjavi za Babel, Ihnat je rekao da su njegovi komentari na brifingu za medije u petak bili pogrešno protumačeni. "Ukrajina je tek u fazi pregovora što se tiče zrakoplova. Trenutno se utvrđuju modeli i broj zrakoplova", pojasnio je.

Ihnat je na brifingu u petak rekao da su avioni F-16 možda najbolja opcija višenamjenskog borbenog zrakoplova koji će zamijeniti zastarjelu ukrajinsku flotu iz sovjetskog doba. Također je izjavio za ukrajinsku televiziju da savezničke države ne vole javna nagađanja o mlažnjacima, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Jon Finer je u četvrtak rekao da će Sjedinjene Američke Države s Kijevom i njegovim saveznicima "vrlo pažljivo" raspraviti ideju o slanju mlažnjaka.

Njemački ministar obrane ovog je tjedna isključio mogućnost slanja borbenih zrakoplova u Ukrajinu.


7:45 - U jutarnjem izvješću 29. siječnja, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga rekao je da je ukrajinska vojska odbila 16 ruskih napada u Donjeckoj i Luganskoj oblasti. Prema Glavnom stožeru, ruski napadi odbijeni su u Luganskoj i Donjeckoj oblasti, preonsi Kyiv Independent.

Ukrajinske snage pogodile su i dvije ruske kontrolne točke, dva područja koncentracije protuzračne obrane, šest privremenih baza ruskih trupa, skladište streljiva i sustav elektroničkog ratovanja (EW). Glavni stožer također je izvijestio da je ruska vojska 28. siječnja lansirala jednu raketu, 32 zračna napada i više od 65 MLRS napada na Ukrajinu.


7:45 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije za 185 tvrtki i pojedinaca koji podupiru ruski rat, koji traje već 12. mjeseci. Tvrtke i poslovni ljudi koji prevoze osoblje i vojnu opremu željeznicom u ime "države agresora" bit će kažnjeni, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju. Dodao je da će zaplijenjena imovina biti iskorištena u korist ukrajinske obrane u ratu. 

Na popisu sankcioniranih su 182 tvrtke, među kojima su i one bjeloruske koje pomažu Rusiji s isporukama te troje pojedinaca. 

Zelenski je također rekao da Ukrajina radi na tome da i druge države blokiraju imovinu tih tvrtki i pojedinaca. Također se zahvalio "svima onima koji pomažu u jačanju sankcija protiv Rusije", kao i istražiteljima koji otkrivaju i procesuiraju rusko izbjegavanje sankcija.

U gradu Kostjantinika u Donjeckoj oblasti, ruski raketni napadi na stambene zgrade u subotu ubili su tri, a ranili 14 osoba, rekao je Zelenski. Govoreći o izgledima za vojnu pomoć Zapada, predsjednik je naglasio da su Ukrajini hitno potrebne rakete većeg dometa za odbijanje takvih napada.

VIDEO Milanovićeve izjave prikazuju se u TV-propagandi notornog Putinova huškača Solovjova

Ključne riječi

Komentara 29

PR
prahrvat
08:46 29.01.2023.

Uživo gledamo teško stvaranje jedne velike slobodne europske nacije, koja uza se ima moćnog zlotvora. Bit će uspona i padova, ali pobjeda je neminovna. Predlagat će se i Ukrajincima Z4 kao i nama Hrvatima, ali na kraju će ishod bititi kao u našem Domovinskom ratu.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:39 29.01.2023.

Države EU-a,moraju se aktivno uključiti u iniciranje mirovnih pregovora između Kijeva i Moskve,tj. trebaju inzistirati na sastancima,svaka 2-3 tjedna,dok se ne dogodi pozitivan pomak.

JA
jasamopet
21:24 29.01.2023.

ukraini obavezno isporučiti albanske podmornice i oba hrvatska aviona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije