Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBUNILI GA POTEZI

Zdravko Tomac zbog Vesne Pusić poslao otvoreno pismo Oreškoviću

Zdravko Tomac
Foto: Davor Javorović/Pixsell
29.04.2016.
u 15:32

Tomac Oreškoviću predlaže da zatraži da se provede odgovarajuća rasprava pred Odborom za vanjsku politiku

Zdravko Tomac uputio je otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću kritizirajući ga zbog davanja podrške kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

Tomac Oreškoviću predlaže da zatraži da se provede odgovarajuća rasprava pred Odborom za vanjsku politiku na kojoj će se sučeliti argumenti za i protiv kandidature Vesne Pusić, kao i da prije konačne odluke traži stav i suglasnost predsjednice Republike i koalicijskih stranaka.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

S obzirom na to da se osobno ne poznamo dozvolite da Vam se najprije predstavim. Ja sam sveučilišni profesor u mirovini i bivši političar i pisac mnogobrojnih knjiga. Bio sam i potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva 1991. i 1992. godine, kada je Hrvatska stvorena kao suverena samostalna država međunarodno priznata, te kada je postala članica Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda. Bio sam i jedan od ključnih ljudi transformacije Saveza komunista u SDP, i bio sam na važnim funkcijama do odlaska u mirovinu 2003. godine.

Ovih nekoliko podataka naveo sam da bih obrazložio tko Vam je napisao ovo otvoreno pismo, poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske vlade. Kao i ogromna većina hrvatskog naroda, bio sam oduševljen Vašom gestom da napustite svoju poziciju vrhunskog menadžera s deseterostruko većim primanjima od onih koje ćete imati u Hrvatskoj te da se prihvatite teške odgovornosti da kao domoljub i stručnjak za financije i gospodarstvo preuzmete tešku ulogu predsjednika Hrvatske vlade u jednoj dosta nestabilnoj koaliciji.

Međutim, nakon prvih mjeseci djelovanja Vaše Vlade neki Vaši potezi dosta su me zbunili kao i mnoge druge koji su bili u početku oduševljeni Vašim dolaskom na čelo Hrvatske vlade. O tim nekim potezima kao politički analitičar i javno sam govorio pa neću svoja stajališta ovdje ponavljati. Pišem Vam ovo pismo samo zato kako bih Vas zamolio da ne podcijenite ogromne negativne posljedice za Hrvatsku koje mogu potpuno podijeliti hrvatsko društvo ako se ne postupi na demokratski način u rješavanju velikog problema koji ste naslijedili, a radi se o kandidaturi gospođe Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Želim Vas upozoriti da je ta kandidatura za Hrvatsku prava nagazna mina, a pogotovo za Vas, gospodine predsjedniče Vlade. Vesna Pusić je obmanula hrvatsku javnost tvrdeći da je inicijativa došla iz inozemstva, što jednostavno nije istina. Istina je da je ona samu sebe kandidirala i da je dobila podršku Zorana Milanovića, koji kao predsjednik Vlade prije nego što je poslao njenu kandidaturu nije proveo nužnu demokratsku raspravu. Želim Vas upoznati da od vremena kada sam bio predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora do danas ni jedan hrvatski veleposlanik ili veleposlanica nisu dobili akreditive dok nisu prošli demokratsko saslušanje na Odboru za vanjsku politiku. Tako se radi i u Sjedinjenim Američkim Državama i u mnogim drugim demokratskim državama svijeta. 

Ako svaki veleposlanik mora dobiti suglasnost predsjednika ili predsjednice države i Hrvatskog sabora, onda je nedopustivo da se kandidatkinju za najveće i najvažnije mjesto za koje je ikad Hrvatska nekog kandidirala ne provede nužna javna rasprava u Odboru za vanjsku politiku Hrvatskog sabora, da se ne traži suglasnost predsjednice Republike i drugih bitnih čimbenika hrvatskog društva. Da stvar bude ozbiljnija, Zoran Milanović i njegova Vlada su tu kandidaturu poslali kada su bili tehnička Vlada, kada nisu na to imali pravo.

Vi ste tu nelegalnu i nelegitimnu i na nedemokratski način utvrđenu kandidaturu naslijedili te ste se našli u situaciji dvostrukih pritisaka. Jednih koji su tražili da potvrdite tu kandidaturu odnosno da ju ne osporite i drugih koji su tražili da ju osporite i povučete.

Vi ste, nažalost, brzopleto postupili i dali javnu podrški kandidaturi Vesni Pusić. Dakle, ponovili ste pogrešku koju je učinio i Zoran Milanović. Sami ste odlučili. Propustili ste provesti demokratsku raspravu koja ranije nije provedena. Doveli ste time do velike podjele u hrvatskom društvu i velikog osporavanja Vašeg poteza čak i u dijelu vladajuće koalicije. Zbog toga Vam predlažem da postupite demokratski. Predlažem Vam da zatražite da se provede odgovarajuća rasprava pred Odborom za vanjsku politiku na kojoj će se sučeliti argumenti za i protiv kandidature Vesne Pusić.

Predlažem Vam da prije konačne odluke tražite i stav i suglasnost predsjednice Republike, ali i koalicijskih stranaka koje su Vas izabrale za predsjednika Vlade kako bi Hrvatska na demokratski način odlučila je li gospođa Vesna Pusić zaslužila da bude kandidat za tako važno mjesto.

Dakle, predlažem Vam da postupite demokratski, da ispravite propuste bivše Vlade.

Vaša odluka da bez demokratske procedure i demokratskih rasprava sami odlučite da ćete podržati tu kandidaturu suprotna je demokratskoj proceduri i praksi i ozbiljno ugrožava demokratski poredak u Hrvatskoj.

Tim više što ste svojom odlukom da ćete podržati nelegitimnu i nelegalnu i na nedemokratski način podnijetu kandidaturu gospođe Vesne Pusić doveli do ogromnih političkih sukoba koji destabiliziraju Hrvatsku.

Na kraju, želim Vam reći, kao potpredsjednik ratne Vlade, da u onim teškim ratnim okolnostima mi kao Hrvatska vlada nikada nismo donosili važne političke odluke bez širokih konzultacija i suglasnosti Hrvatskog sabora i drugih bitnih čimbenika demokratskog hrvatskog društva.

Dakle, poštovani gospodine predsjedniče Hrvatske vlade, dobronamjerno sam Vam napisao ovo pismo jer mislim da bi, ne samo za Hrvatsku nego i za Vas osobno, bilo korisno i dobro da prije konačne odluke oko kandidature Vesne Pusić provedete nužne demokratske rasprave koje nije provela bivša Vlada čime je nanijela veliku političku štetu Hrvatskoj.

S poštovanjem,

prof. dr. sc. Zdravko Tomac

U Zagrebu, 26. travnja 2016.

Komentara 214

ST
stefj
15:48 29.04.2016.

Au, što to znači, popušta pomalo cenzura... Pa Tomac nije mogao u mainstream medije već godinama, jedino gdje smo ga mogli vidjeti jest kod Bujanca. Sad će opet valjda skočiti lijevi cenzori da to spriječe. Valjda će i Tomac uskoro postati Ustaša ili fašist...

CU
cungalunga
15:52 29.04.2016.

Odlično pismo gospodina Tomca. Izgleda da je premijer stvarno malo brzopleto postupio, no to nije ništa što se ne može popraviti. A možda samo ne želi raditi na podjelama društva što podržavam. Besna tako i tako neće biti izabrana, baci im kost.

DO
dobarsavjet
16:11 29.04.2016.

Dobro i dobronamjerno napisano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije