Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužba

Zbog izjave da se na HRT-u emisije mogu kupiti, Kajin sutra na sudu

\'unutrasnja zagreb,  markov trg, 19.09.2007. banski dvori, sastanak premijera sa oporbom, kajin snimio Patrik Macek\'
Patrik Macek/Pixsell
04.11.2010.
u 13:03

Kajin nije uspio izbjeći tužbu jer imunitet ne pomaže kad je riječ o tužbi za naknadu štete

Damir Kajin sutra se u devet sati ujutro mora pojaviti pred sudom u Buzetu. Razlog je njegova izjava u Saboru da se na HRT-u gotovo svaka emisija može kupiti. Tužbu Kajin nije uspio izbjeći iako ga prema Ustavu za izraženo mišljenje ili glasovanje u Saboru štiti saborski imunitet jer je riječ o tužbi za naknadu štete, a ne kaznenom postupku. A u tom slučaju saborski imunitet  "ne pomaže".

- Ovo je čin kukavičluka HRT-a. Nikada u 20 godina to nisu učinili prema nijednom zastupniku. To ne bi poduzeli prema nekome vladajućem ili nekom tko bi sutra mogao preuzeti vlast, a da ne govorimo o njihovim financijerima. To je potez ucijenjenog, a ne neovisnoga javnog servisa. Da je netko od politike podnio tužbu protiv novinara HRT-a, cijela bi se nacija digla na noge, a ovako zbog straha od HRT-ova reketa šute - ljutit je Kajin.

Na sudu će se braniti sam, a izgubi li spor, morat će isplatiti 110.000 kuna plus zatezne kamate.

Zbog ovog "presedana" Arsen Bauk od Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP), čiji je član, na današnjoj je sjednici zatražio da se o ovom slučaju izvijesti predsjednik Sabora Luka Bebić i da ga se pozove na iduću sjednicu MIP-a.

Riječ je o, kaže Bauk, grubom izigravanju ustavne odredbe o imunitetu koji štiti zastupnika od kaznene odgovornosti za riječ izgovorenu u Saboru i opasnom presedanu koji je još apsurdniji jer je riječ o ustanovi koja odgovara Saboru. Za Bauka tužba protiv Kajina nije ništa drugo doli neviđeni pritisak na slobodu izgovorene riječi zastupnika u Saboru te vjeruje da je nužno zastupnike štititi imunitetom i od ovakvih parnica.

 - Kada bi se to prešutjelo, ispalo bi da svatko svakoga može tužiti za izgovorenu riječ u sabornici - zaključio je Bauk.  

 

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
16:41 04.11.2010.

Kajin je prava osoba koja zna kako se dolazi svaki dan na HRT, bio je svakodnebno svakom loncu poklopac, sad je na njemu da kaze koga je mitio i skoliko love, Kajin je postenjacina i on ce toreci na sudu!!!

SN
snovak45
13:19 04.11.2010.

Pa što se buni ? Sada lijepo može sudu podastrijeti sve svoje prikupljene dokaze kojima će svoje optužbe samo još jednom potvrditi, ne ?

OB
-obrisani-
18:13 04.11.2010.

HRT je javna ustanova i prema tome podložna kritici u demokratskom društvu. Samo u diktaturi se može suditi građaninu zbog kritike javnoj ustanovi ma kako ona zvučala. A ovdje se sudi saborskom zastupniku. Poruka građanima više nego jasna........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije