Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poreznici neumoljivi

Zbog duga za porez plijeni se imovina 146 poduzetnika!

'18.06.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se konferencija i prezentacija za medije na temu zakon o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi. Nada Cavlovic Smiljanec, ravnateljica poreze
Marko Lukunić/PIXSELL
05.09.2012.
u 14:00

Za povezana društva napisano 70 rješenja, njihovi direktori trebaju iz privatne imovine platiti 80 milijuna kuna duga tvrtke

Porezne vlasti zatrpale su zagrebački Općinski sud zahtjevima da se evidentirani porezni dug poduzetnika naplati prodajom nekretnina u vlasništvu tvrtki, odnosno pravnog subjekta koji je porezni dužnik. Nada Čavlović-Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave, kaže da su pokrenuli postupak aktiviranja založnog prava nad imovinom i nekretninama 146 poduzeća čiji je dug 375 milijuna kuna.

Uzimaju neprodane zgrade

– Nećemo ljudima uzimati kuće i stanove da bismo naplatili porezni dug. Ovdje je riječ o poduzetnicima kod kojih nismo uspjeli naplatiti poreznu obvezu blokadom računa, već smo uknjižili založno pravo na imovini. To založno pravo stoji godinama na nekretninama, ali dosad se vrlo rijetko aktiviralo – naglašava ravnateljica Porezne uprave. O kojim je nekretninama riječ bit će poznato nakon što sud zakaže javnu raspravu i oglasi postupak prodaje. Inače, podaci o prodaji imovine sudskim putem javno se oglašavaju na internetskim stranicama Hrvatske gospodarske komore. U njihovu Očevidniku nekretnina trenutačno je 1420 nekretnina koje su otišle na bubanj, najčešće na zahtjev banaka, a država se rijetko odlučivala na taj drastičan korak. Banke uglavnom plijene nekretnine poduzetnika, ali u registru je i dosta njiva, vinograda, polja, poslovnih zgrada i druge imovine koju su tvrtke i obrtnici davali u zalog da bi dobili kredite. Budući da poduzeća ne vraćaju svaki četvrti kredit, ne iznenađuje velik broj ovrha banaka. Sad im se pridružuje i država.

– Nećemo prodavati imovinu na kojoj se obavlja gospodarska djelatnost – ističe N. Čavlović-Smiljanec – ali može se dogoditi da uzmemo neprodanu stambenu zgradu čiji vlasnik ima evidentiran dug. Građani koji su porezni dužnici, a ne bave se nekim oblikom poduzetništva, bit će, kaže, pošteđeni najdrastičnijeg oblika prisilne naplate, ali poreznici neće imati obzira prema obrtnicima fizičkim osobama koji su također na listi dužnika zbog nekoliko milijardi kuna neplaćenih poreza i doprinosa. Obrtnici su u teškoj situaciji jer su u startu izloženi mogućnosti da ostanu bez privatne imovine jer oni po zakonu njome jamče za obveze nastale bavljenjem obrtom. Ministarstvo financija tvrdi da su u mjesec dana naplatili oko 55 milijuna kuna poreznog duga, od približno 30 milijardi kuna koliko je evidentirano na javnoj listi. Kad je riječ o građanima, masovno se ide s ovrhama na plaće i mirovine tamo gdje ih ima.

Izvlačili iz tvrtke u tvrtku

Prve rezultate dao je i lov na vlasnike povezanih tvrtki koji su izvlačili novac iz jedne tvrtke u drugu i tako izbjegavali plaćanje poreznog duga. N. Čavlović-Smiljanec kaže da su pročešljali 208 predmeta pa je napisano 70 rješenja protiv odgovornih osoba. Budući da nisu uspjeli naplatiti 80 milijuna kuna poreznog duga od njihovih tvrtki, naplatit će ga iz privatne imovine odgovornih osoba. Ti se postupci vode ubrzano.

Komentara 15

FR
friz
14:24 05.09.2012.

a šta je sa HRT-om jesu li i oni platili 300 milijuna koje su dužni prema državi???Koliko znam svi mi uredno plaćamo tv-pretplatu,a to što u svakom čošku u svijetu HRT ima svoga novinara koji tu i tamo uzvještava o nečemu,je već nerazumno rasipanje novaca,a s druge strane program je katastrofa.Pa kakvi su to manageri u HRT-u,kada nisu platili 300 milijuna poreza i tko im je to dopustio??Zašto nitko zbog toga ne bude smjenjen ili gonjen??

LU
luksa
14:25 05.09.2012.

Nova pravednost. Ovima ćemo uzimati, ovima ćemo uzimati samo ovo a ne ono, a onima nećemo uzimati i plijeniti! Tko određuje kome se i što plijeni? Po kojim kriterijima? Dali to sad znaći da ova mustra ima pravo odlučivati komee će oduzeti nekretnine a kome neće? Mogu samo pretpostaviti prema već viđenom kadroviranju kome će biti oprošteni porezi od ovrhe.

IS
isuskristkomunist
14:06 05.09.2012.

Koliko cete imovine oduzeti korumpiranim sluzbenicima porezne uprave koji su primali novac u zamjenu za neaktiviranje i drzanje u ladici porezne obveze? To, molim, objavite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije