Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DODJELA NAGRADA

Završilo glasovanje: U subotu stručni žiri odlučuje o dobitnicima Večernjakove domovnice

Večernjakova domovnica
Foto: Ivan Ivić
02.03.2023.
u 18:00

Još samo dva dana dijele nas o svečane dodjele Večernjakove domovnice u Bad Homburgu, kada ćemo saznati tko su najpopularniji sportaši, glumci, glazbenici i 'spektakli' u iseljeništvu

U četvrtak, točno u 12 sati, završilo je glasovanje za ovogodišnji, 17. po redu, izbor za Večernjakovu domovnicu, najprestižniju nagradu Hrvatima izvan domovine. Dodjela nagrada održat će se u subotu, 4. ožujka u 20 sati u Bad Homburgu kod Frankfurta na Majni. Možemo reći, tko je glasovao, glasovao je, ankete na portalima Večernji list i Fenix-magazin su od četvrtka u 12 sati nedostupne za online glasovanje.

Podsjetimo kako se od ukupno 84 kandidata, koliko ih je bilo na početku izbora, u završnicu plasiralo 24 nominirana kandidata u šest kategorija. Čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazin.de su više od mjesec dana pratili sve novosti oko izbora te glasovali za svoje favorite.

Sad je na redu stručni žiri Večernjeg lista i Fenix-magazina sastavljen od novinara i stručnjaka koji će zbrojiti glasove iz sva tri kruga izbora te glasove žirija nakon čega će se znati konačni dobitnici nagrade Večernjakova domovnica. Na čelu žirija koji je zadužen za sport je raniji povjerenik HNS-a za iseljenički nogomet Pero Šarić, bivši rukometni izbornik Lino Červar kao i trener Nenad Bjelica. Poznata njemačka glumica hrvatskog podrijetla Mimi Fiedler (Miranda Čondić-Kadmenović) predsjeda žirijem u kategoriji "Gluma", dok je voditeljica Davorka Tovilo na čelu žirija u kategoriji "Spektakli". Za žiri u "Glazbi" zadužena je novinarka Jasna Lovrinčević.

Tko je dobio najviše glasova prema odluci čitatelja, a tko prema izboru žirija, finalisti će doznati u subotu, na samoj svečanosti. Istina, to će donijeti dodatno iščekivanje, ali sve što je dobro, vrijedi čekati. Zar ne?! A Kongresna dvorana Kurhaus u Bad Homburgu ispred čijeg će ulaza već tradicionalno biti postavljen crveni tepih za goste, i ove godine čeka mnoge uzvanike iz cijele Europe i Amerike.

Ove godine vlada izuzetno zanimanje za dolazak na dodjelu nagrada Večernjakova domovnica. Opravdano je reći kako je upravo to zanimanje najbolje priznanje i potvrda popularnosti izbora te dokaz koliko je ovaj izbor cijenjen, nagrada vrednovana te koliko je veliko značenje u Domovini, hrvatskom iseljeništvu, ali i među Nijemcima te ostalima koji su izrazili želju za dolaskom na gala večer u Bad Homburg.

Po prvi put na domovnicu dolazi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar gospodarstva Davor Filipović, ali i zastupnici iz europskog, hrvatskog i njemačkog parlamenta: Sunčana Glavak (HDZ), Zdravka Bušić (HDZ), Zvonimir Troskot (Most), Klaus-Peter Willsch (CDU). Među onima koji su potvrdili dolazak su i dva župana sa sjevera i juga Hrvatske Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjski.

Po prvi put na dodjelu nagrada Večernjakova domovnica dolazi i Ante Kulušić (član izvršnog odbora HNS-a i predsjednik komisije za nogomet u hrvatskom iseljeništvu). Potom predstavnici brojnih hrvatskih udruga, klubova i zajednica iz Njemačke, Austrije, Švicarske u kojima su Hrvati i najbrojniji, te Švedske, Irske, Nizozemske, Belgije, Francuske, Italije, i SAD-a.

I ove godine, Večernjakova domovnica ugošćuje predstavnike hrvatskih braniteljskih udruga. Ovaj put iz Zagreba, Vukovara i Dubrovnika. Dolazak je potvrdio i dr. Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Kao i uvijek na Večernjakovoj domovnici bit će nazočni predstavnici Crkve u Hrvata iz domovine i iseljeništva te brojni drugi uzvanici koji su zaslužni za promociju Hrvatske u inozemstvu.

Nesumnjivo, i ovogodišnja Večernjakova domovnica bit će poput "Hrvatskog Oscara" kako su je nazvali njemački mediji, a Bad Homburg će na jedan dan postati, kako njegove vlasti vole kazati, "glavni grad hrvatskog iseljeništva".

VIDEO Posebna nagrada Istraživanje "Croatan Indijanci"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije