Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjela nagrada

Zlatni suncokret osvojila Općina Kneževi Vinogradi

Zlatni Suncokret 2023.
Foto: Hrvatska udruga za turizam i razvoj
1/8
01.03.2023.
u 11:38

Drago mi je što sada u izboru sudjelu i predstavnici iz BiH - kazala je predsjednica Udruge Dijana Katica

Glavnu nagradu u izboru Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj 'Klub članova Selo', Zlatni suncokret, osvojila je Općina Kneževi Vinogradi. Uz šampionsku nagradu dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja, po kategorija, a sinoć je u sklopu dodjele te deset godina stare nacionalne nagrade u Opatiji nagrađenima uručeno ukupno 70 povelja i posebnih priznanja, a sama Udruga obilježila je u opatijskom hotelu Royal i 25. godišnjicu djelovanja.

U izboru je sudjelovao 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a po prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, pridružilo se i 16 prijavitelja iz Bosne i Hercegovine. Suorganizator događanja bila je Primorsko-goranska županija, budući da su prošle godine najveći broj nagrada osvojili kandidati iz ove županije.

Svečanost su, među ostalima, uz Vladine izaslanike, uveličali direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, veleposlanik Malezije u RH Onon Kennedy Mayong i drugi.

- Ponosna sam što od samih početaka i nastanka ruralnog turizma u našoj zemlji podupirem i savjetujem ljude, koji u ovaj segment turizma tek ulaze. Isto tako drago mi je što su naš rad prepoznali i u Bosni i Hercegovini te izrazili želju da i oni sudjeluju u izboru - kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Kluba članova „Selo“.

Zlatni Suncokret 2023.
1/27

Ovaj puta je nadmetanje između Zagrebačke županije, najuspješnije po broju osvojenih priznanja (7) i Osječko-baranjske županije (6) s većim broja zlatnih priznanja i povelja, bilo neizvjesno do samog kraja. Domaćinstvo iduće dodjele pripalo je, pak, Osječko-baranjskoj županiji zbog ukupnog pobjednika, Općine Kneževi Vinogradi.

Inače, priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost te povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija:  turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom  prostoru, ruralno turistički projekti, kao i oni koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Ove je godine predstavljeno i novo priznanje: Nagrada dr. sc. Eduard Kušen, za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Naime, upravo je pokojni dr. sc. Kušen u velikoj mjeri pridonio promicanju znanja i istraživanja značajnih za razvoj ruralnog turizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije