Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
etički kodeks

Zastupnicima se ne žuri kad treba kazniti sebe

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
08.04.2015.
u 21:30


Kodeksom se žele uvesti i sankcije za izjave iza kojih ne stoje – dokazi

Iako stalno svjedočimo donošenju važnih zakona po hitnim procedurama, čini se da zastupnici nekako uspore kada trebaju odlučiti o kažnjavanju samih sebe. Predsjednik Sabora Josip Leko još je za novogodišnjih praznika izradio prednacrt kodeksa o etičkom ponašanju zastupnika koji je uputio na razmatranje svim zastupničkim klubovima, no do danas se klubovi još nijednom nisu sastali kako bi pokušali postići konsenzus o tom dokumentu. Ključni prijedlog tog kodeksa je novčano kažnjavanje za zastupnike koji neopravdano izostaju sa sjednica, s tim da se kazna određuje od mjesečnog paušala koji iznosi 1500 kuna. Kodeksom se želi utjecati na zastupnike i da paze kako govore pa ne bi smjeli ni davati izjave koje nisu potkrijepljene dokazima.

Svjestan da klubovi zastupnika očito bez nekog poticaja neće sjesti zajedno za stol, Leko je jučer inicirao odluku da se formira radno tijelo od predstavnika klubova kako bi tražili potpuni konsenzus o kodeksu.

– On ima smisla samo nađemo li zajednički nazivnik i donesemo ga potpunim konsenzusom. Nema ga smisla nametati, onda nismo ništa postigli. Moramo doći do potpunog konsenzusa. Mislim je etički kodeks od interesa Sabora i svakog zastupnika pa sam tu optimist – kaže Leko te dodaje da su ipak tri kluba i dva zastupnika dala određene primjedbe na njegov prednacrt.

Iako je Leko optimist, jasno je da se neće postići potpuni konsenzus. HDZ ovo vidi kao predizborni trik pa ga ne planira ni podržati. HDSSB ne želi da se novčana kazna oduzima od paušala, nego od plaće, jer paušal služi, kako kažu, za rad zastupnika na terenu. Nije im po mjeri ni ograničenje govora jer to vide kao verbalni delikt, a i Laburistima je sporna odredba o izjavama koje moraju biti "potkrijepljene dokazima".

>> Nakon dvotjedne stanke, zastupnici se u saborske klupe vraćaju 15. travnja

>> Naši zastupnici primaju više od čeških i mađarskih

Komentara 3

AN
anonimus00
22:16 08.04.2015.

zakone i pravila koja se ticu nase drage ekipe iz sabora,nazovimo ih zastupnicima,trebali bi odredivati gradani putem referenduma, a ne da oni sami sebi odreduju sto je za njih lose a sto dobro..

OB
ObrenM
23:57 08.04.2015.

Za ozbiljne prekrsaje se kaznjavaju sa 1/10 place,a kada obican gradjanin navrijeme,(radi kronicne besparice)ne produzi registraciju vozila-ode vise od cijele place.Kod obrtnika jos gore,za desetak kuna vise u blagajni kazne dvadesetak tisuca kuna,a moguce i zatvaranje obrta na tridesetak dana.Pokvareni farizeji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije