Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRO KOVAČ ZA VEČERNJI TV

Zašto je Prebeg oslobođen preko princa Saudijske Arabije? 'Pa gledamo rat za svjetski poredak, treba im dizati rejting'

Foreign nationals captured during Ukraine-Russia conflict attend a court hearing in Donetsk
Alexander Ermochenko/REUTERS
22.09.2022.
u 15:19

Miro Kovač, bivši hrvatski diplomat, gostujući u studiju Večernjakove televizije, komentirao je i oslobađanja hrvatskog državljana Vladimira Prebega kojeg su Rusi zarobili kao ukrajinskog borca i oslobodili. Komentirao je snagu diplomatskih poslova koji su doveli do oslobađanja.

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova, gostujući u studiju Večernji TV-a, osim ratnog stanja u Ukrajini i posljednjih najava Vladimira Putina o mobilizaciji i uništenju, komentirao je i oslobađanja hrvatskog državljana Vjekoslava Prebega kojeg su Rusi zarobili kao ukrajinskog borca i oslobodili. Komentirao je snagu diplomatskih poslova koji su doveli do oslobađanja.

- Ti poslovi moraju ostati nevidljivi. To nije za javnost, to ide preko drugih kanala za koje javnost ne bi trebala niti snati. Važnu je ulogu u tome odigrala Saudijska Arabija koja se pozicionirala kao posrednik, kao primjerice i Turska. Činjenica je da je Saudijska Arabija tradicionalno bila u savezu s SAD-u, ali zadnjih godina je otvorena za suradnju i prema Rusiji. Oni se time emancipiraju, pokazuju da nisu samo uz SAD i to je princ Saudijske Arabije ovom akcijom jasno pokazao; dakle da može i s jednima i drugima razgovarati, pa su ih i Rusi uzeli kao ozbiljnog partnera. Osim Prebega, tu i američkih i britanskih vojnika koji su oslobođeni. Time se diže rejting Saudijske Arabije, koja pak time želi popraviti i iznimno loš rejting nakon slučaja pogibije novinara u Turskoj. Ovaj sadašnji angažman Saudijaca ide isključivo na korist onima koji se, srećom, vraćaju svojim kućama - kazao je Kovač tijekom gostovanja na Večernji tv-u. 

Ovo je rat za svjetski poredak 

Dodao je u razgovoru s našom novinarkom Lanom Kovačević da Rusija s druige strane, pak, prihvaća taj angažman Saudijaca jer na taj način želi osnažiti one zemlje koje ne prihvaćaju tek tako Američku vodeću ulogu u svjetskom poretku. 

- SAD je još uvijek jak i svjetski dominantan u puno segmenata, a  jedina su im konkurencija Kinezi, posebno u tehnološkom smislu. Ovaj je rat, također, pokazao da ruska vojska Američkoj vojsci nije prijetnja. Prijetnja je nuklearno oružje. Amerikance zabrinjava tek kineska mornarica i time se trenutno bave u smislu tjesnaca i morskih prolaza koji su punktovi za svjetsku trgovinu pod kontrolom Amerikanaca. No, Kinezi na drugim područjima drže u šaci Amerikance. Uglavnom, na svjetskom poretku, odnosno i kroz ovaj rat u Ukrajini,  pratimo natjecanje Zapadnoga svijeta, kojeg predvodi SAD i onih zemalja koje ne žele prihvatiti dominaciju Zapada, poput Turske i Saudijske Arabije. Upravo je zato Rusima u interesi da se podigne rejting Saudijske Arabije zbog čega su pristali s njima na pregovore i oslobađanje zarobljenika - dodao je Miro Kovač za Večernji tv.

Komentara 8

PO
Poskok
17:41 22.09.2022.

o brojkama,koliko će bit oslobodeno odlučuje politika ruska i ukrainska,a ko će biti na tom spisku može se posredovati i predlagati. Ja mislin da ruski general je bio velika riba u ovonj razmjeni.

OR
Orion5
18:04 22.09.2022.

"nakon slučaja pogibije novinara"-čitaj kasapljenja novinara u saudijskom veleposlanstvu

MO
modovisisajteMaraschino
17:11 22.09.2022.

sad stručnjaci iskaču iz svake paštete.... oslobođeni su zbog Putlerove pudlice....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije