Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vruća roba

Zaradu zbog suše u Rusiji pokvarila kiša u Međimurju

'19.01.2011., Belica - U proizvodnom pogonu obitelji Dodlek predstavljena inovacija sortiranja krumpira.  Photo: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
11.02.2011.
u 21:16

Na lageru imamo oko 6000 tona, a sve smo ostalo prodali. Za domaće kupce treba nam oko 5000 tona, a ostalo ćemo izvesti - kaže Mirjan Dodlek iz Agrofructusa u Belici

Urod krumpira na međimurskim poljima, posebno u Belici i okolici, manji je od 20 do 30 posto. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika dio krumpira na poljima nije ni iskopan. Proizvođači mogu samo sa žaljenjem zbrojiti koliko su dodatno mogli zaraditi da su vremenski uvjeti bili povoljniji. Ponajviše zbog suše u Rusiji, Europa je gladna krumpira koji je ove zime postao vrlo tražena roba. Zato se i nije žurilo s prodajom jer su u listopadu i studenom cijene najniže. Danas je krumpir “vruća” roba. Da barem nije bilo kiše, računaju u Belici.

– Četvrtina uroda nije se mogla spasiti – kaže Dragutin Taradi, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. No, ima i dosta nezadovoljnih otkupnim cijenama koje nude domaći otkupljivači, koji krumpir izvoze nakon što ga očiste i prepakiraju ga u vrećice.
– Cijena je tak-tak – kaže diplomatski jedan od manjih proizvođača. Porasla je i cijena sjemenskog krumpira pa će troškovi sadnje biti veći nego lani.

– Imamo 45 kooperanata i od 18 do 20.000 tona ugovorene proizvodnje. Na lageru imamo oko 6000 tona, a sve smo ostalo prodali. Za domaće kupce treba nam oko 5000 tona, a ostalo ćemo izvesti – kaže Mirjan Dodlek iz Agrofructusa u Belici, tvrtke u sastavu koncerta Agrokor, koja pokriva 15 posto domaće proizvodnje tog gomolja. Izvezli su već oko 2500 tona krumpira, najviše u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i druge zemlje u okruženju, ali i u Rusiju koja zbog katastrofalne suše koju je doživjela prošle godine otkupljuje krumpir po visokim cijenama.

– Rusija je proizvela 18 milijuna tona krumpira manje nego 2009. godine. Zbog toga kupuju krumpir i dobro plaćaju – ističe Dodlek. Cijena je veća od 30 eurocenta, a za krumpir u pakiranjima raste i do 37 eurocenta. Agrofructus svojim kooperantima plaća od 1,80 do dvije kune za krumpir u rinfuzi. Među kooperantima je i Franjo Šafarić, koji je zadovoljan stanjem na tržištu, iako je zbog obilnih kiša proizvedeno manje krumpira.
– Mi sve prodajemo Agrofructusu i nemamo problema s plasmanom – kaže Šafarić.

Ključne riječi

Komentara 1

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
22:16 11.02.2011.

. Da nije bilo kiše cjena krumpira bi bila nikakva cjenu roba diktira ponuda i potražnja, to bi trebalo konačno međimurskim i svim drugim poljoprivrednicima biti jasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije