Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zapovjednik lovačke eskadrile HRZ-a: Pripremamo se za nabavu novih borbenih aviona

Nije to samo kupiti jedan avion, ili 12, taj cjelokupni paket omogućuje tim avionima da oni lete, da bi se mogli koristiti trebate imati pripremljenu infrastrukturu i logistiku, kaže pukovnik Christian Jagodić
24. siječnja 2020. u 16:30 16 komentara 7974 prikaza
Christian Jagodić
Foto: Screenshot

Vojni analitičar Jan Ivanjek razgovarao je s pukovnikom Christianom Jagodićem, zapovjednikom lovačke eskadrile HRZ-a o nabavi višenamjenskih borbenih aviona.

Damir Krstičević ROK OD 6 TJEDANA NATO traži od Hrvatske: Hitno vam treba plan za odvajanje više novca za obranu

Jagodić je rekao kako se piloti već pripremaju za uvođenje novih zrakoplova.

– Mi se bavimo našim temeljnim zadaćama u postrojbi, obuka i zaštita zračnog prostora RH. Pored toga, intenzivno pripremamo se za uvođenje višenamjenskog borbenog aviona. To je prije svega na engleskom jeziku jer će to biti avion zapadne proizvodnje. S druge strane, taktike, procedure, tehnike koje se provode na MIG-u 21 su drugačije nego što se provode na višenamjenskim borbenim avionima tako da se tu prilagođavamo. Pripremamo se za borbu na daljinu, van vizualnog dometa, koristimo kojekakve mogućnosti koje nam daju partneri iz NATO saveza – rekao je.  

Kazao je i kako je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i dalje jedino vrši zaštitu hrvatskog zračnog prostora.

– Jedini koji je nadležan za zaštitu prostora Republike Hrvatske je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Mi to provodimo našim snagama, mi iz eskadrile lovačkih aviona dajemo ljude i tehniku za obavljanje zadaća u zraku sa samim avionima. To će biti tako u dogledno vrijeme sve dok ne obavimo zamjenu aviona koji sad imamo s višenamjenskim borbenim avionima – rekao je.

kako do borbenih aviona Za stariju eskadrilu F-16 ili Miragea 200 milijuna dolara

Potvrdio je i kako se novi avioni nabavljaju kao i zadnji put kroz 'total package' te je objasnio što to znači.

– Total package obuhvaća sve što je potrebno da bi taj avion mogao letjeti, opsluživati, da bi se ljudi mogli obučavati, od isporuke do obuke pilota i tehničara, nabave, zamjene i izmjene rezervnih dijelova, izgradnje infrastrukture i opremanje logističkom opremom koja je potrebna za održavanje tih aviona. Nije to samo kupiti jedan avion, ili 12, taj cjelokupni paket omogućuje tim avionima da oni lete, da bi se mogli koristiti trebate imati pripremljenu infrastrukturu i logistiku. To su dosta velika ulaganja koja premašuju samu cijenu aviona – kazao je pukovnik Jagodić.

Rekao je i kako partnerska zrakoplovstva ocjenjuju da će HRZ lako prijeći na sustav održavanja modernih lovaca, a otkrio je i da će novi helikopteri Black Hawk biti smješteni u 91. krilu, odnosno u Zagrebu.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality