Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zapošljavanje rodbine spriječit će pravilnikom o nepotizmu

Prof. N. Bosanac proziva Sveučilište da zapošljava obitelji, a rektor Turkalj odgovara da se mladi na poslu upoznaju i ožene
23. rujna 2016. u 19:05 3 komentara 1900 prikaza
Osijek pravni fakultet
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL/Ilustracija

Svjetlo dana uskoro bi mogao ugledati prvi pravilnik o sprječavanju nepotizma na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Priča se zakotrljala u svibnju, a prijedlog nacrta toga pravilnika poslan je nedavno na adrese fakulteta, kako bi se, među ostalim, i profesori očitovali o njemu.

Osniva se i povjerenstvo

Nije tajna, naime, da na osječkim fakultetima rade ili su radile i cijele obitelji – roditelji, sinovi ili kćeri, snahe ili zetovi, kako na važnim profesorskim, pa i dekanskim funkcijama, sve do administracije i spremačica. I sami smo, iz glave, izbrojili najmanje osam takvih primjera, a može se to lako provjeriti prelistavanjem popisa nastavnika na internetskim stranicama.

Često to, stoga, izaziva sumnju javnosti u nepristranost pri zapošljavanju, neovisno o tome koliko su te sumnje možda opravdane ili nisu.

– Pravilnikom želimo pojačati neovisnost akademske zajednice, još smo prije započeli s antikorupcijskim programima, a ovo je svojevrsni nastavak. Sve je, pak, još u povojima – ističe rektor prof. dr. sc. Željko Turkalj.

Na pitanje ima li takva odluka konkretan povod, u smislu nedavnih prijava ili sumnji u nepotizam, Turkalj odgovara da pritužbi nije bilo.

Zaživi li pravilnik, ustrojit će se i povjerenstvo za suzbijanje nepotizma. Upravo će ono davati zeleno svjetlo za zapošljavanje na Sveučilištu.

Anto Jelić ZET priznanje 'Svi se trude zaposliti svoje dijete u Holdingu' burza rada “Moje mjesto u zajednici” Nepotizam je glavna prepreka u zapošljavanju

No, činit će to na prijedlog čelnika fakulteta ili druge sveučilišne sastavnice. Zapošljava li se nečiji rođak, fakulteti će morati detaljno obrazložiti zašto je baš on najbolji izbor za određeno radno mjesto. Povjerenstvo zatim utvrđuje odnos povezanosti. Pronađe li ga, spriječit će zapošljavanje.

Za nepotizam, pak, Sveučilište redovito i oštro javno proziva prof.dr.sc. Nedeljko Bosanac, umirovljeni profesor u trajnom zvanju na Pravnom fakultetu u Osijeku i jedan od, kako sam ističe, suosnivača Sveučilišta. Napisao je i više od 250 kolumna, a ukoričio ih je i u dvije knjige “Slavonski pogled unaprijed”.

– Zaposleno je mnogo rodbine profesora, partitokrata i administracije. Koristi ta bulumenta onu socijalističku “Željezničarska djeca voze se besplatno!”. Toliko su u zadnja dva i pol desetljeća razvili tu bolest da su njihova djeca danas nasljednici te politike i, naravno, zaštitnici deformiranog sveučilišnog organizma koji troši i raste, širi se i pokazuje svu nakaznost i sebe i društva koje ga plaća – stava je profesor Bosanac, a sve je to jučer napisao i na svom profilu na Facebooku.

Sveučilište smatra i odgovornim za “propast Slavonije i Baranje”.

“Zavukli su se u kabinete”

– Bez obzira na vlast, partitokrati su od 1990. do 2015. toliko zavladali Sveučilištem u Osijeku da su napravili negativnu kadrovsku selekciju i ograničili slobodu javnoga rada i istraživanja. Znanstvenika je više od 1100, a u javnosti se može prepoznati tek dvojicu-trojicu. Svi drugi zavukli su se u kabinete. Ni to nije problem, već što zapošljavaju svoju djecu i rodbinu na fakultetima i u Rektoratu. Primjeri za to su Pravni, Poljoprivredni i Ekonomski fakultet – tvrdi on.

Na primjedbu da na fakultetima rade i cijele obitelji, rektor Turkalj pak drukčije gleda.

– Što to znači “cijele obitelji”? Imamo dosta mladih koji se zaposle, upoznaju i ožene, to nije nepotizam – zaključuje Turkalj.

Inače, sličan pravilnik za suzbijanje nepotizma već postoji na Sveučilištu u Splitu.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
 • herojulice:

  Ma dajte molim vas. Dođite u zagrebačku upravu i tražite podatke o prezimenima. Ostati će te šokirani. A kada bi se zagrebalo malo dublje shvatili bi zašto je vic o upravi grada istinit. Zašto u poglavarstvu Zagreba nema seksa. Zato jer su svi rođaci.

 • klara.kos.73:

  neka se oni upoznaju i kasnije ožene, ali onda mora jedno otići s fakulteta.Tako je na Zapadu upravo da bi se spriječio nepotizam i korupcija.

 • Avatar Allemann
  Allemann:

  Filozofski je fakultet u Zagrebu leglo nepotizma. Osobito treba pročešljati Odsjek za filozofiju.