Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Zelenski: Zapadno oružje napokon radi punim kapacitetom; Rusi ove godine zaradili 24 milijarde dolara od prodaje energenata

Foto: REUTERS/PRESS ASSOCIATED/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.07.2022.
u 00:02

Ukrajinsko ministarstvo obrane zabranilo je vojno sposobnim muškarcima da napuste grad u kojemu žive, a glavni stožer vojske pozvao je na razumijevanje u poruci na Facebooku. Odredba se temelji na zakonu o vojnoj obvezi iz 1992.

Danas je 133. dan od početka ruske invazije u Ukrajini.  Predsjednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov rekao je da čečenski borci u Ukrajini prije svega vode džihad za obranu islama. Srbija ne može napredovati prema članstvu u EU bez da s njom postepeno uskladi svoju politiku prema trećim zemljama, uključujući Rusiju, naglasili su zastupnici Europskog parlamenta.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku. 

Tijek događaja:

00:02 - Ruske snage još nisu u potpunosti okupirale istočnu ukrajinsku oblast Luhansk. Borbe se nastavljaju u naseljima na periferiji regije, rekao je danas zapovjednik tamošnje vojne uprave Serhij Hajdaj. Ruske snage pretrpjele su velike gubitke u opremi i ljudstvu, dodao je Hajdaj.

Hajdaj je istaknuo kako su bolnice na okupiranom području pune teško ranjenih ruskih vojnika. Također je rekao da, prema njegovom mišljenju, Rusi pokušavaju razviti ofenzivu na gradove Slovjansk i Bakhmut u oblasti Donjeck.


22:59 - Predsjednik Zelenski je u video-obračanju naciji izjavio da Zapadno oružje sada radi 'punim kapacitetom' na prvim linijama., prenosi Kiyev Independent.

Zbog toga, Ukrajina može gađati strateške lokacije, npr. ruska skladišta. Zelenski je dodao da ukrajinska vojska napreduje na nekoliko bojišta u oblastima Kherson i Zaporizhzhia.


22:44 - Litva je u srijedu izložila tursku borbenu bespilotnu letjelicu koju planira poslati Ukrajini kako bi joj pomogla da pobijedi Rusiju, pošto su njezini građani prikupili 5,9 milijuna eura za kupnju drona.

"Ovo oružje će biti poslano Ukrajini čim bude predstavljeno javnosti", rekao je litavski ministar obrane Arvydas Anusauskas na tiskovnoj konferenciji u zračnoj bazi Siauliaiju, na sjeveru.

Građani Litve su prikupili 5,9 milijuna eura u tri i pol dana javnog prikupljanja novca za kupnju turskog vojnog drona TB2 za Ukrajinu, ali je poslije proizvođač Bayraktar rekao da ga poklanja.

Dio prikupljenog novca preusmjeren je na opremanje drona, a ostatak će se namijeniti za financiranje humanitarne pomoći Ukrajini.

"Pokazali smo svijetu što može jedna malena zemlja", rekao je Andrius Tapinas, osnivač internetske televizijske mreže Laisves TV, koja je bila organizator kampanje za kupnju drona.

Ukrajinski veleposlanik u Litvi Petro Bešta pohvalio je europsko "liderstvo" baltičke zemlje s 2,8 milijuna stanovnika i "sinergiju društva i državnih vlasti".

"Kreativna rješenja i inicijative poput ove mogu nam pomoći da dobijemo rat", rekao je.

Turske borbene bespilotne letjelice, ponos Ankare, koje Ukrajina već ima, operativne su od prvih sati ruske invazije i pokazale su se, ističe Kijev, kao osobito moćno oružje u borbi s ruskim snagama.


22:25 - Rusi su do sada uništili više od 124 bolničkih zgrada za vrijeme napada na Ukrajinu, objavio je Viktor Liashko, ukrajinski ministar zdravstva. Oštetili su više od 800 bolničkih zgrada, 43 ljekarne i 85 vozila hitne pomoći. U napadima je stradalo 14 medicinskih radnika, a procjenjuje se da će vlada morati potrošiti najmanje 1,2 milijarde eura na saniranje štete.


22:19 - Rusija je zaradila 24 milijarde dolara od prodaje energenata Kini i Indiji, objavio je Bloomberg. Kina je na naftu i plin potrošila 19, a Indija 5 milijardi dolara, što je pet puta više nego je kupila prošle godine. 


21:47 - Ukrajinske snage odbile su ruske napade u blizini grada Donjecka, priopćio je ukrajinski Glavni stožer.

Serhij Šaptala je izvijestio da su ukrajinske trupe uspjele zaustaviti ofenzivu u blizini dva sela u blizini grada, piše Kyiv Independent. Također je rekao da su ruske snage granatirale tri sela u sjeveroistočnom dijelu regije iz višecijevnih raketnih bacača, ali nema izvještaja o žrtvama.

Donjeck je ključna meta za Rusiju koja pokušava zauzeti cijelu regiju Donbas. Ruske snage već su zauzele susjednu pokrajinu Luhansk i od tada je grad izložen teškom granatiranju.


20:58 - Osoblje ruskog predstavništva u Strasbourgu treba se u srijedu ukrcati na ruski let i napustiti francuski teritorij, tri mjeseca nakon isključenja Moskve iz Vijeća Europe, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Nakon isključenja Ruske Federacije iz Vijeća Europe u ožujku i posljedičnog zatvaranja njezina predstavništva u Strasbourgu, ovaj let koji je organizirala Rusija omogućio je osoblju i njihovim obiteljima da napokon napuste francuski teritorij i vrate se u domovinu", navodi Quai d'Orsay.

Ministarstvo na upit nije reklo ništa o broju članova osoblja, ni kada će i iz koje zračne luke poletjeti.

Izvori kojima se AFP obratio u Strasbourgu i u Parizu nisu komentirali ovu informaciju.

Oko 18.30 sati po mjesnom i po srednjoeuropskom vremenu prilazi ulici u kojoj je rusko veleposlanstvo u Strasbourgu, na istoku Francuske, gdje je smještena ta ustanova Europske unije, bili su zatvoreni policijskim vozilima, izvijestio je novinar AFP-a.

Specijalizirana mrežna stranica za praćenje letova FlightRadar24 objavila je da je "službeni ruski zrakoplov" kasno poslijepodne trebao sletjeti u međunarodnu zračnu luku Bazel-Mulhouse, oko 130 km od Strasbourga.

AFP je utvrdio da je ispred zgrade veleposlanstva bilo više autobusa i petnaestak policajaca na motorima.

Kako navodi FlightRadar24, zrakoplov je išao dugom rutom iznad Turske i Sredozemlja, a zatim je ušao u francuski zračni prostor.

Ruski zrakoplovi više ne mogu letjeti iznad Europe zbog međunarodnih sankcija uvedenih Moskvi nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Rusija je 16. ožujka službeno isključena iz Vijeća Europe, kojega je bila članica od 1996., zbog vojne ofenzive na Ukrajinu.

Vijeće Europe, koje pazi na ljudska prava u Europi, osnovano je 1949. i članice su mu dosad bile gotovo sve zemlje kontinenta, njih 47, pa tako i Rusija i Ukrajina.


20:55 - Čelnik vijeća Oblasti Dnipropetrovsk, Mikola Lukashuk, izvijestio je o ruskom granatiranju naselja Pokrovska. Prema trenutnim podacima, ranjene su tri osobe, od kojih je jedna ozbiljno ozlijeđena. 


19:08 - Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo je na Twitteru grafiku koja prikazuje procjene dosadašnjih ruskih vojnih gubitaka u ratu.


18:30 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su ruske oružane snage uništile dva napredna raketna sustava HIMARS, proizvedena u SAD-u, te njihova skladišta streljiva u istočnoj Ukrajini, što je Kijev kasnije odbacio.

Moskva je priopćila da je uništila dvije lansirne rampe za raketne sustave visoke mobilnosti (HIMARS) koje su Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili Kijevu.

Također se tvrdi da su ruske snage uništile dva skladišta streljiva u kojima su se skladištile rakete za HIMARS u blizini linije fronte u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj regiji Donjeck, glavnom fokusu ruskih trupa nakon zauzimanja Luganska u nedjelju.

Ministarstvo je objavilo videosnimku za koju kaže da prikazuje udar. Reuters nije mogao neovisno potvrditi napad.

Ukrajinski glavni stožer kasnije u srijedu odbacio je tvrdnje Rusije s tim u vezi. U objavi na Twitteru, navodi se da su tvrdnje "lažne" i da se ukrajinska strana koristi američkim HIMARS-om za nanošenje "razornih udaraca" ruskim snagama.


18:17 - U uznemirujućoj izjavi, član ruskog Sigurnosnog vijeća Dmitri Medvedev upozorio je SAD na "apokaliptične posljedice" ukoliko ne prestane s istraživanjem ruskih akcija u Ukrajini.

Medvedev je SAD optužio za "širenje kaosa i destrukcije svijetom u svrhu 'istinske demokracije'" nakon što je SAD podržao osnivanje međunarodnog suda koji bi odlučivao o potencijalnim ratnim zločinima na području Ukrajine.

"Cijela povijest Amerike od doba podčinjavanja domorodačkog indijanskog stanovništva predstavlja seriju krvavih ratova" istaknuo je Medvedev, te upitao je li se ikome sudilo za te zločine. 

U referenci na apokalipsu, ruski je dužnosnik dodao "SAD i njegove beskorisne marionete trebale bi se sjetiti riječi iz Biblije: Ne sudi, i neće ti biti suđeno, kako Božiji bijes ne bi jednoga dana došao u vašu kuću."


16:07 - Guverner Donjecka Pavlo Kyrylenko pozvao je 350.000 ljudi iz regije da pobjegnu nakon izvješća o novim smrtnim slučajevima i ozljedama. Najmanje sedam civila ubijeno je u ruskom granatiranju u posljednja 24 sata, a 25 ih je ranjeno dok Kremlj nastavlja pojačavati svoju ofenzivu u istočnoj Ukrajini.

- O sudbini cijele zemlje odlučivat će regija Donjeck. Kad bude manje ljudi, moći ćemo se više koncentrirati na našeg neprijatelja i obavljati naše glavne zadatke - naveo je Kyrylenko.

Nakon što je proglasio pobjedu u pokrajini Luhansk, Vladimir Putin je kao svoj najnoviji javni cilj postavio "oslobađanje" regije istočnog Donbasa, koju čine Luhansk i Donjeck, ali njegove snage i dalje nailaze na jak otpor.


16:03 - Rusko ministarstvo obrane je priopćilo da su ruske oružane snage uništile dva napredna raketna sustava HIMARS koje su Amerika i njezini saveznici isporučivali Ukrajini. Također se navodi da su ruske snage uništile dva skladišta streljiva blizu linije fronta u selu južno od Kramatorska u ukrajinskoj regiji Donjeck.


14:13 - Austrija počinje provoditi prijetnju ruskom Gazpromu o gubitku prava na skladištenje plina u Haidachu jer sustavno ne ispunjava svoj dio kapaciteta, objavila je vlada u srijedu.

Austrija zaprima oko 80 posto plina iz Rusije, ali traži alternative od početka rata u Ukrajini. U strahu da će joj Rusija prekinuti dotok plina, Austrija nastoji napuniti svoja skladišta plina koja su popunjena tek nešto ispod polovice kapaciteta.

Budući da Gazprom ne puni svoj dio postrojenja Haidach blizu Salzburga, konzervativna vlada obavijestila je rusku tvrtku u svibnju da će to skladište ustupiti drugima ako ga ne bude koristila. Zakon koji to omogućuje stupio je na snagu 1. srpnja.

"Ako korisnici ne skladište (plin), onda se kapacitet mora predati drugima", rekla je ministrica energetike Leonore Gewessler na konferenciji za medije. "To je kritična infrastruktura. Trebamo je sada u ovakvoj krizi. To se upravo događa u slučaju Gazproma i njegovog skladišta u Haidachu."


12:10 - Samoproglašena Narodna Republika Donjeck objavila je dnevni vojni operativni brifing. Tvrdi da je, zajedno s drugim proruskim snagama, "oslobodila" 241 naselje, što je porast u odnosu na jučerašnju brojku.

Tvrde se da su ukrajinske oružane snage prošlog dana granatirale 11 od tih naselja, što je uzrokovalo četiri smrtna slučaja i 14 ozlijeđenih civila. Tvrdnje nisu neovisno provjerene. Rusija i Sirija jedine su članice UN-a koje priznaju Narodnu Republiku Donjeck kao legitimnu vlast.


11:45 - Europska unija mora biti spremna na daljnje poremećaje u opskrbi plinom, čak i na potpuni prekid isporuke iz Rusije, stoga je u pripremi krizni plan, upozorila je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

 “Moramo se pripremiti za daljnje poremećaje u opskrbi plina, čak i za potpunu obustavu isporuke iz Rusije”, rekla je von der Leyen u raspravi u Europskom parlamentu, u kojem je zajedno s češkom premijerom Petrom Fialom govorila o prioritetima EU-a za naredno razdoblje.

 Von der Leyen je rekla da je danas 12 država članica EU-a izravno pogođeno bilo djelomičnim bilo potpunim prekidom dostave plina iz Rusije.

 “Očigledno je da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi energiju kao oružje. Stoga Komisija radi na kriznom planu, koji ćemo predstaviti zajedno s potrebnim instrumentima do sredine srpnja”, rekla je predsjednica Komisije.

 Mnoge države članice već imaju svoje nacionalne planove za situaciju u kojoj bi u potpunosti ostale bez ruskog plina, a predsjednica Komisije ističe da je na europskoj razini potreban koordiniran pristup i zajedničko djelovanje.

 Von der Leyen je podsjetila na “gorke lekcije” naučene na početku koronakrize kada su egoizam i protekcionizam vodili prema nejedinstvu i fragmentaciji Europske unije.

 Istaknula je da je nužno diversificirati izvore energije i osigurati dostavu plina od pouzdanih dobavljača. Rekla je da se smanjuje ovisnost o ruskom plinu, da je mjesečni uvoz plina iz Rusije pao za 33  posto u odnosu na prošlu godinu. Istodobno, porastao je globalni izvoz ukapljenog plina u Europu za 75 posto, a izvoz američkog ukapljenog plina u Europu je skoro utrostručen.

 Von der Leyen je istaknula da je dugoročno gledajući rješenje za energetsku neovisnost o Rusiji u obnovljivim izvorima energije.

 Pozvala je na ubrzanje zelene tranzicije.

 “Neki kažu da bi trebalo usporiti zelenu tranziciju jer to može ugroziti temeljnu sigurnost. Istina je suprotna, ako ne radimo ništa osim što se natječemo oko ograničenih rezervi fosilnih goriva, cijene će eksplodirati i puniti Putinovu ratnu riznicu”, rekla je von der Leyen.


10:58 - Najmanje pet osoba ubijeno je u regiji Donjeck na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata, objavila je regionalna vojska.

Pavlo Kirilenko, šef regionalne vojne uprave Donjecka, rekao je da je još 21 osoba ozlijeđena dok se nemilosrdno granatiranje nastavlja.

Od pet mrtvih, dvoje je zabilježeno u Avdiivki, a po jedan u Slovjansku, Krasnohorivki i Kurahovu.

- Trenutno je nemoguće utvrditi točan broj žrtava u Mariupolju i Volnovasu - kazao je. 


10:37 - Objavljena je snimka predsjednika čečenskog parlamenta Magomeda Daudova kako daje izjave za medije. 

Putinov saveznik kaže 'stići ćemo do Berlina' ako ih ruski predsjednik ne zaustavi. Kaže da čečenske snage koje podupiru Rusiju prvenstveno to čine kako bi obranile islam.

''Dok nas Vladimir Putin ne zaustavi, inšallah [ako Bog da] doći ćemo do Berlina'', kazao je. 

"Pobijedit ćemo, u to nema sumnje."


9:36 - Ukrajinski guverner Luganska rekao je jutros da se nastavljaju borbe u selima oko Lisičanska.

Na Telegramu je Sergej Haidai rekao da su "neka naselja već dva puta bila pod jednom ili drugom kontrolom".

Ponovio je da je do 15.000 civila ostalo u Lisičansku, a 8.000 u Sjevjerodonecku, dodajući da je "današnje video snimke iz Lisičanska bolno gledati".

Dodao je kako “Rusi napreduju prije svega zbog činjenice da su nadmoćni u topništvu kojim uništavaju gradove i obrambene položaje”.


8:40 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je svoj poziv na daljnju isporuku oružja sa zapada, posebice modernih sustava proturaketne obrane kako bi se obranili ukrajinski gradovi, u svom video obraćanju u utorak navečer.

Biti u stanju obraniti zemlju od ruskih raketnih napada prije kraja godine ključna je zadaća ukrajinskog vodstva, rekao je Zelenski. "Ali ispunjenje ove zadaće ne ovisi samo o nama, nego i o tome da naši partneri shvate naše temeljne potrebe."

Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser

Zelenskij je rekao da iako se već neko vrijeme u glavnom gradu Kijevu i u mnogim drugim gradovima nisu čule sirene za zračnu uzbunu "ne treba tražiti logiku u akcijama terorista. Ruska vojska ne radi pauze."

Ruska vojska imala je samo jedan zadatak, dodao je Zelenski. "Oduzimati živote, zastrašivati ljude - tako da se i nekoliko dana bez zračne uzbune već osjeća kao dio terora".


8:24 -  Sjedinjene Države i druge zemlje pozvali su da se ruska i bjeloruska nacionalna sportska tijela suspendiraju iz međunarodnih sportskih saveza, što je navelo snažnu reakciju Rusije. Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Državama opisalo je potez kao "rusofobičan" i poručilo da "sport treba ostati izvan politike".

"Korištenje toga kao instrumenta za vršenje pritiska i izravnavanje računa izravno krši osnovna načela olimpijskog pokreta i protivno je duhu natjecateljstva kao i zdravog natjecanja", stoji u priopćenju.

 


8:22 -  Ruske snage snažno napadaju potpomognute jakom topničkom vatrom u velikoj ofenzivi na ukrajinsku regiju Doneck, rekli su ukrajinski dužnosnici nakon što je Moskva proglasila pobjedu u susjednoj pokrajini Luhansk.

Doneck i Luhansk čine Donbas, industrijalizirani istočni dio Ukrajine u kojem se odvija najveća bitka u Europi nakon više desetljeća. Rusija želi od Ukrajine oteti kontrolu nad cijelim Donbasom u ime separatista koje podržava Moskva u njihove dvije samoproglašene narodne republike.

Nakon što su ruske snage u nedjelju preuzele kontrolu nad Lisičanskom, posljednjom utvrdom ukrajinskog otpora u Luhansku, ukrajinski dužnosnici rekli su kako sada očekuju da Moskva usmjeri svoje napore posebno na gradove Slovjansk i Kramatorsk u Donecku.


7:37 -  Bitka za Slovjansk će vjerojatno biti ključna u borbi za Donbas jer se ruske snage približavaju i to na 16 km od grada Donjecka, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane.

 


6:57 -  Guverner istočne regije Donjecka Pavlo Kyrylenko pozvao je čak 350.000 civila na evakuaciju u svjetlu neposredne ruske ofenzive.

Poziv dolazi dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u okupiranju istočne pokrajine Luhansk. Vjeruje se kako će Rusija eskalirati vojnu ofenzivu u Donjecku, što je natjeralo vlasti da pozovu više od četvrt milijuna stanovnika na evakuaciju.

Kyrylenko je kazao da je evakuacija čak 350 tisuća neophodna kako bi se spasili životi i  omogućilo ukrajinskoj vojsci da bolje brani gradove od ruskog napredovanja.

- O sudbini cijele zemlje odlučivat će se u regiji Donjeck. Kad bude manje ljudi, moći ćemo se više koncentrirati na našeg neprijatelja i obavljati naše glavne zadaće", kazao je.


5:51 -  Latvijski ministar obrane Artis Pabriks najavio je u utorak vraćanje obveznog vojnog roka u jeku rastućih napetosti sa susjednom Rusijom i rata u Ukrajini.

"Sadašnji vojni sustav Latvije dosegnuo je svoje granice. Istovremeno, nemamo razloga vjerovati da će Rusija promijeniti svoje ponašanje", rekao je Pabriks novinarima.

>>> OPŠIRNIJE

 


 

5:49 -  Ruski opunomoćenici u oblasti Donjecka na silu su prisvojili brodove Blue Star I pod zastavom Paname i Smarta Shipping pod zastavom Liberije bez naknade i to tako što su ih proglasili "državnim vlasništvom", piše Reuters.

Ovo je prvi put da su zaplijenjeni trgovački brodovi od početka rata. Procjenjuje se da je više od 80 stranih brodova zapelo u ukrajinskim lukama zbog ruske agresije.

Ključne riječi

Komentara 45

BA
banini
08:33 06.07.2022.

Nadam se da će evakuacija uspjeti, a djecu je već trebalo evakuirati !

DU
Deleted user
12:39 06.07.2022.

Pa jel još nemaju rezervne izvore plina. Nakon četiri mjeseca. Djeluje kao zezancija.

Avatar Behemot
Behemot
23:40 06.07.2022.

Ukoliko je istina da ruska strana ima 15x više topničkog oružja, da su uspostavili front i protuzračnu obranu te da dronovi više nemaju učinka, tada Rusiji za postizanje ciljeva uopće više ne treba taktika nego samo vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije