Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitne informacije za ulagače

Zbog Rusije IGH i Haludovo uopće nisu predali revizorska izvješća

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Igor Kralj/PIXSELL
05.07.2022.
u 11:08

Skoro četvrtina izdavatelja vrijednosnih papira nije dobila pozitivno mišljenje revizora, mišljenje s rezervom imaju Span, Zagrebački holding i Varteks, dok Viro tvornica šećera ima suzdržano mišljenje, a modificirano Atlantska plovidba, FTB turizam i Koteks

Još uvijek skoro četvrtina izdavatelja vrijednosnih papira nije dobila pozitivno mišljenje za revidirane financijske izvještaje za 2021. godinu! Prema Hanfinoj analizi dostavljenih revidiranih izvještaja društava koja su na burzi za 2021. godinu, povećan je broj izdavatelja s pozitivnim mišljenjem sa 73 na 78, kao i broj izdavatelja s modificiranim mišljenjem sa 18 na 20, u usporedbi s podacima za prethodne tri godine. Više od 75 posto dobilo ih je pozitivno mišljenje, no preostali – nisu.

Oni koji uopće nisu dostavili izvještaje su - Institut IGH, Hoteli Haludovo, Jelsa i Maraska. A IGH koji je na službenom tržištu i Hoteli Haludovo to nisu učinili zbog – Rusije!

- Društvo obavještava investicijsku javnost da će uslijed otežane interne komunikacije s podružnicom u Rusiji, glede koje, zbog trenutačne globalne geopolitičke i gospodarske situacije, nije objektivno moguće provesti reviziju, s odgodom ispuniti propisane obveze u vezi objave revidiranih godišnjih financijskih izvještaja za 2021. godinu te nerevidiranih konsolidiranih i nekonsolidiranih financijski izvještaja za prvo tromjesečje poslovne 2022. godine. Društvo će godišnje financijske izvještaje za 2021. godinu i kvartalno izvješće za prvi kvartal 2022. godine objaviti najkasnije do 30. lipnja 2022. godine – izvijestili su iz IGH.

Zbog ruskog vlasničkog backgrounda izvještaj nisu predali ni Hoteli Haludovo odakle su objavili da je revizorsko društvo, odabrano na godišnjoj skupštini 2021., uvjetovalo svoj rad plaćanjem usluga i dostavom određene dokumentacije, no kako Haludovo održava svoju financijsku stabilnost putem vanjskih pozajmica, čije je dobivanje otežano sankcijama, tražili su produžetak roka do lipnja 2022.

Jelsa je kasnila s održavanjem redovne Skupštine zbog promjena u upravi pa su kasnili i s izborom revizora, a Maraska nije dala nikakav konkretan razlog nepredavanja izvještaja, osim da to ne mogu napraviti u roku, nego s odgodom.

Neka su društva napredovala u odnosu na godinu ranije: Granolio, Tehnika i Zagrebačke pekarne Klara dobile su za 2021. pozitivno mišljenje, dok su za prethodnu godinu imali modificirano. Pozitivno je mišljenje dobila i Hrvatska elektroprivreda koja nije uključena u analizu jer obveznice nisu uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Tri izdavatelja imaju mišljenje s rezervom: Span, Zagrebački holding i Varteks. Viro tvornica šećera ima suzdržano mišljenje, dok modificirano mišljenje imaju Atlantska plovidba, FTB turizam i Koteks koji su godinu ranije imali pozitivno mišljenje.

Na uređeno tržište 30. travnja 2022. bili su uvršteni vrijednosni papiri 101 izdavatelja, a HEP je 102. društvo koje je, objašnjavaju u Hanfi, priključeno analizi jer mu je Republika Hrvatska matična država članica. Revidirane je godišnje izvještaje za

2021. predalo 96 izdavatelja (94 posto) od ukupno 102. Nije ih predalo pet izdavatelja, dok je jedan izdavatelj predao samo nekonsolidirani izvještaj, jedan samo konsolidirani izvještaj, a ukupno devet je dostavilo svoje revidirane godišnje izvještaje za 2021. godinu izvan zakonskog roka.

Revidirani konsolidirani godišnji izvještaj za 2021. Atlantska plovidba je predala sa zakašnjenjem tek 20. lipnja 2022. i ona je rekorder u kašnjenju, a nepravovremeno su ih dostavili i Brodomerkur, FTB Turizam, HTP Korčula, HTP Orebić, Koestlin, OT – Optima telekom, Professio Energia i The Garden Brewery. Saponia je dostavila samo nekonsolidirani izvještaj te burzu obavijestila o nemogućnosti dostave konsolidiranog izvještaja u zakonskom roku. Atlantska plovidba dostavila je samo konsolidirani izvještaj.

Revizori su pozitivno mišljenje na financijska izvješća dali svim društvima koja su na vodećem tržištu, za 81 posto društava na službenom tržištu te za 72 posto društava na redovitom tržištu. Od ukupnog broja modificiranih mišljenja, 19 su mišljenja s rezervom, dok je jedno suzdržano. Prethodne 2021. godine sva modificirana mišljenja su bila mišljenja s rezervom. Mišljenje s rezervom ukazuje na određena, ali ne i prožimajuća kriva prikazivanja ili izostanak dokaza o prikazima u financijskim izvještajima. Suzdržano mišljenje znači da revizor nije mogao pribaviti dostatne i primjerene dokaze na kojima bi temeljio mišljenje, a mogući učinci pogrešnih prikazivanja su značajni i prožimajući za financijske izvještaje. Ove podatke regulator objavljuje kako bi ulagači mogli imati uvid u poslovanje kompanija i donijeti relevantnu odluku o investiciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije