Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.07.2022. u 16:09

Amerikanci traže da se odredi maksimalna cijena po kojoj bi rusku naftu smio kupovati bilo koji kupac u svijetu koji se koristi uslugama europskih i britanskih brodara i osiguravateljskih kuća bez kojih je teško (ne i nemoguće) zamisliti globalni prijevoz ruske nafte tankerima

Takvo političko manipuliranje cijena nikad nije pokušano. Ali nakon summita G7 u bavarskim Alpama rad na uvođenju ograničenja cijene fosilnih goriva iz Rusije postao je konkretniji nego ikad prije. Čini se da je postignut politički konsenzus da SAD i EU istraže tu mogućnost, ali detalji još nisu poznati jer tek sata počinje, i trajat će vjerojatno nekoliko tjedana, rad na konkretiziranju te ideje. Ono što sada znamo je sljedeće.

Amerikanci traže da se odredi maksimalna cijena po kojoj bi rusku naftu smio kupovati bilo koji kupac u svijetu koji se koristi uslugama europskih i britanskih brodara i osiguravateljskih kuća bez kojih je teško (ne i nemoguće) zamisliti globalni prijevoz ruske nafte tankerima. Talijani i još neki Europljani, s druge strane, traže ograničenje cijene ruskog plina. Amerikanci ne, oni lobiraju samo za takvo rješenje oko nafte, ali talijanski napori tiču se ruskog plina i tu neslužbeno znamo, barem iz naših razgovora po kuloarima u Bruxellesu, koji plafon ciljaju Talijani: 80 eura po megavat-satu (MWh).

Trenutačno se cijena plina na "spot" tržištu u Europi kreće oko 130 – 140 eura po MWh. Plafon za cijenu ruske nafte, koji bi u ovakvom rješenju ciljali Amerikanci, još ne znamo. Ali cilj bi bio da se smanji divljanje cijena energenata, da se smanji inflacija i da se ruski proračun oslabi jer dosad uvedene sankcije nisu smanjile ruske prihode od prodaje nafte i plina. Zvuči dobro? Na čemu onda zapinje donošenje odluke? Neki Europljani skeptični su prema učinku takvog poteza koji bi mogao podrivati već izglasani embargo na uvoz ruske nafte u EU. Ako ruska nafta pojeftinjuje, je li to onda i poruka svima u svijetu da samo nastave kupovati rusku naftu? Bliskoistočne zemlje, veliki proizvođači nafte, također mogu ustati protiv ovakve ideje ako im se ne svidi princip, i presedan, jer možda strahuju da bi se jednom mogao uvesti i protiv njih.

S druge strane, ograničavanje cijene plina može izazvati protureakciju Rusije u obliku zatvaranja plinovoda. Nametne li im se niska cijena, Rusi mogu odlučiti ne prodavati po toj cijeni. Postoji još niz drugih rizika i nejasnoća. Ali do kraja ljeta takva bi odluka možda mogla biti dogovorena na zapadu.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
23:39 05.07.2022.

Ha. Ti ljudi zbilja nisu normalni. Sta su oni sebi umislili, majko mila? Pa nije vam svijet vasa "prchija" da ce te vi odredjivati tko ce kome prodavati, kada i po kojoj cijeni. Prosli su dani kad ste vi upravljali svijetom kao sa svojim kolonijama. Budjenje je gadno, a karma kucka, je li zapadna "gospodo". Dolazi vam kraj a jesen i pogotovo zima ce biti vruce. U Britaniji se vec pocela raspadati vlada, u Francuskoj je takodjer "veselo" a u Njemackoj se opako kuha dok u Americi gotovo svaki dan neke pucnjave gdje nesretnici koje ste izludjeli "zakljucavanjima" cine pokolje i ubijaju nesretne ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije