Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog jakog vjetra na Zavižanu osjet hladnoće -43 º C, zaledilo se more u Tisnom

Na šibenskoj rivi bilo je i snježnih pahulja.
26. veljače 2018. u 13:48 3 komentara 4953 prikaza
Foto: Nel Pavletic/Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

Snijeg je prekrio veći dio Hrvatske, što je uz iznimno niske temperature dovodi do teškoća u prometu, otežava opskrbu građana, a jak vjetar znatno povećava osjećaj hladnoće.

Sige NISKE TEMPERATURE Ledeno jutro u Hrvatskoj: Na Zavižanu izmjereno -20°C

Neugodan doživljaj hladnoće povećava vrlo jak vjetar, poput onoga u Senju, koji aktualnih -7,3 Celzijevih stupnjeva pod vjetrom brzine 45 km na sat, prema indeksu hlađenja, "spušta" na – 18 Celzijevih stupnjeva.

Jak olujni vjetar od gotovo 100 kilometara na sat s temperaturom od -22  Celzijevih stupnjevana Zavižanu,  stvara "ugođaj" od polarnih – 43 stupnjeva Celzija.

Niske temperature zaledile su fontanu ispred šibenske crkve Gospe van Grada, a na rivi je bilo i snježnih pahulja. 

1 / 13
Šibenik: Zbog niskih temperatura smrzla fontana ispred crkve Gospe van grada

Niske temperature i jaka orkanska bura zaledile su uvalu Ivinje u Tisnom. U skupini s najnižim temperaturama danas u 12 sati bili su Daruvar s -8,3 stupnja Celzija, Krapina s  - 8,8, Karlovac - 9 stupnjeva,  Bjelovar i  Sisak - 9,1, Zagreb-Maksimir i Varaždin - 9,2 stupnja, Križevci - 9,5, RC Bilogora - 9,7, Ogulin - 10.8,  Sv. Jure-Biokovo - 11,6, Gospić -12,4, Parg-Čabar -14,3, Puntijarka -15,4 i Zavižan - 22º C, podatci su Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ).

1 / 14
Tisno: Zbog hladnoće i jake bure zaledilo se more u uvali Ivinje

Snijeg je pao čak i na otoku Hvaru, točnije u mjestu Humac.

Hladnoća u kombinaciji s jakim vjetrom zaledila je i rivu u Bakru.

1 / 9
Niske temperature i jaka bura zaledile rivu u Bakru

Prema Klimatskom atlasu Hrvatske apsolutni minimumi temperature zraka u Hrvatskoj zabilježeni su u kontinentalnim dijelovima i kreću se između -21,7º Celzija izmjerenih 1985. godine na Pargu i - 28,9º C 1963. godine u Gospiću.

Zbog zagrijavajućeg utjecaja mora zimi, u primorju su minimalne temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva  više nego u unutrašnjosti i kreću se od - 15º C u Rovinju do -7º C na južnom Jadranu i otocima, ističe se u Atlasu.

Snijeg u Dalmaciji Zimski uvjeti na cestama Olujni vjetar i snijeg stvaraju probleme: zabijelila se i Dalmacija, obvezna zimska oprema Zoran Vitas Umjesto zime na mrežama radije je potražite u povijesti RENATA RAŠOVIĆ Da, zimi je zima, a ljeti vruće, otkud ta histerija u medijima?
arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • pimnpekpeka:

    svake godine prodajete istu priču. Zaledilo ser ore kod Tisnoga!!!!! prlićak od cca 20cm s boćatom vodom. Neš' senzacije. Dajte najte više. Uozbiljite se i ne pišite gluposti

  • hepog:

    nije li zima ???...

  • nogogaz:

    Pazite na sebe, dragi moji balkanci! Nadam se da siromaci imaju dovoljno odjece i toplu sobu i hranu. Kad je zima je zima za sve, rome hrvate, muslimane, bosnjake, katolike pravoslavne, slovence srbe, crnogorce... Proljece i ljubav su blizu!