Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimski uvjeti na cestama

Olujni vjetar i snijeg stvaraju probleme: zabijelila se i Dalmacija, obvezna zimska oprema

Snijeg u Dalmaciji
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/7
Autori: Hina, Vecernji list
25.02.2018.
u 12:32

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema slobodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci i obratno.

Snijeg otežava vožnju u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te dijelu Dalmacije. Na pojedinim dionicama cesta vozi se otežano zbog ugaženog ili razmočenog snijega na kolniku, a upozorava se i na moguću poledicu, osobito na mostovima i nadvožnjacima kroz unutrašnjost, izvijestio je HAK.

Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 Gračac-Obrovac-Karin osim za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom), Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene, autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana), DC1 Udbina-Gračac-Knin (zbog snježne vijavice), DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, ŽC5203 Brotnja-Sučević-Srb.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb na dionici Čavle-Kikovica-Delnice, riječka obilaznica (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica, A7 čvor Draga-čvor Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, DC25 Gospić-Karlobag, Paški most, LC58107 od Kraljevice (DC8) do Križišća (DC501), ŽC5030 Platak-Kamenjak.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica te DC1 Vaganac-Korenica-čvor Udbina.

Upozoravaju se sudionici u prometu kroz Gorski kotar na povećani oprez, zbog stvaranja snježnih zapuha i vijavice koja znatno smanjuje vidljivost. Također se upozoravaju svi sudionici u prometu da prilagode vožnju uvijetima na cesti, te da ne koriste vozila koja nisu opremljena zimskom opremom.

Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti. (Hrvatske ceste i HAC zajedničkim kapacitetima obavljaju aktivnosti sa ciljem što bržeg postizanja prohodnosti za teretni promet između Rijeke i Delnice). Prema Dalmaciji i obratno također nema slobodne ceste za kamionie s prikolicom i tegljače s poluprikolicom zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta.

Zimska oprema obvezna na cesti Makarska-Vrgorac

Na makarskim prometnicama, izuzev prometnice Makarska-Vrgorac, danas prijepodne nije bilo snijega, spomenuta prometnica redovito se čisti i posipa, a zimska oprema je obvezna, doznaje se u makarskoj policiji i Gradskom centru Osejava.

Snijeg pada na Biokovu, protekle noći i jutros palo je 15-ak centimetara novoga, pa je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri visok oko dva metra, a u nanosima ima ga i do tri metra. Biokovska prometnica sve od prijevoja Staza zasuta je snijegom.

Zbog visokih snježnih nanosa, dolazak smjene HRT-ove posade na odašiljač na Biokovo, planiran za ponedjeljak, je upitan, doznaje se od dežurnog tehničara na biokovskom odašiljaču na Svetom Juri.

Snijeg u Dalmaciji
1/8

 Zbog snijega, na konavoskim brdima u nedjelju ujutro proglašeni su zimski uvjeti, za vozila je obvezna zimska oprema. Tijekom noći i jutra palo je od 2 do 4 centimetra snijega, a ima i poledice. Na terenu su ralice konavoske Zimske službe koje čiste ceste, pa većih poremećaja u prometu, za sada, nema, priopćila je općina Konavle.

HŽ: pruge su prohodne i u funkciji

Članovi Uprave HŽ Infrastrukture posjetili su Ogulin, zahvalili i dali podršku radnicima HŽ Infrastrukture koji čiste i održavaju pruge te u pratnji novinarskih ekipa snjegočistačem i pružnim vozilom obišli dionicu pruge od Ogulina do Moravica

- Radi se o jednoj od najzahtjevnijih dionica, a koja se, kao i cijela željeznička mreža, redovito čisti i održava kako bi se osiguralo funkcioniranje željezničkog prometa u ovim ekstremnim uvjetima koji su zahvatili cijelu zemlju - kažu iz HŽ-a.

Napominju da se sve dežurne ekipe i raspoloživi strojevi HŽ Infrastrukture danonoćno na terenu, a posebno su angažirani na čišćenju pruga kroz Liku i Gorski kotar

Foto: HŽ

Pruge su prohodne za sve vlakove ali se u ovakvim situacijama ne preporučuje prometovanje nagibnim vlakovima zbog njihove lagane konstrukcije. Organizacija linija je u nadležnosti prijevoznika te se prijevoz odvija sukladno tehničkim mogućnostima i vremenskim prilikama dodaju iz HŽ-a.

- Proteklih dana najviše poteškoća bilo je uslijed velikih zapuha koji su na određenim dijelovima dosezali i do dva metra. Održavanje prohodnosti na nekim lokacijama gdje pruga prolazi kroz usjeke širine tri metra, a u situaciji ovako velikih padalina u kombinaciji s izuzetno jakim vjetrom, zahtjeva duže vrijeme čišćenja. Stoga je krajem prošlog tjedna došlo do dužih kašnjenja pojedinih vlakova na ličkoj pruzi, no u svakom trenu je bila zajamčena sigurnost prometa i putnika - ističu.

Sitan snijeg pada u Splitu

Sitan snijeg koji se ne zadržava na tlu pada u Splitu i njegovoj široj okolici, u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kažu da za sada nemaju ozbiljnijih poziva za pomoć. Snijeg je u nedjelju iznenadio i Šibenčane, Dubrovčane, stanovnike Dalmatinske zagore i otoka. T emperatura u Splitu spustila se na 1 stupanj, no zbog jakog sjeveroistočnog vjetra, dojam je da je i hladnije.

Prema prognozama, sitan snijeg padat će i poslijepodne, te u ponedjeljak ujutro. Sve su ceste u Županiji splitsko-dalmatinskoj prohodne

U prostorima JVP Grada Splita sastao se Stožer civilne zaštite na kojem je podneseno izvješće o stanju na terenu, poduzetim aktivnostima komunalnih službi te dogovoreno daljnje postupanje u skladu s vremenskom prognozom.

- Danas, noćas i sutra očekuju se snijeg i susnježica. Ne očekuju se veće količine snijega. Temperatura će padati ispod ništice, puhat će jaka i olujna bura, pa će sigurno zalediti tijekom noći, a osjet hladnoće bit će oko -10 - zaključak je Stožera. 

- Veća opasnost je zaleđivanje tla nego od količine snijega. Kako ne bi došlo do smrzavanja ceste ekipe cestara posipale su noćas u dva navrata od 3 i 5 sati (MO Žrnovnica, Sitno, Srinjine), ulice koje su obuhvaćene trasom današnjeg polumaratona  te važnije ceste u gradu. Također, tri ekipe posipale su u centru grada kamene površine, a doći će i četvrti tim i proći ulice u Varošu kako ne bi došlo do smrzavanja - poručuju.

Snijeg u Dalmaciji
1/17

 

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
10:53 25.02.2018.

Jesenti milu bigulicu, kao tzv. mali čovjek postavio bih znatiželjno pitanje. Naime, kako bi problem velikog snijega na hrvatskim prometnicima, a osobito u Gorskom kotaru riješili vrli saborski muži Stazić Neško, Grbin Pećko, Maras Gogo, Glavašević Boki, Vrdoljak Ivek, Beus Richembergh Gogo (poznat i kao lažni plemić), Sinčić Ivek, Pernar Ivek, Petrov dr. Božek, Grmoja NIkša i Bulj Mirek? A tek Bernardić Dado zvani Bero? To su vhunski intelektuialci i nepobitni stručnjaci koje Hrvatska ima, jer inače ne bi imali toliku plaću da nisu. Zato njih obvezatno treba angažirati u rješavanju toga nemilog problema. A ne bilo loše u rješavanje uključiti i dičnu civilnoudraugarsku scenu na čelu s Raukar Urškom, Matula Vilčekom, Sarnavka Sanjicom, Juras Sanjicom, Govedić Nataškom, Borić Radojčicom, Pusić Zokijem, Kapović dr. Matanom, Zedlić Dragančetom itd. Onda bi Gorskokotorani i sve "građanke i građani Hrvatske" (kako bi to rekli SDP-ovci) tek vidjeli čija mati crnu vunu prede.

DH
dalibor.hren
12:38 25.02.2018.

Zimske gume su obavezne od listopada!

DU
Deleted user
12:45 25.02.2018.

Evo vidimo koliko snijega u Dalmaciji,ralica jedva prošla

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije