Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNO IME

Zaev: Pronašli smo rješenje za ime Makedonije; Tsipras: Ne može se govoriti o dogovoru

Zoran Zaev i Aleksis Cipras
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.05.2018.
u 17:55

Zaev nije objavio o kojem se rješenju radi

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

"Raspravljali smo o nekoliko varijanti. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama", rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan.

"Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo", rekao je Zaev.

Zaev nije objavio o kojem se rješenju radi.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije od 1991., što je bivšu jugoslavensku republiku koštalo članstva u NATO-u i znatno joj usporilo put prema EU-u.

Zoran Zaev i Aleksis Cipras
1/14

Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njezine povijesne i kulturne baštine i optuživala za Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Novi pregovori dviju zemalja počeli su nakon pobjede socijaldemokrata Zaeva na parlamentarnim izborima i okončanja desetljeće duge vlasti nacionalista u Makedoniji.

Zaev je odmah počeo slati pomirljive signale u Atenu, a Cipras prihvatio obnovu pregovora.

Grčka je u razgovorima inzistirala da Makedonija mora dodati neku odrednicu u svoje ime, poput "gornja" ili "sjeverna" i tu promjenu potvrditi promjenom ustava.

Po izvoru bliskom makedonskim vlastima, trenutačno je najveća poteškoća u rješavanju ovog političko-semantičkog spora naziv makedonskog jezika.

Tsipras kaže da se još ne može govoriti o dogovoru o imenu Makedonije

Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao u četvrtak da još nije u položaju da govori o dogovoru s Makedonijom o rješenju višedesetljetnog spora o imenu te države, nakon razgovora s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom.

Dvije zemlje i dalje nastavljaju raditi kako bi postigle konačni globalni dogovor do kraja lipnja, dodao je Tsipras. On je na konferenciji za novinare u Sofiji, koju je prenosila grčka televizija, pozvao makedonsku stranu na vrlo brzu reakciju.

"Mislim da smo pokrili najveći dio razmaka, ali još ga preostaje", rekao je grčki čelnik koji je uzeo odmak od izjava makedonskog premijera.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
16:35 17.05.2018.

juzna Srbija?

QQ
qqq
16:19 17.05.2018.

Rješenje je pripajanje.

KA
KaraMarko
16:42 17.05.2018.

Juzna Srbija je najrealnije rijesenje ako nece da se zovu Albanija za samo 10 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije