Naslovnica Vijesti Svijet

Zaev: Pronašli smo rješenje za ime Makedonije; Tsipras: Ne može se govoriti o dogovoru

Zaev nije objavio o kojem se rješenju radi
17. svibnja 2018. u 17:55 8 komentara 1447 prikaza
Zoran Zaev i Aleksis Cipras
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da su on i grčki kolega Aleksis Cipras pronašli obostrano prihvatljivo rješenje višedesetljetnog spora o imenu Makedonije.

Makedonija DUGI SPOR Za Atenu je rješenje oko imena Makedonije "još daleko"

"Raspravljali smo o nekoliko varijanti. Jedna od njih prihvatljiva je objema stranama", rekao je Zaev u Sofiji na marginama summita EU-zapadni Balkan.

"Sada ćemo se savjetovati s relevantnim čimbenicima u našim zemljama i s institucijama i vidjeti je li to rješenje provedivo", rekao je Zaev.

Zaev nije objavio o kojem se rješenju radi.

Atena i Skoplje u sporu su oko imena Makedonije od 1991., što je bivšu jugoslavensku republiku koštalo članstva u NATO-u i znatno joj usporilo put prema EU-u.

Zoran Zaev i Aleksis Cipras
1 / 14
Protest u Ateni protiv imena Makedonija

Grčka tvrdi da je makedonsko ime dio njezine povijesne i kulturne baštine i optuživala za Skoplje za pokušaj krađe identiteta, pa čak i teritorija.

Novi pregovori dviju zemalja počeli su nakon pobjede socijaldemokrata Zaeva na parlamentarnim izborima i okončanja desetljeće duge vlasti nacionalista u Makedoniji.

Zaev je odmah počeo slati pomirljive signale u Atenu, a Cipras prihvatio obnovu pregovora.

Grčka je u razgovorima inzistirala da Makedonija mora dodati neku odrednicu u svoje ime, poput "gornja" ili "sjeverna" i tu promjenu potvrditi promjenom ustava.

Po izvoru bliskom makedonskim vlastima, trenutačno je najveća poteškoća u rješavanju ovog političko-semantičkog spora naziv makedonskog jezika.

Tsipras kaže da se još ne može govoriti o dogovoru o imenu Makedonije

Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao u četvrtak da još nije u položaju da govori o dogovoru s Makedonijom o rješenju višedesetljetnog spora o imenu te države, nakon razgovora s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom.

Dvije zemlje i dalje nastavljaju raditi kako bi postigle konačni globalni dogovor do kraja lipnja, dodao je Tsipras. On je na konferenciji za novinare u Sofiji, koju je prenosila grčka televizija, pozvao makedonsku stranu na vrlo brzu reakciju.

"Mislim da smo pokrili najveći dio razmaka, ali još ga preostaje", rekao je grčki čelnik koji je uzeo odmak od izjava makedonskog premijera.

Makedonija Problem s nazivom Makedonija i Grčka korak bliže rješenju spora oko imena Kolinda Grabar-Kitarović ZAŠTITA MANJINA Grabar-Kitarović Hrvatima u Makedoniji poručila kako se radi na ostvarivanju njihovih prava Putopis: Balkan Na balkanskoj ruti Neka se Thompson zamisli zašto ga je mala Grkinja varala
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas