Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGI SPOR

Za Atenu je rješenje oko imena Makedonije "još daleko"

Makedonija
OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL
15.05.2018.
u 15:30

Od 1991., kada se raspala Jugoslavija, a Makedonija proglasila neovisnost, Grčka odbija priznati je pod tim imenom optužujući je za težnje prema grčkoj pokrajini istog imena i blokira je na putu za ulazak u NATO i Europsku uniju.

Rješenje za desetljećima dug spor o imenu Makedonije "još je daleko" unatoč napretku u pregovorima između dviju susjednih država, kazao je u utorak predstavnik grčke vlade.

Od 1991., kada se raspala Jugoslavija, a Makedonija proglasila neovisnost, Grčka odbija priznati je pod tim imenom optužujući je za težnje prema grčkoj pokrajini istog imena i blokira je na putu za ulazak u NATO i Europsku uniju.

"Ostvaren je znatan napredak u stalnim razgovorima s našim susjedima no još smo daleko od završetka pregovora i sporazuma", rekao je glasnogovornik grčke vlade Dimitris Canakopoulos.

Premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev trebali bi se sastati u susjednoj Bugarskoj u četvrtak na rubu sastanka summita između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Grčka je pozvala Makedoniju da promijeni ime i ustav kako bi iz njega izbacila "iredentističke" referencije kojima izražava teritorijalne ambicije.

Canakopoulos je rekao da sporazum mora biti sveobuhvatan i sadržati specifične ciljeve i vremenski okvir. 

"Neće to biti rješenje koje se postiže pritiskom na gumb", rekao je.

Grčka želi solidno ime koje će se koristiti na svim međunarodnim forumima.

Ključne riječi

Komentara 1

GO
goronja
17:47 15.05.2018.

Ako je Tito rwkao da je to Makedonija, to će i ostati Makedonija a vi Grci lagana šetnja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije