Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Za Atenu je rješenje oko imena Makedonije "još daleko"

Od 1991., kada se raspala Jugoslavija, a Makedonija proglasila neovisnost, Grčka odbija priznati je pod tim imenom optužujući je za težnje prema grčkoj pokrajini istog imena i blokira je na putu za ulazak u NATO i Europsku uniju.
15. svibnja 2018. u 15:30 1 komentara 381 prikaza
Makedonija
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/PIXSELL

Rješenje za desetljećima dug spor o imenu Makedonije "još je daleko" unatoč napretku u pregovorima između dviju susjednih država, kazao je u utorak predstavnik grčke vlade.

Makedonija Problem s nazivom Makedonija i Grčka korak bliže rješenju spora oko imena

Od 1991., kada se raspala Jugoslavija, a Makedonija proglasila neovisnost, Grčka odbija priznati je pod tim imenom optužujući je za težnje prema grčkoj pokrajini istog imena i blokira je na putu za ulazak u NATO i Europsku uniju.

"Ostvaren je znatan napredak u stalnim razgovorima s našim susjedima no još smo daleko od završetka pregovora i sporazuma", rekao je glasnogovornik grčke vlade Dimitris Canakopoulos.

Premijeri Grčke Aleksis Cipras i Makedonije Zoran Zaev trebali bi se sastati u susjednoj Bugarskoj u četvrtak na rubu sastanka summita između EU i zemalja zapadnog Balkana.

Grčka je pozvala Makedoniju da promijeni ime i ustav kako bi iz njega izbacila "iredentističke" referencije kojima izražava teritorijalne ambicije.

Canakopoulos je rekao da sporazum mora biti sveobuhvatan i sadržati specifične ciljeve i vremenski okvir. 

"Neće to biti rješenje koje se postiže pritiskom na gumb", rekao je.

Grčka želi solidno ime koje će se koristiti na svim međunarodnim forumima.

Makedonci u RH protive se promijeni imena Republike Makedonije Sporni zahtjevi iz Grčke Makedonci u RH protive se promjeni imena Makedonije Susret dvaju ministara unutarnjih poslova Božinović s makedonskim kolegom: Dobra suradnja bez otvorenih pitanja Afera brašno izaziva tenzije između Srbije i Makedonije 'Afera brašno' Srbija zaprijetila Makedoniji protumjerama zbog zapreka pri izvozu brašna
JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
  • goronja:

    Ako je Tito rwkao da je to Makedonija, to će i ostati Makedonija a vi Grci lagana šetnja