Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLNIČKI INCIDENT

Zadravec: Montiraju da me smijene; Zovak: Ništa osobno, radim svoj posao

Doktorica Dijana Zadravec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.01.2020.
u 14:27

Prof. dr. sc. Dijana Zadravec 2016. prijavila je lažna dežurstva grupe liječnika što je bio, tvrdi, početak njezina marginaliziranja kao zamjenice

“Ravnatelj Mario Zovak i ja kao njegova zamjenica u kontinuiranom smo sukobu jer se ja vodim moralnim i etičkim standardima u interesima javnog zdravstva, a koje ravnatelj ne iskazuje ili ne u tolikoj mjeri kako mu to dužnost nalaže. Zadnji događaj to najbolje potvrđuje”, početak je pisma prof. dr. sc. Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, bolnice koja je u fokusu javnosti posljednjih tjedana zbog njezina sukoba sa zaposlenicom bolnice Mijom Primorac.

Bolnički incident dobio je ogromne razmjere i postao dnevnopolitičkom temom. To pak ne čudi jer se kroz cijelu priču konstantno privlači pripadnost aktera vladajućoj stranci, ali i jer se u sve uplelo i Ministarstvo zdravstva.

Koincidencija ili ne, kako tko tumačio i uvjeravao, no u prilog bujanju cijele afere ide i smjena u upravnom vijeću do koje je došlo uoči sjednice s točkom dnevnog reda o prof. Zadravec.

Ova će liječnica, međutim, reći kako je ta sjednica zakazana dok svi članovi Upravnog vijeća nisu prisutni. U svakom slučaju i sjednica i ta točka tek slijede.

Prekovremeni sati

U svojem pismu prof. Zadravec izrijekom potvrđuje lošu relaciju s ravnateljem, ali i iznosi ozbiljne optužbe o pozadini cijele afere.

– Povijest našeg sukoba počinje 2016. godine kada sam uočila da se pod pokroviteljstvom tadašnjeg predstojnika zavoda za radiologiju grupi liječnika svake subote upisivalo osam sati prekovremenog rada, premda se u bolnici nikad nisu pojavili. Time im je omogućeno znatno povećanje plaće na teret poreznih obveznika koji su ostvarili u razdoblju od gotovo godinu dana. Na to sam reagirala tako da sam sve prijavila ravnatelju Zovaku koji je sazvao ovo isto Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu koje meni sada podmeće fabricirane zaključke proizašle na temelju osobnih preferencija ravnatelja. Ravnatelj i Povjerenstvo donijeli su odluku da se to kazneno djelo ne prijavi nadležnim institucijama premda se radi o krađi novca poreznih obveznika preko sustava Centralnog obračuna plaća i krivotvorenju službene isprave. Novac koji je grupa od devet liječnika na taj način otuđila nikad nije vraćen, a tih istih devet liječnika služi ravnatelju kako bi prozivao mene za mobbing – napisala je prof. Zadravec navodeći da je upitno koliko su ti liječnici radili u bolnici, a koliko privatno.

Otada počinje, kako piše prof. Zadravec, kontinuirana difamacija i marginaliziranje nje kao zamjenice ravnatelja čega je kulminacija sukob koji je postao “tema dana”. Taj sukob prof. Zadravec opisuje montiranim slučajem. Na naše pitanje o samom incidentu demantira da je napala Miju Primorac navodeći da je “njezino snimanje sastanka u mojem uredu shvatila kao napad i primila njezin mobitel kako bi prekinula njezinu radnju”. Nitko nikoga, tvrdi, nije udarao.

– Kulminacija svega dogodila se samo dan nakon potpisivanja Ugovora o projektu „Radiološki edukacijski centar“ kada je u režiji ravnatelja Zovaka montiran slučaj „neobjavljivanje odluke – izvršitelj Mia Primorac“ nakon čega je ravnatelj Zovak radio pritisak na sudionike događaja kako bi zloupotrebljavajući tijela KBC-a za osobni obračun sa mnom doveo do moje smjene.

“Treba podnijeti ostavku”

Poslužio se događajem za koji je sam izjavio u nekim medijima „kako je to toliko banalno, da ne može ni izgovoriti“, kroz koji nije štedio ni ugled bolnice kako bi iz razmirice napravio „slučaj Zadravec“ te ako je moralan čovjek, sam bi sada trebao podnijeti ostavku jer je naštetio ugledu bolnice, a i zbog još nekih drugih radnji… – piše prof. Dijana Zadravec.

Kroz cijeli slučaj provlači se i HDZ na čijoj je listi bila, a o odnosu s premijerom reći će tek 
da se poznaju i da je članica te stranke.

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar southman
southman
14:48 16.01.2020.

Nitko tu nije čist !

MA
MAX127
15:35 16.01.2020.

Napad je najbolja obrana.. Valjda postoji pisani trag da si to prijavila? Ha bumo videli, ne..

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
16:25 16.01.2020.

Zbog ovakvih HDZ gubi izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije