Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misije

Zadaće naših vojnika u Afganistanu sve zahtjevnije

vojska
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
28.02.2014.
u 22:15

Važna karika - 
Naši vojnici osiguravaju ljude i objekte, obučavaju i mentoriraju

Prije jedanaest godina Hrvatska je prvi put uputila kontingent pripadnika svojih Oružanih snaga u Afganistan. Time je Republika Hrvatska započela sudjelovati u operaciji ISAF, koja je do sada ostala najzahtjevnija mirovna operacija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici.

Premda je RH poslije sudjelovala i u brojnim misijama pod okriljem UN-a, s vremenom je interes Hrvatske za sudjelovanje u mirovnim operacijama uglavnom sveden na operacije NATO-a. Prošle godine, primjerice s UN-ove operacije na Golanskoj visoravni u Siriji, tako je povučen kontingent od stotinjak naših vojnika.

Sudjelovalo ukupno 4275 pripadnika Oružanih snaga

U MORH-u su analizirali tih jedanaest godina boravka naših vojnika u Afganistanu. Prvi hrvatski kontingent 2003. godine sastojao se od ukupno 50 pripadnika Oružanih snaga RH, u kojem je glavninu snaga činio Vod vojne policije. No, od početka sudjelovanja u misiji, uključivo i sadašnji, 22. kontingent vojske, u operaciji ISAF sudjelovalo je ukupno 4275 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, od toga 150 žena.

Donedavno je broj naših pripadnika bio znatno veći, pa se približavao brojci i od 400 vojnika, no zbog štednje i prenamjene naših postrojbi i promjene zadataka, 22. hrvatski kontingent, koji je sada u Afganistanu, broji 188 pripadnika OS RH. Naši su vojnici s vremenom preuzeli sve složenije zadaće, osobito u dva važna područja djelovanja – zaštiti snaga i obučno-mentorskim zadaćama. Radi se o mentoriranju posada i zrakoplovnih tehničara na helikopterima Afganistanske narodne armije (ANA), mentoriranje pripadnika ANA-e u razvoju vojno-policijskih sposobnosti i brojnih drugih sposobnosti (školstvo, logistika). Mentoriraju i pripadnike civilne policije.

Naši vojnici, međutim, i dalje provode i zadatke osiguranja i zaštite ljudi i objekata te očevide “kod izvanrednih događaja”.

>>Napad na patrolu: Slovenski vojnik ranjen u Afganistanu!

>>Hrvatski i češki vojnici obučavaju se u Zemuniku za operaciju ISAF-a

Komentara 3

MM
mama-mia
10:16 01.03.2014.

Treba povući naše vojnike Afganistana i tako uštedjeti sredstva u državnom proračunu!

IZ
Intruder_ZD
11:24 01.03.2014.

Jači su se povukli iz tog kaosa, što mi tamo glumimo?? Uvlačenje amerima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije