Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Registar

Zaboravljene, stare i ruševne građevine morat će se srušiti

registar
Sabina Pušec/VLM
13.03.2012.
u 12:23

Izradom registra svih objekata na području općine napravit će se jedinstvena baza podataka za statistiku i porez

Projekt izrade registra svih objekata na području općine Lobor, s kojim se krenulo početkom prošle godine, ulazi u završnu fazu. Riječ je jedinstvenoj bazi podataka koji će se koristiti u statističke i porezne svrhe, a tročlana komisija u sastavu Ervin Martinuš, Suzana Bodalec i Karolina Benković obilazila je područje loborske općine i evidentirala sve sagrađene objekte, odnosno nekretnine, garaže, staje, klijeti, kuće, ceste, raspela, bunare i slično. Podaci se zatim unose u za to kupljen program za 50 tisuća kuna i u tijeku je završna faza implementacije tih podataka u informatičku bazu, pročišćavanje, provjeravanje, kategoriziranje po određenim pravilima, usporedba s dostupnim podacima o vlasnicima i korisnicima objekata i slično, a sve bi trebalo biti završeno do sredine ove godine.

– U ovaj smo projekt ušli s obzirom na to da općine imaju svoje izvorne prihode među kojima su i porez na kuće na odmor i komunalna naknada, a uočili smo da naša baza podataka nije sasvim točna te smo nakon analize zaključili da bi taj problem najbolje mogli riješiti na ovaj način. Htjeli bismo biti točni kod razrada tih općinskih poreza i naknada i imati pošten i kvalitetniji razrez, što je u cilju i nama i građanima i državi, te točno znati s čime raspolažemo na području općine – objašnjava loborski načelnik Andrija Smetiško, dodajući da je ovaj projekt velik i zahtjevan posao.

– Tijekom obilaska terena naišlo se, osim stambenih objekata, i na mnoge zanimljive bunare, raspela, a i na stare, zapuštene, napuštene i ruševne građevine koje nagrđuju mjesto i trebalo bi ih rušiti kako ne bi narušavali sklad cjelokupnog kraja – kaže Smetiško dodajući da su to uglavnom zaboravljene građevine vlasnika koji više ne žive u ovom kraju te će se temeljem tih popisa vlasnicima upućivati nalog za rušenje ili saniranje takvih građevina ako ugrožavaju okoliš, a ako se vlasnici ne odazovu, to će učiniti općina na njihov trošak.

Ključne riječi

Komentara 4

VI
Vito
08:26 14.03.2012.

Evo još jedne mogućnosti: Zaboravljene, stare i ruševne građevine morat će biti srušene

VI
Vito
08:19 14.03.2012.

Zaboravljene, stare i ruševne građevine morat će se srušiti Paone se i tako ruše same od sebe zbog starosti... kakav je to učitelj koji vas nije naučio pisati, a čak niti što znače osobne i posvojne zamjenice? Možet li mi mi Piše: Sabina Pušec/VLM objasniti kako će se neživi objekt morati sam srušiti? Znam da se nekorišteni i vremenu prepušteni objekti raspadaju zbog starenja materijalakoji ih drži sljepljene... Ali, narediti neživom objektu da sebe mora srušiti? Koliko je prošlo od priznanja Hrvatske kao samostalne države sa svojim pismom i govorom? Zar to nije dovoljno sebe ili se naučiti pisati književno? Barem kad pišete za plaću u javnost i za javnost bilo bi pošteno pisati jasne i pravopisne, gramatički ispravne tekstove, pogotovo naslove...

VI
Vito
08:25 14.03.2012.

Još je žalosnije što u tekstu, transkript govora, Smetiško jasno kaže kako će vlasnici morati rušiti, a ne da će sami objekti sebe rušiti... Zaboravljene, stare i ruševne građevine morat će srušiti vlasnici Zaboravljene, stare i ruševne građevine vlasnici ćeće morati srušiti No, zbog nekog čudnog razloga, očita neukost i/ili nepismenost urednika i/ili novinara, te dvije mogućnosti jasnog naslova pismenog novinarstva je nestalo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije