Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalno vijeće

Za znanost hitno naći minimalno 300 milijuna dodatnih kuna

Ivo Družić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.02.2015.
u 12:15

Stavove sa sjednice Vijeće je već uputilo resornom ministru, njegovim pomoćnicima, saborskom odboru za obrazovanje...

Stanje u hrvatskoj znanosti je alarmantno.

Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja je u razdoblju krize od 2007. godine do danas svoja izdvajanja za znanstvena istraživanja više nego prepolovila dok su u isto vrijeme proračunski rashodi porasli za više od 14 posto.

Jednoglasna odluka

Višegodišnji nepovoljni trendovi doveli su do takvog pogoršanja, osobito u 2013. i 2014. godini, zbog čega je nužna žurna proračunska intervencija od minimalno 300 milijuna kuna već u ovoj godini. To je nužno kako bi se osigurala inicijalna sredstva za pristup fondovima EU, djelovanje znanstvenih centara izvrsnosti, obnovu ljudskih resursa u znanosti, ali i kako bi se povećala produkcija naših znanstvenika, održala nacionalna znanstvena publicistika, financirali znanstveni skupovi...

Stoji to u jednoglasno prihvaćenim stavovima Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj donesenima na sjednici 29. siječnja koji su već upućeni ministru znanosti obrazovanja i sporta Vedranu Mornaru, njegovim pomoćnicima, ali i članovima saborskog Odboru za obrazovanje. A o stavovima nacionalnog vijeća uskoro bi se trebala održati i rasprava na saborskom Odboru za obrazovanje, ali i na Rektorskom zboru.

Potpora ministru

– Stanje u znanosti jako je loše i u Vijeću smo držali da je naša dužnost i odgovornost da tu zabrinutost podijelimo i upozorimo na sve probleme. Našom inicijativom pružamo potporu resornom ministru da se izbori za više sredstava za hrvatsku znanost – kaže Ivo Družić (na fotografiji), predsjednik nacionalnog Vijeća za znanost.

U svojim stavovima članovi Vijeća naglasili su i kako su sredstava fondova EU višestruko značajna, ali ona ne mogu biti kompenzacija smanjenim nacionalnim izdvajanjima. Upravo obrnuto, stabilnost nacionalnih sustava znanosti temeljena na stabilnom nacionalnom financiranju, drže u Vijeću, pretpostavka je participacije u europskom financiranju.

>>Hrvatski znanstvenici tragaju za 'svetim gralom' energije

>>Zdenko Herceg: Rak nije "peh" i možemo ga izbjeći

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
12:35 11.02.2015.

Mislim da znanost treba preko privrede povezati s obrazovnim sustavom i tek tada ju osmisliti kao znanstvenu zajednicu . Ne vidim neku povezanost potrebe za znanošću osim pojedinačne radoznalosti znanstvenika. Jednostavno mi nije vidljiva današnja poveznica znanosti s potrebama društva ekonomije . Sve je nekako dekoncentrirano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije