Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pored N. Zelanda

Vulkanska naplavina veličine Belgije pluta pored Novog Zelanda

KK Zagreb
Foto: Anto Magzan
1/2
10.08.2012.
u 13:20

Ovo "morsko čudo" dugo je više od 460 kilometara, a široko više od 55 kilometara. Vulkanolozi će analizom plovućaca odgonetnuti iz kojeg su vulkana izbačeni

Golema naplavina plovućaca koja zauzima površinu veličine Belgije primijećena je sinoć uz obalu Novog Zelanda, a pretpostavlja se da je kamenje veličine loptica za golf izbacio jedan od nekolicine podmorskih vulkana u blizini otoka.

Naplavinu je prvo primijetila posada broda novozelandske mornarice HMNZS Canterbury kada su na radaru vidjeli nepoznatu sjenu na površini mora, a kada su osvijetlili misterioznu sjenu, primijetili su bijele plovućce koji su sezali unedogled.

– Izgledalo je isto kao da se nalazimo na rubu ledene litice – kazao je poručnik Tim Oscar koji u 18 godina rada u mornarici nije vidio ništa slično, javlja RT.

Ovo "morsko čudo" dugo je čak 250 nautičkih milja, odnosno više od 460 kilometara, a široko 30 nautičkih milja, odnosno više od 55 kilometara. Novozelandski vulkanolozi analizom plovućaca odgonetnut će iz kojeg su vulkana izbačeni, a unatoč veličini naplavine novozelandske vlasti uvjeravaju da kamenčići ne predstavljaju opasnost za brodove koji plove u blizini.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
kafka
14:27 10.08.2012.

Plavac je laka, bijela, crna ili siva, izvanredno šuplja i spužvasta stijena, kiselog ili srednjekiselog sastava čija je gustoča zbog mjehuraste strukture manja nego od vode. Dobar građevinski materijal! http://en.wikipedia.org/wiki/Pumice Pumice is widely used to make lightweight concrete or insulativeulative low-density breeze blocks. When used as an additive for cement, a fine-grained version of pumice called pozzolan is mixed with lime to form a light-weight, smooth, plaster-like concrete. This form of concrete was used as far back as Roman times. Roman engineers used it to build the huge dome of the Pantheon and as construction material for many aqueducts

DO
dodo1
15:13 10.08.2012.

Prirodni Itong

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije