Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narušeni odnosi Hrvatske i Srbije

Vučić gubi kompas zbog Kosova, a ne Hrvatske

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar - Kitarović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
08.08.2018.
u 08:05

Nakon bure koju je izazvao usporedivši Hrvatsku s nacističkom Njemačkom, predsjednik Vučić dolio je ulje na vatru novim istupom

Bura izazvana istupom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Bačkoj Palanci gdje su Srbi obilježavali Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u “Oluji”, a u kojem je, među ostalim, usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom ne jenjava. Ulje na vatru jučer je ponovno dolio sam Vučić, koji je kazao kako odnosi dviju zemalja nisu bili osobito topli i srdačni, “ne zbog odluke Srbije, već zbog permanentnog vođenja politike protiv naše zemlje i protiv našeg naroda”.

Korak natrag u odnosima

– Moja želja za sve boljim odnosima s Hrvatskom ostaje. Neću ih moliti i neću kukati zbog hajki koje vode protiv mene umjesto da dobro pogledaju što su radili. Sve što sam govorio, govorio sam na dostojanstven i pristojan način ne iznoseći ni jednu uvredu. Ne iznoseći fašističke pozdrave, niti bilo što slično – kazao je Vučić.

Dodao je i kako on od razgovora s bilo kim tko dramatično drukčije misli ne bježi, a potom krenuo i u obranu Milorada Pupovca, predsjednika SDSS-a koji je u Bačkoj Palanci i sam slušao Vučićev govor.

– Na ovu hajku i harangu u hrvatskim medijima protiv mene odgovaram mirnoćom i s osmijehom. Samo da ne vode hajku i harangu protiv Pupovca, jer mi nije on pisao govor u Bačkoj Palanci – kazao je Vučić i dodao kako bi ponovio sve iz tog govora i da bi ga vjerojatno i dopunio da je “unaprijed mogao znati” kako će izgledati proslava “Oluje” dan poslije u Kninu.

Nakon Vučića i srpska premijerka Ana Brnabić dala je “svoj doprinos” pogoršanju odnosa.

– Pažljivo sam slušala Vučićev govor i ni u jednom trenutku nisam vidjela ništa problematično u njemu. Čini mi se da hrvatski državni vrh pokušava potpuno izvrnuti istinu i prikazati kako je crno bijelo i obrnuto, bijelo crno – kazala je Brnabić za B92.

Nema sumnje da su sve ove izjave korak natrag u hrvatsko-srpskim odnosima koji su ionako bili poprilično narušeni. Smatra to i jedan visoki dužnosnik HDZ-a koji drži da je Vučić svojim zadnjim istupima učinio golem korak unatrag u odnosima dviju država. Pogotovo u odnosu na 2016. godinu kada su, kaže, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i Vučić definirali otvorena pitanja između dvije zemlje i mehanizme za njihovo rješavanje.

Naš izvor iz HDZ-a kaže i kako je Vučić posljednjih dana američkom, izraelskom i crnogorskom prisutnošću na proslavi Oluje dobio snažnu poruku, a uskoro bi mogao dobiti još jednu, i to Njemačke, čijoj se kancelarki Angeli Merkel posljednje Vučićeve izjave nisu svidjele.

– On je sigurno oslabio svoju poziciju prema Njemačkoj – kaže visokopozicionirani izvor iz HDZ-a, koji drži i da su Vučićevi zadnji istupi vođeni i činjenicom da ga čekaju teške odluke koje se tiču Kosova – kaže izvor iz HDZ-a.

Sličnog je mišljenja i politički analitičar Žarko Puhovski.

– Vučićev istup ne doživljavam kao neki veliki ispad s obzirom na to da, osim riječi holokaust, sve drugo što je rekao spada u njegovu rutinu. Mislim da je to učinio promišljeno i to zbog Kosova oko kojeg se očito nešto događa – smatra Puhovski.

‘Znao da ne ide na ćevapčiće’

Bivša HDZ-ova premijerka Jadranka Kosor ističe kako situacija oko odnosa sa Srbijom nikada nije bila grotesknija. Podsjeća na činjenicu da su Vučićeva stajališta poznata još od 1995. godine i da ga je, unatoč tomu, bez njegove osobne isprike za sve što je radio i govorio u Glini, predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović svejedno pozvala u Hrvatsku u službeni posjet koji se i dogodio u veljači ove godine.

– Vučić je jedini državnik u Europi obilježen ratnim događanjima i on bez osobne isprike nije trebao biti pozvan. Ali je pozvan te je čašćen i slavljen iako je Hrvatsku vrijeđao i u Hrvatskoj – kaže Kosor.

Kosor smatra i da je Hrvatska nakon Vučićeva najnovijeg ispada trebala povući veleposlanika iz Beograda na konzultacije. Bila bi to, kaže, primjerena politička poruka s obzirom na situaciju, ali je izostala. Kao što su, dodaje, izostali i snažni prigovori “velikih domoljuba” iz HDZ-a i vladajuće koalicije, pa i hrvatskih branitelja na činjenicu da je M. Pupovac slušao sporni govor i nije reagirao.

– Pupovac je presudan u održavanju ove Vlade i zbog toga svi u njoj računaju da će se ovaj ispad vrlo brzo zaboraviti – kaže Kosor i dodaje kako bi premijer s Pupovcem svakako trebao obaviti razgovor na tu temu jer je on vlast u Hrvatskoj i morao je reagirati na licu mjesta na izrečeno.

I visoki dužnosnik HDZ-a s kojim smo razgovarali kaže kako je cijeli slučaj doveo do pritiska na vlast u Hrvatskoj i kako je Milorad Pupovac trebao biti lukaviji i informiraniji te poziv da bude prisutan na Danu sjećanja u Bačkoj Palanci odbiti ili “dobiti povišenu temperaturu jer je morao znati da ga ne zovu na ćevapčiće”.

23. obljetnica Oluje: Slavlje u Kninu započelo budnicom

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar - Kitarović
1/26

Ministarstvo vanjskih poslova:

Etničko čišćenje je vratila Srbija - Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Hrvatska još od 1996. pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu, poručilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao reakciju na istup srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo, kažu sa Zrinjevca. - Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele BiH te Crne Gore i Kosova.

Marija Pejčinović-Burić, ministrica vanjskih poslova
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid - poručuju iz MVEP-a Teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018., pokazuje koliko dugačak put Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na susjede.

Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Hrvatske. Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Hrvatskoj.

Komentara 116

PU
Pukovnik
08:17 08.08.2018.

Službeni četnici, Vučić i Nikolić, lezbejka, Slobin zamjenik Dačić, oboljeli od zika-virusa, Vulin. Pa to je pravi Rocky Horror Picture Show! Ima li tamo itko normalan?!

OV
Ovozemaljski
08:27 08.08.2018.

Jedinstvena prilika za blokadu Srbije u svim poglavljima koji se doticu Hrvatske i prekid bilo kakvih odnosa! Šta je previše, previše je! Najveći gubitnik tu je srpski narod, ali večina ih to niti ne može razumijet pa će još zdušnije glasati za Vučića, tako da je vrijeme idealno za prekid svih odnosa sa Srbijom.

PR
prajdali100
08:55 08.08.2018.

Vučića u BG zovu " psiho" !!!! Tip nije sav svoj, Zapad pritišće, Crkva pritišće a KOSOVO čeka.Na kraju će biti proglašen najvećim izrodom ikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije