Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatsko ministarstvo reagiralo na prozivke srbijanskih dužnosnika

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
07. kolovoza 2018. u 09:18 59 komentara 4319 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na izjave srbijanskih dužnosnika povodom obilježavanja obljetnice Oluje.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: 'Hitler je htio svijet bez Židova, Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba'

U priopćenju odbacuju 'zlonamjerne i neutemeljene izjave' te poručuju da je režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

- Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

Ivica Dačić MINISTAR VANJSKIH POSLOVA Dačić oštro po Hrvatskoj: 'Jedina zemlja u Europi koja slavi etničko čišćenje'

Nadalje, teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske.

1 / 22
Na Kninskoj tvrđavi obilježava se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 23. obljetnica Vojno-redarstvene operacije Oluja.

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj.

obljetnica oluje 'U Srbiji zbog Oluje snažno antihrvatsko raspoloženje'

Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu - stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

>> MiG i F-16 iznad Knina

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Deleted user:

    Pa zar nismo naucili zadnjih godina da njih cinjenice ne zanimaju? Jednostavan odgovor Srbiji: Dok je Vucic na vlasti, nema vise pregovora ni diskusija. Moramo cekati drugu politicku vlast u nadi, da ce se nesto promijeniti. Zao mi je za ... prikaži još! sve ljude dobre volje u Srbiji, al ovako nema smisla

  • Deleted user:

    Još jedan u nizu bljutavih reagiranja. Liječimo rak kamilicom! Shvatite već jednom vi evropski uljuđeni dužnosnici u MVP-u da srpski političari ne razumiju vaš jezik. S njima se tako ne razgovara a poruke koje šaljete ne dopiru do njihovih glava. ... prikaži još! Stavite na vagu težinu riječi, epiteta kojima nas zasipaju s "one" strane ne sad za Oluju nego oduvijek i "težinu" onoga što naši dužnosnici šalju natrag kao odgovor. Neusporedivo. E upravo zato će i dalje blejati ono što ih je volja, a mi kao narod ćemo se iza tog njihovog meketanja i vaših bljutavih odgovora osjećati "usrano". Ako ne znate radit svoj posao, a ne znate, odstupite. Radi zdravlja nacije.

  • Sirmen80:

    Uzalud tu trošiti riječi četnici uporno trube po svojem dok ih Nato opet ne zbomba to jedino razumiju.