Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.08.2018. u 08:05

Nije slučajno da je kao meta, između ostalih, izabran i ovaj hercegovački gradić. U Domovinskom ratu dao je nemjerljiv doprinos

Malo je poznato da je, dok je Hrvatska vojska 5. kolovoza 1995. oslobađala Knin, srpska vojska dalekometnim topništvom s Veleža bombardirala Široki Brijeg. Bila je to osveta agresora za Oluju, jednako kao što je za Bljesak raketiran Zagreb.

Nije slučajno da je kao meta, između ostalih, izabran i ovaj hercegovački gradić. U Domovinskom ratu dao je nemjerljiv doprinos. Za vrijeme Oluje obojica ministara obrane, RH i Federacije BiH (Gojko Šušak i Vladimir Šoljić), bila su iz Širokoga. Mnogi Širokobriježani poginuli su u ratu, od Vukovara do Dubrovnika te na brojnim ratištima u BiH.

Grad će ostati upamćen i po zaustavljanju tenkova JNA u svibnju 1991. Goloruki narod spriječio je namjere velikosrpskog agresora koji je planirao tenkovima blokirati zapadnu i južnu Hercegovine te odsjeći Dalmaciju i pripremiti napad na Split.

Široki Brijeg je gospodarsko i kulturno središte zapadne Hercegovine, grad poznat po Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, Franjevačkom samostanu, Akademiji likovnih umjetnosti, Franjevačkoj galeriji s fundusom od četiri tisuće slika, Franjevačkoj riznici, filmskim festivalima…

Kao i u ratu, tako i u miru, dao je veliki doprinos društvenom životu Hrvatske. Primjerice, glumci Goran Bogdan, Vinko Kraljević, Marijana Mikulić, Petar Leventić nezaobilazni su u filmskoj i kazališnoj umjetnosti. Pjevač Ivan Mikulić predstavljao je Hrvatsku na Eurosongu. U brojnim sportovima Širokobriježani su bili prvaci BiH, a u Hrvatskoj sportskog traga ostavili su košarkaši, rukometaši, nogometaši. I sportski djelatnici, poput trenera Ive Šuška i menadžera Predraga Naletilića.

Svećenik fra Jozo Zovko, fra Dominik Mandić, političari Borislav Škegro, Jozo Martinović, Božo Ljubić, Marin Sopta, Božo Galić, umjetnica Sofija Naletilić Penavuša, filozof Jure Zovko, liječnici Edo Galić, Ivan Gilja, gospodarstvenici Mirko Grbešić, Jozo Bogdan, generali Krešimir Ćosić, Stanko Sopta, Mijo Jelić samo su neki od poznatih Širokobriježana.

Mnogi su uspjeli i u dalekom svijetu. Capricia Penavić bila je predstojnica Obamina Ureda i kućna prijateljica Clintonovih, a Vladimir Kraljević je od svoga prijatelja Trumpa dobio licenciju za Miss Universe.

Brijeg se ponosi svojim “sinovima”. Njihovim uspjesima. Osobito doprinosom u stvaranju hrvatske države. Nažalost, često se to zaboravlja i podcjenjuje. Ali “ta plava skamenjena vječnost”, kako je Brijeg opisivao njegov učenik Antun Branko Šimić, ne zamjera svojim sunarodnjacima.

Uspravan i ponosan “susjed neba” uvijek je stajao i prkosio nepravdama. Danas vodi neke druge bitke. Za radna mjesta, za ostanak mladih, za bolju infrastrukturu... Čeka svoju djecu koja su se raspršila po cijelom svijetu kako bi je prigrlio bar za Veliku Gospu. Blagdan koji slavi kao Dan grada. Prilika je to i za prisjećanje na kolovoz 1995. Tih ljetnih vrućih dana prije 23 godine u Hercegovini je zapuhala žestoka bura. Iz Širokog Brijega, preko Dinare, do Knina pretvorila se u Oluju.

Komentara 4

JA
Jania
10:49 07.08.2018.

Dobro se prisjetiti ovakvih događaja zbog onih koji imputiraju da je Oluja preuveličana jer da se Srbi tobože nisu ni branili. Hvala, Široki!

BO
BozeSacuvaj
17:12 07.08.2018.

Što ne pišete da je u vrijeme Oluje i cijelo zaleđe Dubrovnika te Konavala tih dana sporadično bilo granatirano!?..što je to manje vrijedniji dio RH od ŠB??

JE
Jevco
09:52 10.09.2018.

cudo jedno nitko ne spominje vitez da je zaustavio kolonu jna da ne prodje na kupres

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije