Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONAVLJA SE SUĐENJE

Vrhovni sud ukinuo presudu: Fra Šime i bankarica Bilonić zasad neće iza rešetaka

fra šime
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/9
23.12.2019.
u 17:10

Cijeli postupak kreće od početka, pred izmijenjenim sudskim vijećem

Vrhovni sud ukinuo je presudu kojom je fra Šime Nimac dobio dvije godine zatvora, a Jasmina Bilonić godinu i devet mjeseci jer je, kako obrazlažu u odluci, “izreka presude proturječna razlozima, a izneseni razlozi su u znatnoj mjeri proturječni zbog čega se pobijana presuda na može ispitati”. 

 

Cijeli postupak kreće tako od početka, pred izmijenjenim sudskim vijećem, pišu 24sata. Podsjetimo, Nimca se tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja Nadbiskupijskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije sklopio 2012. godine ugovor o kupoprodaji zemljišta veličine gotovo 40.000 četvornih metara u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura, a koje je pripadalo župi u kojoj je tada bio župnik.

Nakon uplate 9,8 milijuna kuna na račun župe, drugooptužena Jasmina Bilonić je nagovorila Nimca da novac prebaci na svoj osobni račun, što je napravio putem tri naloga za isplatu, tvrde tužitelji. Dio novca su potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina, među kojima su jahta i luksuzni automobil, a zatvorili su i stare dugove bankama. Na računu bankarice naknadno je pronađeno 2,3 milijuna kuna.

Sud je inače pozvao mons. Barišića koji se pismeno opravdao poručivši da o cijelom slučaju ne zna ništa te da ima pametnija posla. Sud je to uvažio te ga nije ispitao, ali s obzirom da je upravo to jedna od nepravilnosti u procesu donošenja presude na koju je ukazao Vrhovni sud, izgledno je da bi se u ponovljenom procesu moglo ispitati i nadbiskupa Barišića.

VIDEO Iva Puljić-Šego, Božo Skoko i Krešimir Macan: Plenković ima komotnu situaciju. Škoro je ispao, a Grabar-Kitarović je u drugom krugu

Komentara 12

OB
ObrenM
11:06 24.12.2019.

Zasto ovog Nimca titulirate sa casnim Fra?Blizi je makrou,dileru ili don Korleonu nego sveceniku.

DU
Deleted user
21:44 23.12.2019.

jel se taj brodić zvao " Malo vitra" ili " Malo sutra"??... 😁

KR
krnjeli47
18:22 23.12.2019.

Dajte pravosuđe pa vi ste na staklenim nogama , oboje u cuzu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije