Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istra i Kvarner

Advent na Rabu posebno zanimljiv djeci, a evo gdje se možete besplatno klizati

Adventska božićna čarolija stiže i u Istru i na Kvarner
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
28.11.2019.
u 10:00

Adventska božićna čarolija stiže i u Istru i na Kvarner

Adventska čarolija neće zaobići ni Istru i Kvarner. Bogati kulturno-glazbeni i gastroprogram adventskih zbivanja u Rijeci kreće 30. studenoga svečanim paljenjem lampica koje su postavljene po cijelom gradu i trajat će do 7. siječnja 2020. godine. Svečano blagdansko ruho sve posjetitelje čeka i na Korzu i u Ulici Ivana Zajca, kao i na Gradini, s time da će božićne lampice na Gradini zasjati 1. dana u prosincu. Već tradicionalno, vrijeme Adventa u Rijeci imat će i svoju humanitarnu notu. Humanitarna akcija “Kuglice dobrih želja” u organizaciji Udruge studenata biotehnologije (UsbRi) uz suradnju i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke održavat će se od 27. do 28. studenoga, ove godine na dva bora, jednom na riječkom Korzu, a drugom na Trgu Grivica. Na štandu na Trgu Grivica bit će volonteri koji će pomagati u izradi kuglica za koje građani mogu dati donacije od 20 kuna, a u tu svrhu već je pripremljeno 1000 kuglica u koje će građani moći upisati svoje želje. Sve prikupljene donacije ovogodišnje akcije namijenjene su za kupnju specijalno prilagođenog kombi vozila (minibus) za prijevoz osoba s invaliditetom i za Azil za pse Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Na Gatu Karoline Riječke već 29. studenoga otvara se klizalište Morska pahuljica, kamo će u popodnevnim satima 6. prosinca stići sv. Nikola i razveseliti najmlađe darovima. Klizalište Morska pahuljica bit će otvoreno do 12. siječnja 2020. godine, a Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke omogućio je besplatno klizanje i najam klizaljki za sve učenike riječkih škola. Sva djeca iz Rijeke mogu se prijaviti i na besplatnu Školu klizanja u organizaciji Doma mladih Rijeka, a sve informacije o prijavama bit će objavljene na njihovim internetskih stranicama. Klizanje uz more na Morskoj pahuljici za školarce bit će dostupno radnim danom od 8 do 16 sati, a za građane su na raspolaganju termini od 16 do 22 sata radnim danom, a od 10 do 22 sata vikendom. Od glazbenih događanja u Rijeci za vrijeme adventa bit će ponešto za sve ukuse – od benda Los Kolegos, DJ adventskih partyja, svirke The Beatles Revival Benda do nastupa zbora Mali Riječani i zbora Morčići, a bit će održan i koncert Opće opasnosti. Po ukusni zalogaj skoknite do Trga Riječke rezolucije, gdje ćete, uz tradicionalne kobasice i kuhano vino, moći kušati i razne delicije vrsnih riječkih ugostitelja.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Advent na otoku Rabu predstavlja posebnu kombinaciju umjetnosti i gastronomije, a blagdanski program počinje 30. studenoga i trajat će cijeli prosinac. Advent počinje otvaranjem klizališta na Trgu sv. Kristofora s radnim vremenom do 15. prosinca od 17 do 21 sat, a 15. prosinca radit će dvokratno, od 10 do 14 sati i od 17 do 21 sat. Prvoga dana Adventa na Rabu na rasporedu je koncert Giuliana i diktatora na Trgu Municipium Arba, a posjetitelji će se moći provozati u božićno-novogodišnjem vlakiću. Posebnost proslave adventa svakako će razveseliti najmlađe jer će za Badnjak imati priliku uživati u spektakularnom prizoru dočeka Djeda Mraza koji će se spustiti s padobranom. Na rapsku rivu stići će i nekoliko desetaka motoriziranih Mrazova. No to ni približno nije sve jer će Advent na Rabu obilovati mnoštvom kazališnih predstava, glazbenih nastupa za sve ukuse, likovnim izložbama lokalnih i gostujućih umjetnika i ponudom odličnih domaćih specijaliteta.

Foto: Duško Marušić/Pixsell

Predbožićna događanja i kulturno-umjetnički program u Puli održavat će se pod nazivom Prosinac u Puli – Dicembre in città. Bit će tu šarolik i raznovrstan glazbeni program, ali i mnoštvo sadržaja za najmlađe. Za vrijeme Prosinca u Puli trajat će posebna regulacija prometa jer će klizalište ove godine biti smješteno na kraju Giardina, odnosno Čarobne šume. Svim posjetiteljima tijekom prosinca bit će osigurano besplatno parkiranje, a cijeli prostor Čarobne šume bit će ukrašen svjetlosnim lukovima koji će se protezati 50 metara duž ulice Giardini. Klizalište će ove godine biti postavljeno ispred zgrade FINA-e, a otvaranje je planirano za 29. prosinca. Bit će otvoreno do 6. siječnja 2020. Tradicionalno će prvi i zadnji dan biti besplatan za sve, kao i za sve prethodno najavljene organizirane posjete predškolskih i školskih ustanova, dok će cijene ostati kao i do sada – 15 kn za najam klizaljki i jednu vožnju do 14 sati, odnosno 20 kn u popodnevnim satima.

Čaroban božićni ugođaj za vrijeme adventa priprema se i u Opatiji. U prostoru Umjetničkog paviljona Juraj Šporer posjetitelje od 29. studenoga do 2.siječnja 2020. godine očekuje Božićni sajam koji će raditi od 12 do 23 sata tijekom radnog tjedna, a vikendom od 10 sati pa sve do ponoći. U prijepodnevnim satima Advent u Opatiji obilovat će bogatim programom za najmlađe. Tako će mališane razveseliti Kućica orašara i vilenjaka, a program se sastoji od različitih kreativnih radionica, animacija i predstava za djecu. U večernjim terminima kreće program za one malo starije i nastupi izvrsnih jazz, rock i pop-glazbenika, a sve to začinjeno finim adventskim delicijama koje će ponuditi opatijski ugostitelji.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Opatijsku adventsku priču čini Ledena čarolija, klizalište koje će biti smješteno na Ljetnoj pozornici. Klizalište se otvara 1. prosinca i radit će do 12. siječnja 2020. godine, a uz klizalište bit će postavljene rustikalne kućice s odličnom ponudom tradicionalnih adventskih specijaliteta, kuhanog vina, kobasica, fritula i tople čokolade, ali i kućice umjetnika i obrtnika na kojima možete kupiti suvenir ili savršeni dar za pod bor. Dio je Adventa u Opatiji i Festival čokolade koji će trajati od 6. do 8. prosinca 2019. godine i održavati se na nekoliko lokacija. Čokoladna predbožićna čarolija u Centru Gervais sastojat će se od prezentacija, degustacija i prodaje čokoladnih delicija, čokoladnih atrakcija i akrobacija u znanosti i kulturi, Choco kutka za najmlađe s choco prezentacijama i edukacijom. U čokoladi će se moći uživati i na Čokoladnom adventu u Parku sv. Jakov, uz prigodnu choco ponudu, ali i glazbene programe i choco programe za najmlađe. Zaista bogati program Festivala čokolade sastojat će se i od Male škole izrade slastica za najmlađe u Centru Gervais te od izrade čokoladne skulpture u Milenij Choco svijetu (Hotelu International) koju će izrađivati Antonio Licitra. Mališane će osobito razveseliti animacije Ususret svetom Nikoli: Priče o sv. Nikoli i U kuhinji bake Mraz u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer.

I u Poreču se sprema adventska bajka u kojoj će uživati i djeca i odrasli. Na Trgu Matije Gupca proslava adventa počinje 6. prosinca i traje do 6. siječnja 2020. godine i obiluje sadržajem koji će razveseliti mališane. Tako će vas svakoga dana od 17 do 19 sati u Kućici Djeda Mraza čekati druženje s djedicom, a svakoga vikenda u Parku posjetitelji će uživati u zanimljivim predstavama udruge Birkina i Istra Inspirita (IRTA). Na Trgu Matije Gupca za vrijeme adventa moći će se besplatno klizati, a u večernjim satima održavat će se brojni koncerti, među kojima su i nastupi Nene Belana i Fiumensa, Opće opasnosti te Soulfingersa s Christmas Special programom te već tradicionalni koncerti Gustafa i Night Expressa. Poreč je pripremio i fantastičan program za doček Nove, jer će na Trgu slobode biti koncert jedne i jedine Severine, a ljubitelji funk glazbe doći će na svoje u Parku Matije Gupca, gdje će okupljene zabavljati DJ Bondjovi.

Tijekom adventa i Pazin će dobiti svoje klizalište, i to na platou ispred Spomen-doma. Klizalište će biti otvoreno svakim danom od 10 do 14 sati i od 15 do 21 sat. Klizanje je besplatno, a najam klizaljki stajat će 20 kuna. Uz klizalište tijekom prosinca posjetitelji će moći uživati u prigodnim gastronomskim delicijama središnje Istre te brojnim drugim prigodnim sadržajima. Otvaranje blagdanskih događanja u Pazinu kreće 6. festivalom palačinki, na kojem će se ova svima omiljena poslastica pripremati na razne načine, ali s naglaskom na mirise i okuse Istre. Na festivalu će fokus biti na lokalnim proizvodima i OPG-ovima, a posjetitelji će se moći zasladiti i klasičnim palačinkama s čokoladnim i drugim namazima i punjenima.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije