Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADNA SMRT

Vojnović nije mogao izdržati hajku

27.10.2002.
u 00:00

* Vojnović je u petak bio dobre volje sve do najave u dnevniku da će biti objavljen njegov životopis, kaže Stanimirović * Pokop Miloša Vojnovića danas u Vukovaru

VUKOVAR - Smrt Miloša Vojnovića, potpredsjednika SDSS-a i zamjenika predsjednika vukovarskog Gradskog vijeća, izazvala je u Vukovaru podijeljenje komentare. Dok jedna skupina građana o tom događaju nema nikakvih komentara niti ih je briga, građani srpske nacionalnosti ističu kako su teško pogođeni ovom tragičnom smrću drugog čovjeka SDSS-a te kako je to velik gubitak za srpski narod u Hrvatskoj. Kao razloge smrti vide prije svega brojne napade na Vojnovića, koji su osobito pojačani zadnjih dana poslije njegove kandidature za suca Županijskog suda u Vukovaru. Ističu kako su mišljenja da je DSV tražio bilo što da odbije Vojnovićevu kandidaturu, ali da zbog međunarodne zajednice to nisu smjeli i učiniti. U žalosti za preminulim Milošem Vojnovićem uključile su se i obje lokalne radiopostoje koje svoj program emitiraju na srpskom jeziku. Tako Radio Borovo i jučer i danas pušta ozbiljnu glazbu, dok je Radio Dunav iz Vukovara izostavio zabavno-glazbeni program te puštaju "laganu" glazbu.

Za komentar smo zamolili i predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića.

- Napustio me je jedan od najboljih i najodanijih prijatelja čije srce nije moglo izdržati svu ovu hajku i harangu povodom njegove kandidature za suca Županijskog suda. Miloš Vojnović nije mogao podnijeti neistine i objede koje se ovih dana pojavljuju po medijima - rekao je novinarima Stanimirović i izrazio nadu da će se neki od njih prepoznati. Dodao je da se nije žalio ni na napade ni na svoje zdravstveno stanje te da je u petak bio dobre volje, sve do najave u središnjem dnevniku HRT-a, kada je rečeno da će u "Meridijanu 16" biti objavljen njegov životopis od oblasnog suca do danas.

- Nije mi jasno zašto je toliko trebalo Državnom sudbenom vijeću da odbije njegovu kandidaturu za suca ako ga iz nekog razloga nisu htjeli, a ne da ga se muči na ovaj način - zaključuje Stanimirović.

Od predstavnika gradskih i županijskih vlasti izjavu da mu je iskreno žao zbog smrti Miloša Vojnovića dao je samo vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, koji je odmah u petak i posjetio obiteljsku kuću Vojnovića u Vukovaru. Do ostalih dužnosnika nismo uspjeli doći ili nisu imali što u tom trenutku reći.

Priopćenjem koje je potpisao Milan Đukić oglasila se i Srpska narodna stranka. U priopćenju se ističe kako medijski aranžman HTV-a oko osporavanja kandidature Miloša Vojnovića za suca Županijskog suda u Vukovaru pokazuje da put transformacije Hrvatske televizije u javnu televiziju još nije ni blizu televizijskim standardima u demokratski razvijenim europskim državama. "Sav intezitet netolerancije, nerazumijevanja, isključivosti i medijskog linča mogao se vidjeti u najavi emisije "Meridijan 16", a potom odustajanja od najavljenog priloga iz kojeg se stječe dojam kako i na HTV-u za neke vrijedi krilatica "Samo je mrtav Srbin dobar Srbin"", navodi u priopćenju Đukić te dodaje da od Jasne Ulaga-Valić očekuje da smogne dovoljno hrabrosti, morala i profesionalne savjesti kako bi odgovorne sanckcionirala ili sama podnijela ostavku.

Pokop M. Vojnovića je danas u 14 sati na vukovarskom Gradskom groblju.

Branimir Bradarić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije