Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAZUM

Putin i Obama suglasni da političku tranziciju treba provesti sirijski narod pod okriljem UN-a

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
15.11.2015.
u 19:00

'Strateški ciljevi povezani s borbom protiv Islamske države su, u načelu, vrlo slični (između Rusije i SAD-a) no razlike su u taktici.'

Barack Obama i Vladimir Putin suglasili su se da političku tranziciju treba provesti sirijski narod pod okriljem UN-a, a još se razilaze u tome kakvu taktiku primijeniti da pobijede terorističku Islamsku državu, objavili su dužnosnici Bijele kuće i Kremlja.

Supersile iz Hladnog rata imaju različita stajališta u pogledu budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čijem se ostanku na dužnosti Sjedinjene Države i njihovi saveznici protive, dok je Rusiji Assad dugogodišnji saveznik.

U 35-minutnom razgovoru na rubu summita G20 u turskome ljetovalištu Antalyji Obama i Putin, koji su imali hladne odnose zbog Sirije i Ukrajine, razgovarali su dva dana nakon terorističkih napada Islamske države u Parizu, koji su ujedinili svijet u borbi protiv terorizma.

"Predsjednik Obama i predsjednik Putin dogovorili su se o potrebi da političkoj tranziciji koju će voditi sirijski narod prethode mirovni pregovori pod okriljem UN-a između sirijske oporbe i režima i da se dogovori prekid vatre", rekao je američki dužnosnik.

Kako prenosi agencija Reuters Obama je pozdravio napore svih zemalja u borbi protiv IS-a te istaknuo važnost ruskih vojnih napora u borbi protiv te skupine u Siriji. 

Ruski mediji citirali su visokog savjetnika u Kremlju koji je rekao da dvojica predsjednika imaju slična gledanja na borbu protiv terorizma no razilaze se u taktici. 

"Strateški ciljevi povezani s borbom protiv Islamske države su, u načelu, vrlo slični (između Rusije i SAD-a) no razlike su u taktici", rekao je Jurij Ušakov nakon neočekivanog susreta dvojice predsjednika, prenosi agencija AFP. 

Zapad optužuje Rusiju da cilja pobunjeničke skupine u Siriji koje ratuju protiv predsjednika al-Assada, uključujući i skupine koje su saveznice SAD-u i njegovim saveznicima. 

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Obama u razgovoru ponovio da podržava Sporazum iz Minska, koji su prekid vatre dogovorili proruski separatisti iz istočne Ukrajine s ukrajinskom vladom i uz potporu Rusije, Njemačke i Francuske.

>> G20 počeo minutom šutnje za žrtve u Parizu i obećao snažan odgovor teroristima

>> Putin i Obama održali razgovor na marginama summita G20

Komentara 32

AN
anticenzura
19:23 15.11.2015.

Opet Obama dijeli teroriste na manje i vece divljake. Ne moze sacica ''pobunjenika'' , religioznih fanatikusa, krojiti sudbinu milionima gradjana, kada je Sirija sekularna drzava, i oni ne zele religiozne fanatikuse na Vlasti. Sirijska Katolicka Crkva je rekla da je njima Assad dobar i da oni mogu zivjetu u miru svi skupa, sve religiozne zajednice i sve manjine, i da on njima nista ne brani. I jos su rekli da su im ti famatici rastjerali milion Krscana iz zemlje, eto sta vi znate. Svi ti nazovi ''pobunjenici'' su religiozni fanatikusi i ISIL i ti sto ti Obama podrzajes i sto im dovodis na Vlast u zemlji, sto znaci da ce se Krcani morati seliti odatle i konvertirati na Islam, posto oni ne toleriraju nikoga na duge staze. Malo se prave da su ''demokrati'', i kasnije ih sve ''prekrste'' na Islam. Eto ti sta to znas, siris Islam po svijetu i onda kmecis da te napadaju. Kakav klaun da te Bog sacuva!!!

DU
Deleted user
19:35 15.11.2015.

Obama na sve moguće načine ometa uništenje ISIL. Tipična američka politika viđena još u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Avatar Srb_IN
Srb_IN
19:07 15.11.2015.

hehehe ... Obama dogovorio prekid vatre da bi spasao ISIL ...licemeri

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije