Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritizirao ga sessa

Vladimir Gredelj odstupio s mjesta počasnog predsjednika UHS-a

'11.11.2011., Zagreb - Damir Sesvecan  i odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj odlaze iz sjedista  USKOK-a  nakon davanja iskaza u sklopu istrage o crnim fodovima i Fimi mediji.  Photo: Antonio Bronic/PIXS
'Antonio Bronic/PIXSELL'
30.08.2012.
u 14:17

Činjenica da i suci koje sam javno prozvao čine sudbenu vlast te spoznaja da uživaju Vašu zaštitu, ne dopušta više osjećati se počašćenim nositi tu titulu, napisao je Gredelj u dopisu Sessi

Odvjetnik Vladimir Gredelj, počasni predsjednik Udruga Hrvatskih sudaca (UHS) odstupio je danas s toga mjesta o čemu je i obavijestio predsjednika Udruge Đuru Sessu.

– Već duže vrijeme razmišljam zahvaliti se na tituli počasnog predsjednika UHS-a, jer između ostalog, činjenica da i suci koje sam javno prozvao čine sudbenu vlast te spoznaja da uživaju Vašu zaštitu, ne dopušta više osjećati se počašćenim nositi tu titulu. Vašom javnom kritikom, da ukazivanjem na kriminal u sudačkim redovima, beskompromisnom borbom za pravdu, za svoje stranke kompromitiram temelje, ciljeve i suštinu djelovanja UHS-a , te potkopavam povjerenje u sudbenu vlast, pomogli ste mi da shvatim, da je krajnje vrijeme da odstupim s mjesta počasnog predsjednika UHS-a želim li i dalje kao građanin i odvjetnik, djelovati dosljedno svom osobnom i profesionalnom sustavu vrijednosti. Činim to javno kako bi javnost bila o tome što prije i što šire obaviještena, te kako moje javno djelovanje ubuduće ne bi povezivala sa UHS-om. Jer ovo je tek početak! Neću mirovati dok odgovornu gospodu ne izvedem pred lice pravde! – napisao je Gredelj u dopisu.

– Poštovani kolega, baš kao i Vi , kao predsjednik UHS-a godinama sam bio slijep na korupciju u redovima sudaca, i griješio kao što i Vi sada griješite, braneći sudstvo u cjelini. Nakon sedam godina odvjetništva imao sam prilike vidjeti i spoznati sudstvo s druge strane. Da ste vidjeli to što sam vidio ja, vjerujem da bi se umjesto kritike upućene meni, obratili nadležnim tijelima, sa zahtjevom da sve potanko ispitaju – naveo je Gredelj, dodajući da sudstvo samo mora pronaći način riješiti se nečasnih, "kako bi časni uživali ugled, autoritet i poštovanje građana, a ne skrivati se iza neovisnosti sudbene vlasti".

Gredelj se ispričao svima koje su, kako kaže njegove neobjektivne i jednoznačne obrane neovisnosti sudbene vlasti, u vrijeme kad ja obnašao dužnost predsjednika UHS-a, vrijeđale.

– Posebno imam potrebu ispričati se bivšem ministru Ivaniševiću koji je, s punim pravom, prvi u Hrvatskoj koji je otvoreno i hrabro ukazao na duboku korumpiranost hrvatskog pravosuđa. Časnim kolegama sucima, koji su poštovali moju osobu i moj rad iz dubine srca se zahvaljujem na povjerenju! – zaključuje Gredelj.

Komentara 7

ZA
zagrebHR
15:40 30.08.2012.

Gredelj obraćenik, isto kao i Tomac, nisu ljudi glupi i vidili su što im se radi po sudovima od korumpiranih i nesposobnih sudačkih kadrova, a Gredelj sad odjedanput progledao a godinama je napadao sve koji su kritizirali njegove prijatelje suce, jesi li se to iskreno preobratio ili to činiš radi klijenata koji zastupaš u slučaju Prevlake koji su ti obećali postotak zarade od zemljišta, Gredelju, ti se ne trebaš preobraćivat i to nama govorit jer smo mi imali posla s tvojim sudovima davno prije tvog navodnog preobraćenja

GT
gtomas
15:43 30.08.2012.

Bravooooooooooo!!!!! Eto, bolje ikad nego nikad, priznanje bivšeg suca, predsjednika Ž.S., govori ono što odavno pa skoro svi znamo ,o korupciji u sudstvu. Pa zar su gospoda, a prije drugovi, jasno i drugarice, a sad gospođe, a da i gospođice,, suci - sutkinje, van zemaljci, pa eto samo oni nisu imuni od korupcije,Gredelj, svaka čast!

SA
Savjest
15:38 30.08.2012.

G. Gredelj je odavno trebao dati ostavku na funkciju počasnog predsjednika UHS-a, ali ne zbog g. Sesse, već zbog činjenice da se ovdje radi o sukobu interesa, jer odvjetnici (formalno) moraju raditi neovisno o sucima i obratno. Zbog činjnice kojuu priznaje, da kao sudac nije vjerovao u sudačku korumpiranost, te zbog činjenice da nije vidio sebe u sukobu interesa, teško je vjerovati da misli ozbiljno kad naviješta borbu protiv korumpiranih sudaca. Konačno i njegovo uvjerenje da se sudačka organizacija mora sama riješiti svojih korumpiranih članova, naivan je pristup rješavanju problema. Naše pravosuđe u cjelini nije neovisno, jer ovisi o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. No i kad bi pravosuđe kao takvo bilo neovisno, unutar njega morali bi biti međusobno neovisni odvjetnici i suci, što bi doduše smanjilo korupciju, ali bi jedne i druge lišilo novaca koji mogu zaraditi, ako su spremni zajedno «pelješiti» stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije