Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada na čelu AZOP-a na još jedan mandat želi Antu Rajkovaču

Javnosti je Rajkovača postao poznat 2015., kada je tužio Hrvatsku Europskoj komisiji jer ga je Milanovićeva Vlada pokušala smijeniti
18. travnja 2018. u 16:20 1 komentara 323 prikaza

U saborsku proceduru ovih je dana stigao prijedlog Vlade da se na čelo Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) na još jedan mandat imenuje dosadašnji ravnatelj Anto Rajkovača.

Anto Rajkovača Zaštita podataka Tko je Anto Rajkovača, umirovljeni kriminalist koji je digao tenzije

Široj javnosti Rajkovača je postao poznat 2015., kada je AZOP naložio da se s interneta ukloni velik dio imovinskih kartica dužnosnika, smatrajući da objava nekih podataka s tadašnjeg obrasca na kojem su političari podnosili izvješće o svojem imovinskom stanju grubo zadire u njihovu privatnost. Javnost je takvu odluku dočekala na nož, a mediji su se pozabavili i imovinskim stanjem čelnika AZOP-a i otkrili da Rajkovača gotovo dva desetljeća živi u državnom stanu površine 84 kvadrata za samo 303 kune mjesečno. Njegova zamjenica Dubravka Dolenc svoj je stan pak kupila kreditom koji joj je kao svojoj zaposlenici 2004. dao HBOR. S obzirom na to da je AZOP, među ostalim, osporavao objavu podataka o kreditima koje su političari digli prije stupanja na dužnost, postavilo se pitanje žele li njegovi čelnici prikrivanjem imovinskih kartica političara zapravo zamagliti činjenicu da osobno uživaju povlastice.

Protiv odluke AZOP-a pobunilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Dalia Orešković i ekipa smatrali su da uklanjanjem takvih podataka imovinska kartica gubi svoju moć i snagu u borbi protiv korupcije.

Na kraju je reagirao Sabor, brzinskom izmjenom zakona u koji je upisao da se zaštita osobnih podataka ne odnosi na političare na funkciji.

Vlada Zorana Milanovića, na čiji je prijedlog Rajkovača i došao na čelo AZOP-a, predložila je pak smjenu Rajkovače i Dubravke Dolenc, no oni se nisu dali smesti. Svoju su državu prijavili Europskoj komisiji tvrdeći da Vlada radi pritisak na AZOP, koji je nezavisni regulator, koristeći se pritom prijetnjom smjenama zbog donesenih odluka.

Europska komisija stala je na njihovu stranu pa se od smjene čelnika AZOP-a odustalo.

Prihvati li Sabor Vladin prijedlog da ga imenuje na još jedan mandat, Rajkovača će ubuduće imati znatno veći utjecaj nego dosad, s obzirom na to da AZOP preuzima i provedbu GDPR-a, nove uredbe EU o zaštiti osobnih podataka koja na snagu stupa u svibnju.

agencija EPILOG Zbog imovinskih kartica smijenjeni Rajkovača i D. Dolenc Digitalno tržište Kako bolje zaštititi osobne podatke BUDITE OPREZNI Paradoks pravde i prava: Lopovu koji vam krade bicikl morate sačuvati – privatnost!
NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • rightside:

    to je neki stari hrvat,, staro poznato hrvatsko prezime rajkovaca,,)) a jel to plenkovic slaze nesto novo??