Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita osobnih podataka

Vlada na čelu AZOP-a na još jedan mandat želi Antu Rajkovaču

18.04.2018.
u 16:20

Javnosti je Rajkovača postao poznat 2015., kada je tužio Hrvatsku Europskoj komisiji jer ga je Milanovićeva Vlada pokušala smijeniti

U saborsku proceduru ovih je dana stigao prijedlog Vlade da se na čelo Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) na još jedan mandat imenuje dosadašnji ravnatelj Anto Rajkovača.

Široj javnosti Rajkovača je postao poznat 2015., kada je AZOP naložio da se s interneta ukloni velik dio imovinskih kartica dužnosnika, smatrajući da objava nekih podataka s tadašnjeg obrasca na kojem su političari podnosili izvješće o svojem imovinskom stanju grubo zadire u njihovu privatnost. Javnost je takvu odluku dočekala na nož, a mediji su se pozabavili i imovinskim stanjem čelnika AZOP-a i otkrili da Rajkovača gotovo dva desetljeća živi u državnom stanu površine 84 kvadrata za samo 303 kune mjesečno. Njegova zamjenica Dubravka Dolenc svoj je stan pak kupila kreditom koji joj je kao svojoj zaposlenici 2004. dao HBOR. S obzirom na to da je AZOP, među ostalim, osporavao objavu podataka o kreditima koje su političari digli prije stupanja na dužnost, postavilo se pitanje žele li njegovi čelnici prikrivanjem imovinskih kartica političara zapravo zamagliti činjenicu da osobno uživaju povlastice.

Protiv odluke AZOP-a pobunilo se i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Dalia Orešković i ekipa smatrali su da uklanjanjem takvih podataka imovinska kartica gubi svoju moć i snagu u borbi protiv korupcije.

Na kraju je reagirao Sabor, brzinskom izmjenom zakona u koji je upisao da se zaštita osobnih podataka ne odnosi na političare na funkciji.

Vlada Zorana Milanovića, na čiji je prijedlog Rajkovača i došao na čelo AZOP-a, predložila je pak smjenu Rajkovače i Dubravke Dolenc, no oni se nisu dali smesti. Svoju su državu prijavili Europskoj komisiji tvrdeći da Vlada radi pritisak na AZOP, koji je nezavisni regulator, koristeći se pritom prijetnjom smjenama zbog donesenih odluka.

Europska komisija stala je na njihovu stranu pa se od smjene čelnika AZOP-a odustalo.

Prihvati li Sabor Vladin prijedlog da ga imenuje na još jedan mandat, Rajkovača će ubuduće imati znatno veći utjecaj nego dosad, s obzirom na to da AZOP preuzima i provedbu GDPR-a, nove uredbe EU o zaštiti osobnih podataka koja na snagu stupa u svibnju.

Ključne riječi

Komentara 1

RI
rightside
19:57 18.04.2018.

to je neki stari hrvat,, staro poznato hrvatsko prezime rajkovaca,,)) a jel to plenkovic slaze nesto novo??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije